|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Konfiguracja komputera
sledz11 - Czw Maj 24, 2007 11:12 Temat postu: [R200] Konfiguracja komputera Witam. Czy w R200 da radę pokombinować z ustawieniami komputera?
Chodzi mi dokładnie o to czy można ustawić np. zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h. Albo np. żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta.
Jak coś takiego jest możliwe to ile to może kosztować i gdzie w Warszawie mogą to zrobić
Kozik - Czw Maj 24, 2007 11:24
sledz11 napisał/a: | żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta. |
U mnie ta lampka się zaświeca.
Paul - Czw Maj 24, 2007 11:30
sledz11 napisał/a: | Albo np. żeby świeciła się lampka z ikoną otwartej klapy bagażnika, wtedy gdy jest ona otwarta. |
Z tym, to akurat komp ma niewiele wspólnego. Światło w bagazniku Ci działa, jak należy?
Nie napisałeś za dużo w profilu (model, rok auta, miasto, skąd jesteś...) więc trochę trudno zgadnąć, co może Ci pomóc
Centralny masz fabryczny, czy dokładany?
sledz11 - Czw Maj 24, 2007 11:36
Profil jużuaktualniiłem.
Światło w bagażniku faktycznie mi nie działa - to ma jakieś znaczenie?
Rozan99 - Czw Maj 24, 2007 11:41
Mysle ze nie ma żadnego znaczenia. U mnie też światełko otwartej klapy bagażnika nie działało ponieważ w "zegarach" nie było żarówki i nie tylko tam. Było dużo wolnych gniazd w których nie było tych plastikowych uchwytów z żarówkami. Dokupiłem jakieś od innego auta, poprzepabiałem i włożyłe, także teraz mam żarówki we wszystkich miejscach z "zegarach". Od tego momentu klapa otwartego bagażnika mi się zaświeca
Pozdr.
Paul - Czw Maj 24, 2007 11:43
sledz11 napisał/a: | Światło w bagażniku faktycznie mi nie działa - to ma jakieś znaczenie? |
Ma, bo ten sam włącznik zapala światło i kontrolkę na desce
Włącznik masz w zamku klapy - sprawdź go. Sprwdź też wiązkę tylnej klapy, bo lubi 'padać'. Użyj szukajki - było duuuuuużo i szczegółowo o tym, co i jak
Szymon - Czw Maj 24, 2007 12:18
światełka opanowane wiec wróćmy do sledz11 napisał/a: | zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h |
Jest to możliwe?
Rozan99 - Czw Maj 24, 2007 14:00
Myslę że nie jest to możliwe. A tak w ogóle to po co ci ta funkcja?? Do czego jest niby przydatna?
piter34 - Czw Maj 24, 2007 14:09
Szymon napisał/a: | sledz11 napisał/a:
zamykanie drzwi po przekroczeniu 10 km/h
Jest to możliwe? |
Nie jest to możliwe.
Taką funkcję mogą realizować wybrane systemy alarmowe.
Szymon - Czw Maj 24, 2007 14:20
Rozan99 napisał/a: | A tak w ogóle to po co ci ta funkcja?? Do czego jest niby przydatna? |
Przykładowo wieziesz pijaną osobę na przednim siedzeniu. Nagle zbiera ją na wymioty, otwiera Ci drzwi i wypada z auta. Dobry przykład?
piter34 - Czw Maj 24, 2007 14:55
Szymon napisał/a: | Przykładowo wieziesz pijaną osobę na przednim siedzeniu. Nagle zbiera ją na wymioty, otwiera Ci drzwi i wypada z auta. Dobry przykład? |
Masz wypadek. Auto jest zamknięte i nie mogą Ciebie ludzie wyciągnąć. Dobry przykład?
drooid - Czw Maj 24, 2007 15:03
Zły przykład. Jeśli dochodzi do wyciągania z auta wtedy zazwyczaj nikt się nie certoli i można np. wybić szybę. To tak jakby pogotowie przy docieraniu do poważniejszej rany próbowało zdejmować spodnie, czy rozpinać guziki koszuli.
