Zobacz temat - [R416] Roverek nie chce odpalić-proszę o porade

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Roverek nie chce odpalić-proszę o porade

telis7 - Sro Cze 06, 2007 12:25
Temat postu: [R416] Roverek nie chce odpalić-proszę o porade
Witam
Nie moge odpalić mojego roverka 416 si 1,6 16v K16 :cry:
:cry: Łykał olej wiec mechanik wymieniał pierscienie tlokowe,panewki i kpl uszczelek.
Po złozeniu nie można go odpalić,zabiera i zaraz sie dusi.Ustawienie rozrzadu jest poprawne.Podobno na nowych pierscieniach ma kompresji 6 bar.Czy ktoś moze wie w czym moze być problem??Bardzo prosze o porade bo mam obawy ze mechanik kręci i nie wie co robi,a sam stoi na warsztacie juz 3 tydzien.Błagam o pomoc/telis7@wp.pl

piter34 - Sro Cze 06, 2007 12:31

telis7 napisał/a:
zy ktoś moze wie w czym moze być problem??

Chyba w tym:

telis7 napisał/a:
Podobno na nowych pierscieniach ma kompresji 6 bar.

sTERYD - Sro Cze 06, 2007 13:42

czy wiesz dokladnie co było przy nim robione??
Skoro ma takie niskie sprężanie to znaczy ze pierścienie zdecydowanie nie trzymają :(
Jeżeli tylko zostały wymienione pierścienie to nie mają prawa trzymać kompresji, przydaloby się chociaż zgrubne honowanie cylindrów (wiem że to oksymoron ;) ), pierścienie muszą się dotrzeć do powierzchni cylindrów a do takich porysowanych to się beda długo docierać (a i wymiana jest lekko bez sensu, bo olej nadal będzie łykał, a nawet gorzej niż przed wymianą)
Jeszcze kwestia jak została wykonana wymiana panewek. jeśli zostały tylko wymienione, bez szlifowania wału, to też się będa trochę docierać i póki co mają tam pewnie spore opory :(

bizon9ek - Pią Cze 08, 2007 01:11

tak z ciekawosci... przy jakim przebiegu masz w/w awarie??