Zobacz temat - [R416] Problem z gazem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Problem z gazem

Johny9p - Sro Sie 15, 2007 16:29
Temat postu: [R416] Problem z gazem
Mam mianowicie taki problem. Gdy wciskam gaz to wskazówka idzie w góre wraz z obrotami, ale samachód wcale sie nie rozpędza. musze powoli dociskac gaz żeby sie rozpędzać. nie wiem czym to moze być spowodowane?
Brt - Sro Sie 15, 2007 18:15

Sprzęgło Ci się ślizga. Sprawdź czy łapa sprzęgła nie jest zatarta w tulei i w ten sposób ciagle wyciska sprzęgło, a jeśli układ wysprzęgłania dobrze pracuje to pozostaje wymienić sprzęgło. Czy to stało się nagle??
Johny9p - Sro Sie 15, 2007 19:40

nie no najpierw czasami, a teraz juz coraz częściej. a jak sprawdzic to? a orientujesz sie może ile może kosztować wymiana sprzęgła?
Brt - Sro Sie 15, 2007 19:45

Nowe sprzęgło pewnie klikaset PLN + wymiana pewnie ze 200PLN. Ceny sprzęgieł możesz sprawdzić w necie. Lista firm jest w Technicznym FAQ na stronie klubowej. Sprawdź tylko ten ukłąd wysprzęglała, żeby sie nie okazało, że wymieniasz sprzęgło na darmo ;)
markos620SDi - Sro Sie 15, 2007 20:41

Johny9p napisał/a:
nie no najpierw czasami, a teraz juz coraz częściej. a jak sprawdzic to? a orientujesz sie może ile może kosztować wymiana sprzęgła?

jeśli tak to na 100% tarcza się wytarła i się ślizga

Johny9p - Sro Sie 15, 2007 23:31

a jak mam sprawdzić ten układ? to moge sam zrobić czy musze jechać z tym do mechanika?
sTERYD - Czw Sie 16, 2007 09:34

Cytat:
a jak mam sprawdzić ten układ? to moge sam zrobić czy musze jechać z tym do mechanika?

otwórz maskę i niech ktoś wciska i puszcza sprzęgło, jeśli łapa będzie wracać bez oporów to jest ok i wygląda na to że sprzęgło do wymiany. Jeśli się okaże że łapa nie chce wracać, to musisz ją rozruszać (najlepiej przy zdjętym wysprzęgliku, coby go nie popsuć :)

Johny9p - Czw Sie 16, 2007 12:19

sprzęgło całe? czy może to wina tylko tarczy sprzęgłowej że sie ślizga bo i tak słyszałem
Brt - Czw Sie 16, 2007 14:12

wymień całe. Bedziesz miał spokój na długo.
Johny9p - Pią Sie 17, 2007 12:56

czy to możliwe że przyczyną tej awarii jest źle naciągnięta linka od sprzęgła znajomy mi tak powiedział?
Brt - Pią Sie 17, 2007 13:10

Nie masz linki, tylko układ hydrauliczny, więcw tym przypadju problem z linką odpada ;)
kqba - Sob Sie 18, 2007 19:19

100% sprzęgło. Miałem ten sam przypadek. Na trasie zrobiłem redukcję z 5 / 4 i obroty poszły, a prędkość została. Kupiłem dosyć tanie sprzęgło MAPA. Z wymianą jakieś 350 zł. Teraz jest wszystko ok. "Pedał bierze nisko" :razz: i nie ma problemów z szarpaniem przy ruszaniu.