|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wymiana filtra osuszacza w układzie klimatyzacji
roce - Czw Kwi 26, 2007 15:14 Temat postu: [R45] Wymiana filtra osuszacza w układzie klimatyzacji Witam,
Mam pytanko jak czesto ten filtr nalezy wymieniac? Moj R45 ma 6 lat i nie
wiem czy był ten filtr wogole wymieniany (zakladam ze tak bo sprowadzony z
niemiec od pierszego wlasciciela a oni dbaja o auta). Co grozi w przypadku
zbyt dlugiego uzytkowania takiego filtra. Zastanawiam sie, bo czasami przy
wlaczonej klimatyzacji na wolnych obrotach silnik tak dziwnie drzy i buczy -
czy moze byc tego przyczyna ten filtr?
piter34: zapoznaj się z zasadami kącika i zmień tytuł wątku!
sTERYD - Czw Kwi 26, 2007 16:03
roce napisał/a: | Zastanawiam sie, bo czasami przy
wlaczonej klimatyzacji na wolnych obrotach silnik tak dziwnie drzy i buczy -
czy moze byc tego przyczyna ten filtr? |
To napewno nie od tego
Filtr mozesz wymienić dla świętego spokoju ale tylko jak będziesz robił serwis klimy, bo w przeciwnym razie nie ma sensu specjalnie spuszczać środka
roce napisał/a: | Co grozi w przypadku zbyt dlugiego uzytkowania takiego filtra. |
Grozi to że jak będziesz miał wilgoć w środku chłodniczym to Ci może zamarznąć i rozsadzić pompę albo parownik, ale to się zdarza nieeeezwykle rzadko
To ze Ci drży silnik może być ewentualne związane z rolką napinacza paska od klimatyzacji kiedyś ktoś coś o tym pisał, tylko że sprawa dotyczyła 400, jak mocno pogrzebiesz w archiwum to znajdziesz.
AndrewS - Czw Kwi 26, 2007 17:12
u mnie chyba do filtra osuszacza dochodza jakies kable mozliwe to
jest w podobnym miejscu co cewka WN tylko z drugiej strony tez kolo lampy
moze zrobie fotke dla pewnosci
Brt - Czw Kwi 26, 2007 20:27
Cytat: | u mnie chyba do filtra osuszacza dochodza jakies kable mozliwe to |
Bo pewnie przy filtrze masz czujniki ciśnienia kilmy W okrąglaku dieslu tak włąśnie jest
ENU - Czw Kwi 26, 2007 21:54
Witam
Filtr-osuszacz usuwa z układu klimatyzacji wilgoć oraz cząsteczki stałe, zabezpieczając sprężarkę i zawór rozprężny przed zniszczeniem i gwarantując optymalną wydajność chłodzenia. Rosnąca zawartość wody w układzie może doprowadzi do korozji wszystkich jego elementów. W następstwie tego procesu może dojść do znacznie zwiększonego zużycia układu i jego elementów. Może też dojść do zalodzenia zaworu rozprężnego, czego konsekwencją będzie uszkodzenie skraplacza i sprężarki.
Zdolnośc pochłaniania filtra jest wyliczona mniej więcej na 2 lata,po tym czasie sorbent osiaga już maksymalne wysycenie . I to by było na tyle
adam665 - Czw Kwi 26, 2007 23:38 Temat postu: Filtr osuszacz Tak przy okazji zastanawiam sie czy w mojej 600-tce nie powinienem go juz wymienic. We Francji dojezdzil do 65400km.
Czy ktos z Was moze wie jaki jest koszt tej "przyjemnosci?
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Kwi 27, 2007 12:41 am ]
Sorry cos sie mi sklonowalo.
Brt: poprawiłem
sTERYD - Pią Kwi 27, 2007 08:58
koszt samego filtra to 50-100 złych (zależy gdzie) wymiana to też zależy od tego gdzie, ale raczej nie za dużo.
Do tego niestety należy doliczyć koszt usunięcia środka chłodzącego i wpuszczenia go powrotem, tak naprawdę to płyn najlepiej wymienić przy okazju konserwacji układu bo koszty wtedy się nakładają.
Brt - Pią Kwi 27, 2007 09:08
Cytat: | koszt samego filtra to 50-100 złych (zależy gdzie) |
Wow myślałem, ze więcej. Koleś mnie kiedyś postraszył, że to kilka setek kosztuje A gdzie znalazłeś takie ceny??
wolarz - Pią Kwi 27, 2007 10:52
Witam
Czy filtr osuszacz to coś innego niż filtr kabinowy (przeciwpyłkowy)
Wiem że jest tam jeszcze jakiś filtr, jakiś gąbkowy ale nie słyszałem ani nie znalazłem nic o jego wymianie ani w żadnym katalogu (do których zaglądałem)
sTERYD - Pią Kwi 27, 2007 11:57
wolarz napisał/a: | Czy filtr osuszacz to coś innego niż filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) |
filtr przeciwpyłkowy to filtr powietrza wdmuchiwanego do kabiny przez nawiew, a filtr osuszacz to filtr do osuszania srodka krążącego w układzie klimatzacji.
a ten gąbkowy to nie wiem co to takiego....może chodzi o filtr powietrza, ale on też nie jest raczej z gąbki
Brt napisał/a: | A gdzie znalazłeś takie ceny?? |
w zimie wymieniałem chłodnicę klimatyzacji i od razu postanowiłem zrobić porządek z filtrem więc się podpytywałem, zdarzało się że mi mówili że 200 ale ostatecznie tam gdzie robiłem dałem 90złych ale to nie było najtaniej, za to za nową chłodnicę dałem 420 i nabicie w promocji
roadking - Pią Kwi 27, 2007 12:31
Panowie (mam R75) - mam pytanie, jak włączam klimę to na początku czuć zapach podobny do tego jaki pojawia się przy rozmrażaniu lodówki .... po 2-3 minutach już tego nie czuje (albo się do tego przyzwyczajam) .... czy to normalne, czy może objaw czegoś złego ?
A czy w układzie klimatyzacji poza tymi filtrami, parownikami itp należy coś czyścić ?
sTERYD - Pią Kwi 27, 2007 13:18
musisz odgrzybić klimatzację czli wyczyścić układ nawiewu.
poszperaj na forum to się dowiesz co i jak, nawet niedawno był o tym wątek
AndrewS - Pią Kwi 27, 2007 13:18
roadking napisał/a: | A czy w układzie klimatyzacji poza tymi filtrami, parownikami itp należy coś czyścić ? |
no tak trzeba wyczyscic tez wszystkie przewody, ktorymi rozprowadzany jest nadmuch
poszukaj na forum, bylo juz o tym
ale sie zgralismy byles kilka sekund szybszy
[ Dodano: Nie Kwi 29, 2007 1:42 pm ]
rozumiem ze to jest filtr osuszacz
fotka z naszego Rovera 214 Si kanciak 95
|
|