|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 8V] Skrzypiący pedał sprzęgła
MiL999 - Wto Lip 03, 2007 11:04 Temat postu: [R200 8V] Skrzypiący pedał sprzęgła Od kilku dni skrzypi mi pedał sprzęgła przy wciskaniu. Co to moze oznaczac? Linka się kończy czy wystarczy cos przesmarowac?
piter34 - Wto Lip 03, 2007 11:25
Mnie w R200 też skrzypiał... przez 45kkm (potem skrzypiał u innego właściciela).
Spróbuj popsikać smarem silikonowym na początek.
MiL999 - Wto Lip 03, 2007 13:08
A juz sie obawialem ze trzeba bedzie cos wymienic. Popsikam czyms i zobaczymy jaki to da efekt.
kqba - Sro Lip 04, 2007 20:01
U mnie też skrzypiał. Po wymianie sprzęgła przestało, ale nie wiem, czy mechanik smarował linke
patyczak - Sro Lip 04, 2007 20:22
W R200 to chyba normalne, że sprzęgło chodzi ciężej niż w innych autach i pedał delikatnie skrzypi.
giewu - Sro Lip 04, 2007 20:41
patyczak napisał/a: | W R200 to chyba normalne, że sprzęgło chodzi ciężej niż w innych autach i pedał delikatnie skrzypi. | ...a polemizowałbym z kolegą
... u mnie na ten przykład chodzi lekuchno i kompletnie nic nie skrzypi
patyczak - Sro Lip 04, 2007 20:47
giewu napisał/a: | patyczak napisał/a: | W R200 to chyba normalne, że sprzęgło chodzi ciężej niż w innych autach i pedał delikatnie skrzypi. | ...a polemizowałbym z kolegą
... u mnie na ten przykład chodzi lekuchno i kompletnie nic nie skrzypi |
W takim razie gratulacje.
Kolega coś "ulepszał" np. smarował linkę czy jest tym szczęściarzem i nie miał tych problemów od początku przygody Roverkowej ?
giewu - Sro Lip 04, 2007 20:55
... jestem z tych szczęściarzy jeśli chodzi o zagadnienie sprzęgła
MiL999 - Czw Lip 05, 2007 07:37
Jezeli juz o skrzypieniu mówimy to skrzypi mi jeszcze cos w tylnym zawieszeniu. Slychac to np. przy wysiadaniu z samochodu albo czasami jak się nim trochę pobuja. Cóż to znów jest? Nie przeszkadza mi to narazie ale ciekawy jestem co moze byc tego powodem.
piter34 - Czw Lip 05, 2007 09:48
MiL999 napisał/a: | Jezeli juz o skrzypieniu mówimy to skrzypi mi jeszcze cos w tylnym zawieszeniu. Slychac to np. przy wysiadaniu z samochodu albo czasami jak się nim trochę pobuja. Cóż to znów jest? |
To jest temat na nowy wątek.
patyczak - Czw Lip 05, 2007 17:33
MiL999 napisał/a: | Jezeli juz o skrzypieniu mówimy to skrzypi mi jeszcze cos w tylnym zawieszeniu. Slychac to np. przy wysiadaniu z samochodu albo czasami jak się nim trochę pobuja. Cóż to znów jest? Nie przeszkadza mi to narazie ale ciekawy jestem co moze byc tego powodem. |
Myślę, że mam odpowiedz na twoje pytanie.
to hamulec ręczny zaciśnięte klocki na tarczy.
Spuść ręczny i wtedy spróbuj wsiąśc i wysiąść i "potrzęść" zamochodem na boki. Jak mimo nie zaciągniętego ręcznego będzie skrzyniało to znaczy, że zawieszenie się już odzywa.
canada80 - Nie Lip 15, 2007 14:01
u mnie bylo to samo okazalo sie ze tuleja wachacza byla stuknieta z tylu po wymianie ustalo.pozdrawiam
Tomi - Nie Lip 15, 2007 15:08
canada80 napisał/a: | u mnie bylo to samo okazalo sie ze tuleja wachacza byla stuknieta z tylu po wymianie ustalo.pozdrawiam |
Ale tu mowa o R200, w których tylne zawieszenie jest bezobsługowe (pozbawione hondowskiego dziedzictwa ).
Generalnie, tam się nie co zapsuć. Więc podobnie jak poprzednik obstawiałbym zaciągnięty ręczny.
|
|