Zobacz temat - [R600] Kontrolka ładowania

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Kontrolka ładowania

kwiatekt11 - Pon Lip 09, 2007 20:19
Temat postu: [R600] Kontrolka ładowania
Witam
Wiem ze to było, ale ciekawi mnie jedna rzecz, co do tej kontrolki od ładowania, ostatnimi czasy się wcale nie zapalała i na jakiej zasadzie to działa?? Wiem ze ona pełni funkcje wzbudzenia alternatora, ale u mnie się ona nie świeci jak włączę zapłon, dzisiaj sprawdziłem czy przepływa przez nią prąd do altka i jest wszystko ok. czy może być wina alternatora ze ona się nie świeci?? Ostatnio miałem właśnie z tym problem, bo nie miałem ładowania i co się okazało jak w oncu wróciło ładowanie ze jest na zaciskach akumulatora 13 wolt, co wydaje mi się ze jest za mało co można z tym zrobić??

AndrewS: poprawilem literowke w temacie

marthinez - Pon Lip 09, 2007 20:27

kwiatekt11 napisał/a:
Wiem ze ona pełni funkcje wzbudzenia alternatora, ale u mnie się ona nie świeci jak włączę zapłon

Może żaróweczka się spaliła.
kwiatekt11 napisał/a:
jest na zaciskach akumulatora 13 wolt, co wydaje mi się ze jest za mało co można z tym zrobić??

Jest zdecydowanie za mało. Przyjrzałbym się regulatorowi napięcia.

kwiatekt11 - Pon Lip 09, 2007 20:33

własnie ze sprawdzałem zarówke i jest dobra a pozatym jak przyłozyłem ten przewód od tej kontrolki co jest przykrecony do altka do masy to sie zaswieciła wiec nie wiem czy altek pada czy tylko regulator
Paul - Pon Lip 09, 2007 21:03

kwiatekt11 napisał/a:
wiec nie wiem czy altek pada czy tylko regulator

Obstawiam regulator, bo to on odpowiada za zapalenie, albo nie, kontrolki ładowania.
Ewentualnie mogła któraś dioda pójść w altku i reg. nie daje rady z takim prądem.

AndrewS - Wto Lip 10, 2007 19:49

u Seena w poldoroverze zasniedzialy styki od tej zaroweczki, przeczysc tam dokladnie, wspomniana kontrolka nie bedzie sie palic, gdy brak bedzie kontaktu szczotek z pierscieniami slizgowymi
kwiatekt11 - Pią Lip 13, 2007 18:03

Dzieki za porady!!! jednak okazało sie ze to regulator, po wymianie wszystko działa jak nalezy . :mrgreen: