|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Uszczelka pod głowicą
thomcio - Sro Cze 13, 2007 07:46 Temat postu: [R416] Uszczelka pod głowicą witam wszytskich. w zeszlym tygodniu dolaczylem do zaszczytnego grona posiadaczy autka rover. niestety bark wiedzy i motoryzacyjnego obycia doprowadzil do tego, ze przy zakupie nie zauwazylem pewnego defektu....mianowicie: walnieta uszczelka pod glowica. oddalem zatem auto do mechanika, ktory wycenil mi nprawe(wymiana uszczelki, planowanie glowicy) na 1000 zl. moje pytanie brzmi: czy to duzo? jedno jest pewne, mechanik jest sprawdzony, zna sie na rzeczy i na pewno przylozy sie do roboty...ponad to nie dziala mi predkosciomierz i licznik. z jakim kosztem musze sie liczyc przy naprawie tego rodzaju usterki? dziekuje za odpowiedz, pozdrwiam.
walkie - Sro Cze 13, 2007 07:54
Wydaje mi się, że to cena rynkowa. standardzik
Lechos - Sro Cze 13, 2007 08:00
od razu niech wymieni rozrzad (i wszystko co jest z nim zwiazane) bo i tak bedzie go sciagal
thomcio - Sro Cze 13, 2007 08:42
wg "magika" rozrzad jest w dobrym stanie i nie musze go wymieniac. a co do drugiego pytania? orientuje sie moze ktos??
Paul - Sro Cze 13, 2007 08:45
A jaki masz przebieg i kiedy był rozrząd wymieniany?
To, że wygląda dobrze niekoniecznie zagwarantuje Ci bezawaryjne działanie przez następne 60 kkm.
thomcio - Sro Cze 13, 2007 08:50
przebieg 155tys(?) a rozrzad nie wiem kiedy byl wymieniany. auto kupilem w komisie i nie podali mi tej informacji. ksiazki serwisowej tez nie dostalem...
sTERYD - Sro Cze 13, 2007 08:54
thomcio napisał/a: | przebieg 155tys(?) a rozrzad nie wiem kiedy byl wymieniany. auto kupilem w komisie i nie podali mi tej informacji. ksiazki serwisowej tez nie dostalem... |
to lepiej wymienić
jeśli nie wiadomo kiedy, to może 10, a może 80 tysięcy temu, lepiej zmienić niż ryzykować, że strzeli i narobi radości
GreenApple - Sro Cze 13, 2007 08:57
Też gorąco ci radzę, wymień choć pasek, jeżeli rolka jest o.k. Pasek jest dobry, póki się zęby nie zetną lub nie pęknie... A wtedy jest za późno.
thomcio - Sro Cze 13, 2007 09:00
ok, dziekuje za cenne rady. czy w takim razie moze ktos mi powiedziec jaki jest koszt takiego zabiegu? wazna dla mnie informacja gdyz moj budrzet na ten miesiac zostal juz znacznie uszczuplony
GreenApple - Sro Cze 13, 2007 09:04
Poszukaj na Tomateam, paski są od 70 do ok150zl, za założenie powinieneś zaplacić symbolicznie, bo i tak wszystko będzie na wierzchu.
http://www.tomateam.pl/
sandal - Sro Cze 13, 2007 09:15
Ja za napinacz, pasek i pompę wody zapłaciłem +/- 400 zł - nie ma sensu mając rozgrzebane auto nie wymienić tych 3 rzeczy bo w każdej chwili mogą się spsuć.
thomcio - Sro Cze 13, 2007 09:15
podziekowac
[ Dodano: Sro Cze 13, 2007 10:32 am ]
poslucham madrzejszych od siebie i tak tez zrobie.
piter34 - Sro Cze 13, 2007 11:41
thomcio napisał/a: | ok, dziekuje za cenne rady. czy w takim razie moze ktos mi powiedziec jaki jest koszt takiego zabiegu? wazna dla mnie informacja gdyz moj budrzet na ten miesiac zostal juz znacznie uszczuplony |
Ile bierze mechanik za samą robotę?
thomcio - Sro Cze 13, 2007 14:20
szczerze mowiac to nie wiem, powiedzial mi ze wymiana uszczelki i planowanie bede mial u niego za taka kwote(1000)
piter34 - Sro Cze 13, 2007 14:47
thomcio napisał/a: | szczerze mowiac to nie wiem, powiedzial mi ze wymiana uszczelki i planowanie bede mial u niego za taka kwote(1000) |
A co wymieni oprócz uszczelki?
Czy w cenę są wliczone koszty uszczelek kolektorów oraz uszczelki pokrywy wałków?
Dowiedz się lepiej, bo możliwe, że sam kupisz te części taniej i zapłacisz tylko za robotę.
thomcio - Sro Cze 13, 2007 14:57
mysle ze wszytsko jest w ta cene wliczone. jestem totalnym laikiem motoryzacyjnym, tak wiec nie zadawalem za duzo pytan, bo i tak pewnie nie wiedzialbym o czym mi mowi;). poprosilem go zeby mi przygotowal autko do jazdy i tyle.
piter34 - Sro Cze 13, 2007 15:31
Skoro tutaj trafiłeś, to jednak zacząłeś się zastanawiać, czy przypadkiem nie za dużo płacisz.
My staramy się pomóc i stąd te pytania (na które nie odpowiadasz nota bene
thomcio - Sro Cze 13, 2007 15:46
Masz calkowita rację. Trafilem na forum bo lubie wiedziec z czym dokladnie mam do czynienia a tutaj z pewnoscia wiele sie mozna nauczyc i skorzystac z wiedzy bardziej doswiadczonych. Na Twoje pytanie jednak odpowiedzialem optymalnie, zgodnie ze stanem mojej wątlej wiedzy...
majnus - Czw Cze 14, 2007 00:10
thomcio napisał/a: | auto kupilem w komisie |
to nie dali Ci gwarancji?
thomcio napisał/a: | walnieta uszczelka pod glowica. oddalem zatem auto do mechanika, ktory wycenil mi nprawe(wymiana uszczelki, planowanie glowicy) na 1000 zl. moje pytanie brzmi: czy to duzo? |
nie wiem jak w polsce, ale w irlandii to sa koszty rzedu 500-600 euro
mi po znajomosci zrobili za polowe tego, czyli i tak drozej niz w polsce
|
|