Zobacz temat - [R618] Grzanie się silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R618] Grzanie się silnika

gelt - Sro Cze 20, 2007 15:06
Temat postu: [R618] Grzanie się silnika
Zaczal mi sie ostatnio dosc mocno grzac silnik w upalne dni, czasem dochodzi i dotyka nawet czerwonej kreski. Czym to jest spowodowane, jak tego uniknac i czym moze grozic jak wlezie na czerwona kreske??

AndrewS: Zmiana nawiasow

piter34 - Sro Cze 20, 2007 15:22

Masz płyn w układzie chłodzenia?
gelt - Sro Cze 20, 2007 16:27

mam, wszystko teoretycznie jest ok
thef - Sro Cze 20, 2007 16:28

Sugerowałbym sprawdzenie termostatu.
gelt - Sro Cze 20, 2007 21:27

czy da sie to sprawdzic podlaczajac pod kompa? czy sa inne opcje?
thef - Sro Cze 20, 2007 21:36

Nie mam pojęcia czy komp coś powie w tym temacie, tzn. może mechanik coś wyknuje na podstawie danych z czujników ale nie wiem tego na pewno. Myślę, że można sprawdzić tak:
1. Wymontowując termostat i sprawdzając czy nie padł - nie zacina się, bądź nie ma jakichś innych widocznych uszkodzeń (niekoniecznie sprawny na oko termostat będzie sprawny faktycznie),
2. Obadanie czy chłodnica się nagrzewa jak należy i w całości, bo jeżeli nie, to oznacza to, że termostat nie puszcza płynu po nagrzaniu (choć nie musi być to tylko wina termostatu).

PS>Piszesz, że na oko wszystko ok, znaczy się wentylatory się włączają?

gelt - Sro Cze 20, 2007 21:56

wentylatory wlaczaja sie, jeszcze niedawno wskazowka temperatury stala twardotroszke ponizej poziomu a teraz wystarczy kilka km i grzeje sie. na trasie, pod gorke doszlo mi prawie do czerwonej kreski...
thef - Sro Cze 20, 2007 22:16

No to ja bym wymienił termostat, moim zdaniem to na pewno on padł. Sprawdź jak grzeje Ci się chłodnica i ewentualnie czy po zagrzaniu silnika płyn przelewa się z niej do zbiorniczka.
Alpine - Sro Cze 20, 2007 22:16

Komp tu nic nie pomoże :neutral: Zrób tak jak m owi "thef" w punkcie 2. Tzw. na postoju jak Ci sie wlączą wentylatory obadaj wszystkie węże od wody czy są gorące oraz sprawdz chodnice czy jest cieplutka(tylko sie nie oparz). PS. uważąj żebyś nie przegrzał silnika...tak mialem w swoim byłym aucie(nie polacam).Gdy masz wysoką temp. silnika to włącz nawiew na maxa i na gorące,to troche zbije temp.
Pozdrawiam i powodzenia

maciej - Czw Cze 21, 2007 11:53

Termostat to koszt rzędu 40 zł - w takiej sytuacji warto wymienić nawet "profilaktycznie" bez sprawdzania.
gelt - Czw Cze 21, 2007 18:14

bylem, wymienilem termostat, przejechalem sie i wyglada na to ze to bylo to, chyba jest ok, zobacze jeszcze na dluzszej trasie. Dzieki za pomoc!
thef - Czw Cze 21, 2007 18:19

Cieszymy się zatem razem z Tobą :grin: i mamy nadzieję, że po dłuższej trasie wszystko będzie grało jak należy.