Zobacz temat - [R420] Świece zapłonowe

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Świece zapłonowe

GG - Sro Maj 23, 2007 21:35
Temat postu: [R420] Świece zapłonowe
Na stronie www.roverki.pl wyczytałem, że przerwa na świecach powinna wynosić 0,85 mm. W katalogu ngk znalazłem świece, które mają przerwę 0,7 mm. Żeby tego było mało sprawdziłem świece u siebie w aucie i ... mam jakieś dziwaczne świece z czterema elektrodami i najmniejsza przerwa wynosi na nich 1.1 do 1.2 mm :shock: Teraz to już zgłupiałem ... Co wkładali oryginalnie do tego silnika i co powinienem zrobić z tymi, które mam obecnie? Wywalić? Przygiąć?
piter34 - Czw Maj 24, 2007 09:57

Oryginalnie montowano:
Unipart GSP 6662 (przerwa 0,85 mm)

Wg AutoDaty można też zakładać NGK BKR6E (odstęp 0,9)
Nie wiem skąd w katalogu NGK się wzięło BCP6ES.

WojtekN - Czw Maj 24, 2007 10:13
Temat postu: Re: [R420Si '97] Świece zapłonowe
GG napisał/a:
Żeby tego było mało sprawdziłem świece u siebie w aucie i ... mam jakieś dziwaczne świece z czterema elektrodami i najmniejsza przerwa wynosi na nich 1.1 do 1.2 mm :shock:
Może masz wynalazek typu Bosch Super 4 z czterema elektrodami masowymi :?:

Wojtek

telis7 - Pią Lis 02, 2007 10:08
Temat postu: to co lepiej zrobic??
to co lepiej zrobic? zostawić taką przerwe jaka jest oryginalnie ustawiona przez np. NGK 0,9mm,czy zmniejszyć do fabrycznej?
Słyszałem taką opinie że jezeli samochód jeździ na LPG to lepiej jak bedzie znacznie mniejsza ta przerwa by zmniejszyć ryzyko przeskoczenia.Czy ktoś slyszał taką opinie?Co o tym sądzicie? Bo mi sie wydaje że zmniejszenie odleglosci moze spowodować niewłasciwą prace silnika.

przemo285 - Pią Lis 02, 2007 10:21

Te oryginalne Uniparta to są Championy tylko oczywiście one nie miały napisów Champion (jednoelektrodowe)

[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 10:24 ]
Na tych Bosh super cztery (czteroelektrodowe) są problemy z rannym uruchamianiem

GG - Pią Lis 02, 2007 14:58

Te 4 elektrodowe, które miałem kiedyś nie były Boscha. Teraz nie pomnę jaka to firma była. Nie zanotowałem jakichkolwiek problemów z uruchamianiem auta na tych świecach, nawet jak auto postało na zimnie, nie ruszane przez prawie tydzień.
przemo285 - Pią Lis 02, 2007 22:17

Ja tobie przekazuje swoje sugestie i to jest sprawdzone , a co ty zrobisz to jest twoja sprawa :wink: