|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R620si 94] jaka moc głośników w stosunku do mocy radia
KRYS - Wto Lip 17, 2007 19:37 Temat postu: [R620si 94] jaka moc głośników w stosunku do mocy radia Większość odtwarzaczy samochodowych ma moc 40 - 50 watt ( razy 4)
Jakiej mocy głośniki mam wsadzić z przodu a jakie z tyłu by dobrze grały
A może fabryczne dadzą radę
Oczywiście basior musi wymiatać
ADAM1 - Wto Lip 17, 2007 21:18
KRYS napisał/a: | A może fabryczne dadzą radę |
Na fabrycznych glosnikach mozna posluchac tylko wiadomosci.........
Na temat glosnikow do R600 bylo wiele na tym forum dyskusji i niema potrzeby ich powtarzac, wystarczy zejsc pare tematow w dol
KRYS - Wto Lip 17, 2007 21:41
ADAM1 napisał/a: | Na temat glosnikow do R600 bylo wiele na tym forum dyskusji i niema potrzeby ich powtarzac, wystarczy zejsc pare tematow w dol |
Tak wszystkie przeczytałem.
Ale nigdzie nic na temat moc radia vs moc głośników.
I nadal nie wiem czy do w/w radia kupić 50W 100W 150W
By wykorzystać jego pełną moc i mieć dobry dźwięk
Ficek33 - Wto Lip 17, 2007 21:45 Temat postu: Re: [R620si 94]
KRYS napisał/a: | Większość odtwarzaczy samochodowych ma moc 40 - 50 watt ( razy 4)
Jakiej mocy głośniki mam wsadzić z przodu a jakie z tyłu by dobrze grały
A może fabryczne dadzą radę
Oczywiście basior musi wymiatać |
Witam
Większość standardowych ("średnich" cenowo) odtwarzaczy ma moc 27-36 watt (oczywiście oznakowane są jako 4x40, 4x45 itd)
Fabryczne (Goodmans-y jeżeli się nie mylę) głośniki są niezłe - oczywiście jak na fabryczne.
Jeżeli chcesz wymienić głośniki, to musisz się zastanowić ile chcesz na ten cel przeznaczyć.
Jeśli masz do dyspozycji około 600 pln i więcej - to możesz śmiało wymieniać (w tej cenie (2+2+zwrotnice) przód + 2xtył+grubszy kabel). Jeżeli mniej, to niestety fabryczne będą grały lepiej. Oczywiście zakładam, że radio już wymieniłeś.
Pozdrawiam
KRYS - Wto Lip 17, 2007 22:36
Ficek33 napisał/a: | Jeżeli chcesz wymienić głośniki, to musisz się zastanowić ile chcesz na ten cel przeznaczyć |
Nie chodzi o kasę tylko o STOSUNEK MOCY RADIA DO GŁOŚNIKÓW
O ile watt powinny być mocniejsze głośniki od radia
Ficek33 - Wto Lip 17, 2007 23:02
Powiem tak.
Jak ja wymieniałem głośniki nie zastanawiałem się nad tą kwestią. Pojechałem do serwisu car-audio i powiedziałem facetowi, że chcę wsadzić coś co będzie grało lepiej. Gość w serwisie obejrzał radio i zaproponował mi parę rozwiązań różniących się nieznacznie ceną. W swoich wypowiedziach na temat głośników operował cm a nie watt-ami. I tak: z przodu wrzucił 2 tweetery (proponował umieścić je w słupkach), w drzwi 2x13,5cm + zwrotnice, a na tył 2x17cm "jajka" + gruby kabel. Dodatkowo zaproponował "wzmachol" JBL (jakiś z serii GTO) + skrzynka JBL - ale z tym się na razie wstrzymałem. Co do mocy tych głośników - jak odpaliłem sprzęt zauważyłem kolosalną różnicę w stosunku do nagłośnienia fabrycznego (które dotychczas wydawało mi się niezłe), więc nie za bardzo interesowałem się czy podane: na kartonach zestawu przedniego 150 watt a tylnego 300 watt jest prawdziwe.
Radio ma 4x45 watt (chyba faktyczne)
Pozdrawiam
Alpine - Sro Lip 18, 2007 10:13
KRYS napisał/a: | ADAM1 napisał/a: | Na temat glosnikow do R600 bylo wiele na tym forum dyskusji i niema potrzeby ich powtarzac, wystarczy zejsc pare tematow w dol |
Tak wszystkie przeczytałem.
Ale nigdzie nic na temat moc radia vs moc głośników.
