Zobacz temat - [R200] Konfiguracja komputera

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Konfiguracja komputera

sledz11 - Czw Maj 24, 2007 11:12
Temat postu: [R200] Konfiguracja komputera
Witam. Czy w R200 da radę pokombinować z ustawieniami komputera?
Chodzi mi dokładnie o to czy można ustawić np. zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h. Albo np. żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta.
Jak coś takiego jest możliwe to ile to może kosztować i gdzie w Warszawie mogą to zrobić

Kozik - Czw Maj 24, 2007 11:24

sledz11 napisał/a:
żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta.

U mnie ta lampka się zaświeca.

Paul - Czw Maj 24, 2007 11:30

sledz11 napisał/a:
Albo np. żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta.

Z tym, to akurat komp ma niewiele wspólnego. Światło w bagazniku Ci działa, jak należy?
Nie napisałeś za dużo w profilu (model, rok auta, miasto, skąd jesteś...) więc trochę trudno zgadnąć, co może Ci pomóc :(
Centralny masz fabryczny, czy dokładany?

sledz11 - Czw Maj 24, 2007 11:36

Profil jużuaktualniiłem.
Światło w bagażniku faktycznie mi nie działa - to ma jakieś znaczenie?

Rozan99 - Czw Maj 24, 2007 11:41

Mysle ze nie ma żadnego znaczenia. U mnie też światełko otwartej klapy bagażnika nie działało ponieważ w "zegarach" nie było żarówki i nie tylko tam. Było dużo wolnych gniazd w których nie było tych plastikowych uchwytów z żarówkami. Dokupiłem jakieś od innego auta, poprzepabiałem i włożyłe, także teraz mam żarówki we wszystkich miejscach z "zegarach". Od tego momentu klapa otwartego bagażnika mi się zaświeca :)
Pozdr.

Paul - Czw Maj 24, 2007 11:43

sledz11 napisał/a:
Światło w bagażniku faktycznie mi nie działa - to ma jakieś znaczenie?

Ma, bo ten sam włącznik zapala światło i kontrolkę na desce :D
Włącznik masz w zamku klapy - sprawdź go. Sprwdź też wiązkę tylnej klapy, bo lubi 'padać'. Użyj szukajki - było duuuuuużo i szczegółowo o tym, co i jak :D

Szymon - Czw Maj 24, 2007 12:18

światełka opanowane wiec wróćmy do
sledz11 napisał/a:
zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h

Jest to możliwe?

Rozan99 - Czw Maj 24, 2007 14:00

Myslę że nie jest to możliwe. A tak w ogóle to po co ci ta funkcja?? Do czego jest niby przydatna?
piter34 - Czw Maj 24, 2007 14:09

Szymon napisał/a:
sledz11 napisał/a:
zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h

Jest to możliwe?

Nie jest to możliwe.

Taką funkcję mogą realizować wybrane systemy alarmowe.

Szymon - Czw Maj 24, 2007 14:20

Rozan99 napisał/a:
A tak w ogóle to po co ci ta funkcja?? Do czego jest niby przydatna?

Przykładowo wieziesz pijaną osobę na przednim siedzeniu. Nagle zbiera ją na wymioty, otwiera Ci drzwi i wypada z auta. Dobry przykład?

piter34 - Czw Maj 24, 2007 14:55

Szymon napisał/a:
Przykładowo wieziesz pijaną osobę na przednim siedzeniu. Nagle zbiera ją na wymioty, otwiera Ci drzwi i wypada z auta. Dobry przykład?