Funkcja ciekawa choćby z tego względu, żeby blokować drzwi wioząc dzieciaki z tyłu (żeby nie blokować drzwi jeśli wozi się je sporadycznie), dla ochrony przed bandytami chociażby (funkcja antynapadowa, którą niektóre autka mają wbudowaną fabrycznie) Sam bym z takiej opcji skorzystał, gdyby była możliwa.
piter34 - Czw Maj 24, 2007 15:04
Cytat: | Funkcja ciekawa choćby z tego względu, żeby blokować drzwi wioząc dzieciaki z tyłu |
Bez problemu sobie drzwi otworzą. Wystarczy pociągnąć za klamkę.
drooid napisał/a: | dla ochrony przed bandytami chociażby |
Bandyta szyby nie wybije?
Szymon - Czw Maj 24, 2007 18:30
piter34 napisał/a: | Bandyta szyby nie wybije? |
Szybę wybije ale czy przez szybę wyciągnie kierowce z auta, żeby potem tym autem odjechać?
MaReK - Pią Maj 25, 2007 07:06
Moj wspolnik w swoim C4 taka funkcje (ktora mozna wylaczac/wlaczac na zyczenie), ze po przekroczeniu predkosci 10km/h sprawdzane sa zapiete pasy u kierowcy i nastepuje blokada zamka centralnego. W momencie wypadku, jesli zadzialaja czujniki zamek otwiera sie automatycznie. Taka funkcja raczej jest tylko i wylacznie potrzebna w zabezpieczeniu przed zlodziejami. Np. bagaznik, albo z tylu kanapa zeby nie bylo za latwo wyciagnac cos ze srodka np. na postoju na swiatlach sygnalizacyjnych
Rozan99 - Pią Maj 25, 2007 11:04
MaReK napisał/a: | W momencie wypadku, jesli zadzialaja czujniki zamek otwiera sie automatycznie. |
A co jeśli czujniki nie zadziałają...
Nie jestem za tą opcją...
Viniu - Pią Maj 25, 2007 11:20
Ja ZAWSZE kiedy jade dalej niż do kiosku po gazetę wciskam rygle od zamykania. Przynajmniej mi nie hałasują na nierównościach Przy centralnym zamku to nie problem. Wystarczy tylko sięgnąć ręką...
Ale opcja z automatycznym zamykaniem mi się podoba. Pare razy miałem przyjemność obcowania ze Scenikiem wyposażonym w tę funkcję... Czułem się jakoś bezpieczniej...
piter34 - Pią Maj 25, 2007 11:25
Szymon napisał/a: | Szybę wybije ale czy przez szybę wyciągnie kierowce z auta, żeby potem tym autem odjechać? |
Wybije szybę, otworzy sobie od środka i wyciągnie kierowcę (identycznie jak w przypadku wypadku)
Szymon - Pią Maj 25, 2007 15:55
piter34 napisał/a: | Wybije szybę, otworzy sobie od środka i wyciągnie kierowcę |
A wtedy jakże cenne sekundy uciekają...
Ok. koniec offtopa, nie można tego zrobić i basta. Może są jednak inne udogodnienia, które można zaprogramować?
sledz11 - Sob Maj 26, 2007 23:01
Właśnie może są jakieś rzeczy które w r200 można sobie jakoś przekonfigurować, tak aby były niestandardowe i ułatwiały życie
Brt - Nie Maj 27, 2007 07:33
Nie nie ma. To nie R75 Jeśli chcesz dodatkowe opcje, to trzeba dokupować i dokładać osobne moduły i grzebać w elektryce pojazdu.
sledz11 - Pon Maj 28, 2007 11:38
Dzięki BRT za info. Mówi się trudno
Brt - Pon Maj 28, 2007 11:41
Te moduły zazwyczaj nie sa drogie i ich montaz też nie jest szczególnie kłopotliwy, wiec nie widzę perzeszkód, zeby sobie ułatwić życie w ten sposób Sam bym sobie to i owo załozył, lecz albo braki finansowe, albo czasowe przeszkadzają
|
|