I nadal nie wiem czy do w/w radia kupić 50W 100W 150W
By wykorzystać jego pełną moc i mieć dobry dźwięk |
Pod samo radio radzil bym nie kupywac glowsnikow ktore maja wiesza moc niz 50rms, bo przewaznie radyjak maja 4x 20-23RMS(faktycznia moc). Kupuja glosniki np.70rms poprostu nie beda graly jak trezba..bedze brakowalo mocy
cz58y - Sob Lip 21, 2007 08:38
Jak słuchasz radia na normalnym poziomie głośności (nie na pełnej mocy), to głośniki mogą mieć moc nawet i 2 razy większą moc od mocy radia. W niczym to nie przeszkadza, bo obciążeniem dla wzmacniacza jest impedancja głośników, a nie ich moc. Otrzywiście moc głośników, nie powinna być mniejsza od mocy wzmacniacza. Dla głośnego słuchania szkoda katować radia, lepiej dokupić wzmacniacz i do niego dopasować głośniki.
markos620SDi - Sob Sie 04, 2007 14:14
KRYS włóż na tył trójdrożne elipsy Magnat'a 6x9 cali (koszt w MediaMarkt ok. 160 PLN) a gwarantuję Ci,że będziesz zadowolony. One mają oznaczenie: max power 150 W, nominal power 70 W. Pamiętaj, żeby zawsze patrze na moc nominalną, ta podawana maksymalna moc muzyczna to z kosmosu chyba się tam bierze. Bez wzmacniacza nie ma co kombinowac z oddzielnymi głośnikami o różnych tonach bo z a mała moc i jeszcze na rozdzieleniu straty będą. Na przód wchodzą ładnie 13-stki (kup jakiejś dobrej firmy, nie wiem ile kasy chcesz przeznaczy - jak mniej to magnat lub sony, jak więcej to infinity)
Nie będzię to jakiś super - hiper dzwięk ale różnica między fabrycznymi będzie kolosalna ! Trójdrożne elipsy z tyłu dadzą Ci nawet niezły basik
KRYS - Nie Sie 05, 2007 10:46
markos620SDI
A masz wzmacniacz?
A jakie masz radio 4 x ?
Bo mi chodzi o to by nie wkładać super extra mocnych głośników bo pieca nie bede miał tylko same radio 20 - 30 RMS. I bez sensu przepłacać na mocy jak moge za te same pieniadze kupić lepszej firmy dopasowane do mocy radia.
I z tego co juz wiem to "za mocne" głosniki radyjko nie uciągnie dając przytłumiony dźwiek.
Brt - Nie Sie 05, 2007 19:16
KRYS napisał/a: | I z tego co juz wiem to "za mocne" głosniki radyjko nie uciągnie dając przytłumiony dźwiek. |
Raczej szybciej pojawią się zniekształcenia "odradiowe" niż jakieś "tłumienie" Radio 20W RMS uciągnie głośniki 70W RMS przy "standardowych" poziomach głośności. RMS = nominal power
markos620SDi - Nie Sie 05, 2007 22:11
KRYS mam radio Clarion 4x50W (nie wiem ile ma naprawdę nominalnej) i bez wzmacniacza spokojnie napędza te elipsy, wcześniej Pioneer 4x45 też spoko sobie z nimi radził,
będziesz zadowolony, wiem że za dużych bez wzmacniacza nie można wstawić bo radio ich nie napędzi, próbowałem większe i nie grały a te są idealne
js - Pon Sie 06, 2007 16:16
Dobre radia mają 4x15...25W.
Moc głośników może być dowolna. Jeśli słuchasz cicho, wystarczą Ci głośniki 20W. Równie dobrze, możesz podłączyć głośniki 100W.
Bez zewnętrznego wzmacniacza i tak zawsze będzie kiepsko.
Jeśli ktoś chce słuchać głośno to proponuję głośniki o dużej średnicy. Takie 20cm w tylne półce potrafią narobić sporo hałasu. Lub elipsy 22x16cm.
Moc praktycznie nic nie mówi o tym, jak głośniki głośno grają. Jest jeszcze coś takiego jak efektywność. Natężenie dźwięku to w uproszczeniu iloczyn mocy i efektywności.
Przykład:
głośnik nr1: średnica 13cm, moc 50W, efektywność 82dB
głośnik nr2: średnica 13cm, moc 25W, efektywność 85dB
głośnik nr 3: średnica 13cm, moc 6W, efektywność 91dB
Wszystkie głośniki, grając przy swojej pełnej mocy osiągną takie samo natężenie dźwięku.
Co Wy na to? Głośnik nr 3 z radiem 6W zagra tak samo głośno, jak głośnik nr1 z radiem 50W.
Teoretycznie i w dużym uproszczeniu - czym większa średnica głośnika, tym wyższa jego efektywność. Dlatego bezpieczniej jest kupić głośnik większy. Oczywiście musi być odpowiedniej jakości.
Podsumowując - moc nie ma znaczenia, teraz wszystkie głośniki mają ponad 40W, więc więcej niż radio samochodowe.
Pamiętajcie, że praw fizyki nie da się przeskoczyć. Duży głośnik zawsze będzie grał głośniej i będzie miał lepszy bas.
Cały czas mówimy o głośnikach podobnej jakości.
|
|