|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Problem ze sprzęgłem
laik - Pią Sie 24, 2007 13:43 Temat postu: [Freelander] Problem ze sprzęgłem Witam!
Mój wujek ma freelandera i ma problem ze sprzęgłem. Z tego co mówi po wciśnięciu nic sie nie wysprzęgla i nie można zmienić biegu. Czekamy na jakieś sugestie co może być tego przyczyną. Czy może trzeba najpierw wszystko rozkręcić zeby było cokolwiek wiadomo?
Adrian355 - Pią Sie 24, 2007 14:03
Wstaw do tytułu nazwę i motor samochodu w nawiasie [...]
piter34 - Pią Sie 24, 2007 14:06
laik napisał/a: | Czekamy na jakieś sugestie co może być tego przyczyną. Czy może trzeba najpierw wszystko rozkręcić zeby było cokolwiek wiadomo? |
Jest płyn sprzęgłowy w układzie?
Adrian355 napisał/a: | Wstaw do tytułu nazwę i motor samochodu w nawiasie [...] |
laik, posłuchaj Adriana355, bo inaczej będzie ostrzeżenie.
laik - Pią Sie 24, 2007 15:56
Adrian355 napisał/a: | Wstaw do tytułu nazwę i motor samochodu w nawiasie [...] |
dzieki za info, mam nadzieje ze teraz jest ok.
piter34 napisał/a: | Jest płyn sprzęgłowy w układzie? |
a jak to sie sprawdza?
Wypatrzylismy, ze od sprzęgła odchodzi wężyk, który kończy sie jakby małym, czarnym zbiorniczkiem (umiejscowionym obok filtru paliwowego i zbiorniczka płynu hamulcowego). Jednak ten zbiorniczek jest raczej niewielki (średnica ok. 5cm i wysokość ok. 8cm). Aha, i jest na nim narysowane, żeby go nie otwierać
piter34 - Pią Sie 24, 2007 16:15
laik napisał/a: | Wypatrzylismy, ze od sprzęgła odchodzi wężyk, który kończy sie jakby małym, czarnym zbiorniczkiem (umiejscowionym obok filtru paliwowego i zbiorniczka płynu hamulcowego). Jednak ten zbiorniczek jest raczej niewielki (średnica ok. 5cm i wysokość ok. 8cm). Aha, i jest na nim narysowane, żeby go nie otwierać |
Nie wiem jak to wygląda w freelanderze, ale raczej dobry zbiorniczek zlokalizowaliście. Ma w nim być płyn (typ taki sam jak płyn hamulcowy).
laik - Pią Sie 24, 2007 17:30
piter34 napisał/a: | raczej dobry zbiorniczek zlokalizowaliście. |
hmm... tylko czy po otwarciu tego zbiorniczka nie będzie problemu, że on sie potem zapowietrzy, czy coś.
Sprzęgło chodzi normalnie, z takim samym oporem jak zazwyczaj. Nie wpada w podłoge, ani nic.
Wujek postanowił, że jednak będzie rozkręcał i sie zobaczy. Bo wg. niego jak sie coś da rozkręcić, to da sie to potem skręcić. Z czym ja nie do końca sie zgadzam, no ale cóż
sTERYD - Pią Sie 24, 2007 19:13
Cytat: | hmm... tylko czy po otwarciu tego zbiorniczka nie będzie problemu, że on sie potem zapowietrzy, czy coś. |
nic się od tamtej strony nie zapowietrzy
obejrzyjcie też okolice pedałów (tam gdzie pedał wciska tłoczek pompki) i siłowniczek przy skrzyni, czy aby nie widać śladów po wycieku
laik - Pią Sie 24, 2007 20:18
sTERYD napisał/a: | nic się od tamtej strony nie zapowietrzy |
Trzymam za słowo
Siłowniczek przy skrzyni suchutki, przy pedałach na pierwszy rzut oka też sucho.
Zaczęliśmy rozkręcać, jednak strasznie ciężko dojść do niektórych śrub. Więc z powodu panujących ciemności zostawiliśmy to na jutro. Nie wiemy też, czy aby dostać się do sprzęgła wystarczy odkręcić skrzynie, czy trzeba też odkręcić to coś po drugiej stronie (reduktor?) No i odczepiliśmy lewą półoś i wylał sie z przegubu jakiś olej (jaki to był olej i jak my go tam spowrotem wtłoczymy na razie jest niewiadomą) ale to zdaje sie być betką przy rozkręcaniu skrzyni.
sTERYD - Sob Sie 25, 2007 08:33
to olej ze skrzyni biegów
gdzieś tam pewnie w okolicy gniazda półosi jest korek wlewowy
|
|