|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Mycie katalizatora
Skiba - Pią Kwi 27, 2007 15:48 Temat postu: [R600] Mycie katalizatora Witam,
Słyszałem, że w przy naprawie układu wydechowego, można też umyć/przedmuchać katalizator. Mówię tutaj o myciu chemicznym .. Czy ktoś to wcześniej robił ? Co o tym myślicie ?
pozdrawiam
Damian
ENU - Pią Kwi 27, 2007 19:22
Hymmm
Jak dla mnie to katalizator jest jednorazowy-po zapchaniu nadaje sie tylko na śmieci
Wiem ze są firmy co skupuja stare,uszkodzone katalizatory ale o czyszczeniu ich nigdy nie
słyszałem
Paul - Pią Kwi 27, 2007 20:08
ENU napisał/a: | Jak dla mnie to katalizator jest jednorazowy-po zapchaniu nadaje sie tylko na śmieci |
Racja - katalizator to nie sitko tam działa chemia z fizyką na spółkę i mycie nic nie zmieni
A w ogóle, to w dieslach są katalizatory
Skiba - Sob Kwi 28, 2007 16:25
Paul napisał/a: | Racja - katalizator to nie sitko tam działa chemia z fizyką na spółkę i mycie nic nie zmieni
A w ogóle, to w dieslach są katalizatory |
Nowy katalizator to dość spory wydatek Słyszałem, że stary można przedmuchać lub umyć chemicznie. Podobno nie zaszkodzi, a zwiększy to lekko jego przepływ, jeżeli jest zabity Po prostu będzie mniej "ekologiczny".
Nie chcę wymieniać katalizatora (koszty), ani go usuwać, gdyż nie chcę naruszać "projektowo - oryginalnego" układu wydechowego. Autko ma już ok 175 tyś na liczniku, więc stary katalizator i tak stracił swoje "ekologiczne" właściwości ...
Teraz z doświadczenia już wiem, że układ wydechowy i opory stawiane przez jego elementy bardzo wpływają na zachowanie się auta (dynamikę).
PS Tak diesel też ma katalizator ... u mnie układ wygląda tak, że mam katalizator i tylko jeden tłumik (końcowy).
Paul - Sob Kwi 28, 2007 18:54
Skiba napisał/a: | Tak diesel też ma katalizator ... u mnie układ wygląda tak, że mam katalizator i tylko jeden tłumik (końcowy). |
No to
Brt - Sob Kwi 28, 2007 19:34
My z Paulem na 99% nie mamy kata, chyba, że jest połączony z pierwszym tłumikiem
GreenApple - Sob Kwi 28, 2007 21:56
ENU napisał/a: | są firmy co skupuja stare,uszkodzone katalizatory |
Na pewno nie chodzi o regenerację! Jednym z lepszych i uniwersalnych katalizatorów jest platyna, stosowana również w katalizatorach samochodowych.
[ Dodano: Sob Kwi 28, 2007 11:03 pm ]
Skiba napisał/a: | Słyszałem, że stary można przedmuchać lub umyć chemicznie. Podobno nie zaszkodzi |
Teoretycznie mozna, platyny nie wypłuczesz, ale myślę że obudowa kończy się zwykle szybciej od wnętrza, więc skoro z zewnątrz wygląda nieźle, to najprawdopodobniej nie wymaga czyszczenia. Tak myslę
|
|