|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414] Nieszczelny dolot powietrza??
paff - Czw Cze 07, 2007 07:34 Temat postu: [R414] Nieszczelny dolot powietrza?? witam
po zainstalowaniu LPG gazownik nie jest w stanie rozsadnie wyregulowac instalacji STAG300, program wskazuje mu duze cisnienie MAP=0,53 na jalowych a powinno byc 0,3-0,35 (instalacja STAG300, reduktor tomasetto, wtryski zolte valtek, z obserwacji gaziarz uczciwy i sie stara mi pomoc)
dostalem sugestie od innego gazownika - niezaleznego ze albo nieszczelny kolektor dolotowy albo cos nieteges nieszczelne z zaworami co sie by sprowadzilo do remontu glowicy. zatem zabiore sie za kolektor najpierw
- planuje wymienic uszczelke kolektora dolotowego
- jak sprawdzi czy krokowiec zyje? (juz byl czyszczony)
- jak sprawdzic ze czujnik krokowca zyje?
- jak sprawdzic czy przepustnica jest okej/szczelna?
- co jeszcze sprawdzic
dodam ze objawem jest to ze na gazie gasnie po dodaniu gazu z jalowych, na benzynie nie gasnie, gazu dodaje ale jak jade na jedynce albo na dwojce to silnik szarpie, przy zmianie biegow na 2jke lub 3jke tez szarpie - wszystkie te objawy na benzynie i gazie wystepuja ale nie zawsze (powiedzmy ze wystepuja przez 70% czasu)
dodam ze te objawy na benzynie to sa od poczatku posiadania przez mnie auta
aaaaaaaa
gdzie moge kupic uszczelke kol.dolot. zeby miec ja w srode w lapkach w bydgoszczy, jako ze tomateam.pl sie urlopuje na jego szczescie i moje nieszczescie
Brt - Czw Cze 07, 2007 08:07
Wiem, że w ECC babice mają za 68PLN, tylko nie wiem, czy sprzedają wysyłkowo Ale zadzwonić i zapytać można A może PH JOWI NA pewno sprzedają wysyłkowo, ale znowu nie wiem, czy mają uszczelkę, stawiam, że mają
paff - Czw Cze 07, 2007 11:09
dzieki Tomiemu114 dostane na testy kompletny kolektor dolotowy do mojego 1.4Si i w srode sprawdze czy to nie to
a jak nie to kutwa remont czeka ehhhh
przynajmniej mnie HGF nie dopadnie:)
piter34 - Czw Cze 07, 2007 11:22
W moim 1.4 ciśnienie na wolnych obrotach było ok. 0.4 (ciśnienie absolutne względem próżni).
Sprawdź to ciśnienie manometrem, bo domyślam się, że odczyt jest z programu diagnostycznego Twojej instalacji gazowej.
paff - Czw Cze 07, 2007 11:24
no odczyt jest z programu.....
ale nie mam manometru:( a odczyt pochodzi z programu AcGAsSynchro...
piter34, masz moze inne rady?
piter34 - Czw Cze 07, 2007 11:42
paff napisał/a: | piter34, masz moze inne rady? |
Użyć manometru i zmierzyć rzeczywiste ciśnienie. Gazownik będzie wiedział jak to zrobić.
paff - Czw Cze 07, 2007 12:11
a jak interpretowac odczyt manometru? jakie wynika sa uznawane za dobre a jakie moga byc niepokojace i co wtedy? zeby przy gosciu wiedzial co i jak
piter34 - Czw Cze 07, 2007 12:26
paff napisał/a: | a jak interpretowac odczyt manometru? jakie wynika sa uznawane za dobre a jakie moga byc niepokojace i co wtedy? zeby przy gosciu wiedzial co i jak |
Interpretujesz normalnie, tak jak odczyt z termometru
Należy jedynie pamiętać, że manometr mierzy podciśnienie, a nie ciśnienie.
Potem wynik możesz porównać z tym, co pokazuje gazownia.
paff - Czw Cze 07, 2007 13:08
Kurcze no:) czy nikt na tym forum nie ma roverka z silnikiem 1.4Si 103km z instalacja STAG300 albo inna sekwencja? moze komus to juz dobrze chodzi na BRC sequent24?? prosze o komentarze
bo zawsze moznaby sprobowac ostatecznie zapiac pod to BRC seuenta24 jesli ktos to zna i mu to chodzi i moze sie podzielic uwagami
piter34 - Czw Cze 07, 2007 13:29
paff napisał/a: | bo zawsze moznaby sprobowac ostatecznie zapiac pod to BRC seuenta24 jesli ktos to zna i mu to chodzi i moze sie podzielic uwagami |
zdzich44 ma Sequenta24 w 416 i chodzi to od samego początku bez problemu.
paff - Czw Cze 07, 2007 13:35
dzieki za info Piter34, wiesz moze jak najlepiej zlapac Zdzicha44 gadu? private message? mail?
piter34 - Czw Cze 07, 2007 13:47
paff napisał/a: | dzieki za info Piter34, wiesz moze jak najlepiej zlapac Zdzicha44 gadu? private message? mail? |
zdzich44(at)tlen.pl lub taki sam nick na tlenie (komunikatorze)
paff - Pią Cze 08, 2007 06:55
gadalem chwilke ze zdzichem44 i powiedzial mi ze w jego K16 1.6Si instalka BRC sequent24 zrobila narazie 60tys i poza jedna awaria czujnika cisnienia nie mial zadnego klopotu, wsadzone zakonfigurowane i chodzi
piter34 - Pią Cze 08, 2007 09:08
paff napisał/a: | gadalem chwilke ze zdzichem44 i powiedzial mi ze w jego K16 1.6Si instalka BRC sequent24 zrobila narazie 60tys i poza jedna awaria czujnika cisnienia nie mial zadnego klopotu, wsadzone zakonfigurowane i chodzi |
Zapomniał o tym, że mu się raz rozprogramowało i musiał jechać programować.
A tak na marginesie, to BRC S24 ma megagłośne wtryski. Słychać bardzo nawet jak maska jest zamknięta.
paff - Pią Cze 08, 2007 09:10
w poniedzialek jade do gazownikow -zamowili druga instalke STAG300 i beda patrzec czy moze cos nie uwalone
w srode jade do mechanika tropic lewe powietrze w kolektorze
a STAG300 w chwilach kiedy dziala - dziala wybornie i mi sie to podoba
ja chce zeby dzialal bo mi sie to podoba:)
zdzich44 - Pią Cze 08, 2007 23:55
piter34 napisał/a: |
Zapomniał o tym, że mu się raz rozprogramowało i musiał jechać programować.
A tak na marginesie, to BRC S24 ma megagłośne wtryski. Słychać bardzo nawet jak maska jest zamknięta. |
Fakt, raz się coś poprzestawiało ale wynikało to wg gazowników z awarii czujnika właśnie Samochód lubił zgasnąć na skrzyżowaniu. Po wymianie czujnika było wszystko OK. Reasumując, miałem dwie awarie tegoż elementu. Ponoć wypuścili jakąś wadliwą serię...
Co do wtrysków - słychać ale wewnątrz Roverka już nie - klekot 1.4K potrafi być znaaacznie głośniejszy, prawda piter?
P.S. Mój "dziewiczy" post na Forum... następny za kolejnych kilka miesięcy?
Paul - Sob Cze 09, 2007 00:49
zdzich44 napisał/a: | P.S. Mój "dziewiczy" post na Forum... następny za kolejnych kilka miesięcy? |
Zdzich, ty się nie wygłupiaj, ty pisz
paff - Sob Cze 09, 2007 09:22
hmmmm.......humory czujnika podcisnienia a gasniecie... moze mi tez sie skapnal wadliwy czujnik, juz gaziarze zamowili nowy bo tez to podejzewaja...w poniedzialek sie przekonamy....
piter34 - Sob Cze 09, 2007 12:25
zdzich44 napisał/a: | Co do wtrysków - słychać ale wewnątrz Roverka już nie - klekot 1.4K potrafi być znaaacznie głośniejszy, prawda piter? |
No ba
zdzich44 napisał/a: | P.S. Mój "dziewiczy" post na Forum... następny za kolejnych kilka miesięcy? |
Za rok?
Zacznij pisać znowu, spodoba Ci sie.
Ant - Nie Cze 10, 2007 20:52
piter34 napisał/a: | zdzich44 napisał/a: | Co do wtrysków - słychać ale wewnątrz Roverka już nie - klekot 1.4K potrafi być znaaacznie głośniejszy, prawda piter? |
No ba
Za rok?
Zacznij pisać znowu, spodoba Ci sie. |
a co On się taki aspołeczny zrobił?? obraził się że się forum na www przeniosło??
szogu - Nie Cze 10, 2007 23:23
Witajcie
Ja miałem taki przypadek, że po założeniu gazu (1,5 roku temu) silnik mi "czkał". Wcześniej nic, a nic się nie działo. Okazało się, że po poprzednim właścicielu mam założone świece przeznaczone do silnika z pojemnością 1.6, a ja mam 1.4. Po zmianie na właściwe, działa jak ta lala. Oczywiście nie omieszkałem opitolić "gazowników", że nie sprawdzili/wymienili tego przy zakładaniu gazu.
Miesiąc temu byłem na kolejnym już przeglądzie i okazało się, że są jakieś przekłamania na odczytach (nie pytać o szczegóły, nie znam się na tym). Znaleźli nieszczelną rurkę, która wychodzi z pokrywy silnika - ma chyba kształt literki "s" - i znika gdzieś za silnikiem. Po jej zaizolowaniu stwierdzili, że wszystko jest ok.
zdzich44 - Pon Cze 11, 2007 08:12
szogu napisał/a: | Witajcie
Okazało się, że po poprzednim właścicielu mam założone świece przeznaczone do silnika z pojemnością 1.6, a ja mam 1.4. Po zmianie na właściwe, działa jak ta lala. |
A to są jakieś inne? Zawsze myślałem, że takie same.
Brt - Pon Cze 11, 2007 08:30
Cytat: | A to są jakieś inne? Zawsze myślałem, że takie same. |
hehe tez mi sie tak wydawało, ale ja sie nie znam, więc sie nie odzywałem
PS. Zdzich widzę, że sie rozkręcasz
zdzich44 - Pon Cze 11, 2007 08:32
Brt napisał/a: |
PS. Zdzich widzę, że sie rozkręcasz |
Oswajam się z forum. Na razie średnio mi pasuje.
edit: czy zaraz dostanę warna za offtop od moda?
Brt - Pon Cze 11, 2007 08:35
Spokojnie Mod też człowiek...podobno
paff - Pon Cze 11, 2007 09:33
szogu, kwestie jak zaplon mam obccykane, nie pojechalbym po gaz na starych swiecach i kablach WN:)
u mnie to wyraznie wyglada na nieszczelnosc kolektora, ba! juz nawet dzis jedna nieszczelnosc z gazownikiem wytropilismy i uszczelnilismy....no i podcisnienie spadlo z 0,53 do 0,47, w srode uszczelka pod kolektor i powinno byc w miare obyyyy
piter34 - Pon Cze 11, 2007 11:54
szogu napisał/a: | Okazało się, że po poprzednim właścicielu mam założone świece przeznaczone do silnika z pojemnością 1.6, a ja mam 1.4 |
Świece są takie same do 1.4 i 1.6
Pewnie miałeś jakieś totalnie złe i zmieniono Ci na właściwe (ewentualnie poprzedni gazownik kombinował coś z przerwą na świecach)
paff - Pon Cze 11, 2007 14:39
mysle ze na przyszlosc by sie przydalo skleic jakies vademecum/f.a.q. dla roverkowiczow chcacych gazowac Roverki czyli glownie silniki 1.4Si 1.6Si i 1.4i.......wiele spraw mozna spisac udokumentowac i wyjasnic:)
co wy na to?
Brt - Pon Cze 11, 2007 14:44
Zaproponuj jakieś Q i A, a Piter na pewno wrzuci to na stronę
piter34 - Pon Cze 11, 2007 14:56
paff napisał/a: | mysle ze na przyszlosc by sie przydalo skleic jakies vademecum/f.a.q. dla roverkowiczow chcacych gazowac Roverki czyli glownie silniki 1.4Si 1.6Si i 1.4i.......wiele spraw mozna spisac udokumentowac i wyjasnic:) |
Przecież jest w FAQ pozycja...
paff - Pon Cze 11, 2007 15:23
namysle sie zaproponuje bo nigdy za duzo informacji
[ Dodano: Wto Cze 12, 2007 1:42 pm ]
zatem moim zdaniem kazdy kto sie zabiera za zagazowanie auta powinien sprawdzic
kondycje układu zapłonowego
- świece (odstęp elektrod)
- kable WN
- palec i kopolke
oraz...
- czy krokowiec jest sprawny
- czy czujnik polozenia przepustnicy i sama przepustnica sprawne
- czy wszystkie wezyki idace do kolektora dolotowego sa szczelnie zamocowane
- czy sam kolektor szczelnie przylega do silnika i czy zalozony na uszczelke po bożemu
a jesli cos nie dziala a sie nie sprawdzalo to w tych sprawach najpierw szukac bo to nie zawsze wina gazownikow, w sumie mysle ze czasem ich robota jest ciezka bo ludzie im przywoza auta w roznym stanie zdrowotnym a oczekuja ze beda na gazie bzykaly jak pszczolki
warto tez dodac ze z sekwencji to silniki z serii K dobrze chodza na instalacjach
- BRC sequent24
- STAG300 (tu mozna kupic kabelek na alledrogo;-) i darmowym softem podgladac co porabia nasza instalka)
aaaa...koszt tego typu instalacji to orientacyjnie 2500-3000pln
uwazam ze tego typu zapis w f.a.q. ulatwi zycie potencjalnym milosnikom gazu
pozdrawiam
|
|