Masz wypadek. Auto jest zamknięte i nie mogą Ciebie ludzie wyciągnąć. Dobry przykład? :roll:

drooid - Czw Maj 24, 2007 15:03

Zły przykład. Jeśli dochodzi do wyciągania z auta wtedy zazwyczaj nikt się nie certoli i można np. wybić szybę. To tak jakby pogotowie przy docieraniu do poważniejszej rany próbowało zdejmować spodnie, czy rozpinać guziki koszuli.
Funkcja ciekawa choćby z tego względu, żeby blokować drzwi wioząc dzieciaki z tyłu (żeby nie blokować drzwi jeśli wozi się je sporadycznie), dla ochrony przed bandytami chociażby (funkcja antynapadowa, którą niektóre autka mają wbudowaną fabrycznie) :) Sam bym z takiej opcji skorzystał, gdyby była możliwa.

piter34 - Czw Maj 24, 2007 15:04

Cytat:
Funkcja ciekawa choćby z tego względu, żeby blokować drzwi wioząc dzieciaki z tyłu

Bez problemu sobie drzwi otworzą. Wystarczy pociągnąć za klamkę. :roll:

drooid napisał/a:
dla ochrony przed bandytami chociażby

Bandyta szyby nie wybije? ;-)

Szymon - Czw Maj 24, 2007 18:30

piter34 napisał/a:
Bandyta szyby nie wybije?

Szybę wybije ale czy przez szybę wyciągnie kierowce z auta, żeby potem tym autem odjechać?

MaReK - Pią Maj 25, 2007 07:06

Moj wspolnik w swoim C4 taka funkcje (ktora mozna wylaczac/wlaczac na zyczenie), ze po przekroczeniu predkosci 10km/h sprawdzane sa zapiete pasy u kierowcy i nastepuje blokada zamka centralnego. W momencie wypadku, jesli zadzialaja czujniki zamek otwiera sie automatycznie. Taka funkcja raczej jest tylko i wylacznie potrzebna w zabezpieczeniu przed zlodziejami. Np. bagaznik, albo z tylu kanapa zeby nie bylo za latwo wyciagnac cos ze srodka np. na postoju na swiatlach sygnalizacyjnych :)
Rozan99 - Pią Maj 25, 2007 11:04

MaReK napisał/a:
W momencie wypadku, jesli zadzialaja czujniki zamek otwiera sie automatycznie.

A co jeśli czujniki nie zadziałają...
Nie jestem za tą opcją...

Viniu - Pią Maj 25, 2007 11:20

Ja ZAWSZE kiedy jade dalej niż do kiosku po gazetę wciskam rygle od zamykania. Przynajmniej mi nie hałasują na nierównościach :D Przy centralnym zamku to nie problem. Wystarczy tylko sięgnąć ręką...
Ale opcja z automatycznym zamykaniem mi się podoba. Pare razy miałem przyjemność obcowania ze Scenikiem wyposażonym w tę funkcję... Czułem się jakoś bezpieczniej...

piter34 - Pią Maj 25, 2007 11:25

Szymon napisał/a:
Szybę wybije ale czy przez szybę wyciągnie kierowce z auta, żeby potem tym autem odjechać?

Wybije szybę, otworzy sobie od środka i wyciągnie kierowcę (identycznie jak w przypadku wypadku)

Szymon - Pią Maj 25, 2007 15:55

piter34 napisał/a:
Wybije szybę, otworzy sobie od środka i wyciągnie kierowcę

A wtedy jakże cenne sekundy uciekają... :razz:
Ok. koniec offtopa, nie można tego zrobić i basta. Może są jednak inne udogodnienia, które można zaprogramować?

sledz11 - Sob Maj 26, 2007 23:01

Właśnie może są jakieś rzeczy które w r200 można sobie jakoś przekonfigurować, tak aby były niestandardowe i ułatwiały życie
Brt - Nie Maj 27, 2007 07:33

Nie nie ma. To nie R75 ;) Jeśli chcesz dodatkowe opcje, to trzeba dokupować i dokładać osobne moduły i grzebać w elektryce pojazdu.
sledz11 - Pon Maj 28, 2007 11:38

Dzięki BRT za info. Mówi się trudno
Brt - Pon Maj 28, 2007 11:41

Te moduły zazwyczaj nie sa drogie i ich montaz też nie jest szczególnie kłopotliwy, wiec nie widzę perzeszkód, zeby sobie ułatwić życie w ten sposób ;) Sam bym sobie to i owo załozył, lecz albo braki finansowe, albo czasowe przeszkadzają :|