Zobacz temat - [R200 SDi'99] Sprężarka klimatyzacji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 SDi'99] Sprężarka klimatyzacji

endriu_poznan - Czw Lip 05, 2007 13:43
Temat postu: [R200 SDi'99] Sprężarka klimatyzacji
Witam,
Chcę kupić używaną sprężarkę, np. taką: http://www.allegro.pl/ite...er_200_400.html i mam pytania:
1. Czy sprężarki klimatyzacji różnią się w zależności od silnika czy są takie same we wszystkich R200?
2. Czy zmieniało się coś na przestrzeni lat 1996-2000?
3. Jakie są szanse że taka używana sprężarka z allegro bedzie ch(ł)odziła przynajmniej 2-3 sezony?

pozdrawiam
Andrzej

Brt - Czw Lip 05, 2007 14:09

myślę, że inne są do benzyniaków a inne do diesli, ale 10% odpowiedz znajdziesz porównując cześci w EPC. (patrz Techniczny FAQ - 4 pytanie)
piter34 - Czw Lip 05, 2007 14:11

W dieslu R200 są inne kompresory klimatyzacji, niż w R200 benzynie...
Tak mówi EPC.

mmaniek - Czw Lip 05, 2007 21:23

endriu_poznan napisał/a:
3. Jakie są szanse że taka używana sprężarka z allegro bedzie ch(ł)odziła przynajmniej 2-3 sezony?

Potrafię doradzić tylko w tym punkcie- szanse są minimalne, chociaż by ze względu na to, że prezentowane na fotach sprężarki nie mają zaślepionych króćców przyłączeniowych, więc są narażone od dłuższego czasu na wilgoć i zabrudzenia-zabójcze dla układu chłodniczego.

endriu_poznan - Czw Lip 05, 2007 23:40

mmaniek napisał/a:

Potrafię doradzić tylko w tym punkcie- szanse są minimalne, chociaż by ze względu na to, że prezentowane na fotach sprężarki nie mają zaślepionych króćców przyłączeniowych, więc są narażone od dłuższego czasu na wilgoć i zabrudzenia-zabójcze dla układu chłodniczego.

Wiec co radzicie?
W warsztacie wycenili mi sprezarke uzywana do R200 SDi na 700,00 (regenerowane zaczynaja sie podobno od 1200) - myslalem ze sam znajde tansza, ale jesli ma sie rozwalic po paru miesiacach albo nie dzialac po kupnie to bez sensu. Za wyjecie i wlozenie sprezarki do roverka wolaja 200,00 wiec moze sie okazac ze lepiej wydac wiecej i miec pewnosc ze zadziala.
Myslalem ze koszty naprawy nie beda takie duze, cos mi sie wydaje ze bede jednak jezdzil spocony jak juz przyjda upaly :(

Czy ktos ma namiary na sprezarki w dobrym stanie i w przystepnej cenie?

piter34 - Pią Lip 06, 2007 11:55

endriu_poznan napisał/a:
Czy ktos ma namiary na sprezarki w dobrym stanie i w przystepnej cenie?

ja jedynie kojarzę, że zdzich44 kupował używaną sprężarkę klimy do swojego R416 '96 i chodzi do tej pory (czyli ponad rok i chyba jakieś 20-30kkm)

mmaniek - Pią Lip 06, 2007 22:46

Powiem tak, wiem że najłatwiej szasta się nie swoimi pieniędzmi :wink: ale radził bym sprężarkę regenerowaną Z GWARANCJĄ lub taką którą sam wyjmiesz z "czynnego"auta ze sprawną klimą lub masz pewność że z takiego auta pochodzi i jest odpowiednio zabezpieczona.