Zobacz temat - [R216 coupe 97 kanciak] cieknie olej

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R216 coupe 97 kanciak] cieknie olej

kerys - Sob Sie 25, 2007 14:33
Temat postu: [R216 coupe 97 kanciak] cieknie olej
Mam pytanie do czego jest potrzebna z prawej strony silnika kawałek blach przykręcony dwiema śrubami bo po wymianie oleju zaczyna mi sie na niej pokazywać olej a wcześniej tego nie było o czym to może świadczyć
Proszę o pomoc i jakieś na ten temat opinie i jeszcze jedno ze zbiorniczka od układu kierowniczego dokładnie z węża też chyba ucieka olej czy to czymś grozi i świadczy :sad:

sTERYD - Sob Sie 25, 2007 20:31

kerys napisał/a:
Mam pytanie do czego jest potrzebna z prawej strony silnika kawałek blach przykręcony dwiema śrubami bo po wymianie oleju zaczyna mi sie na niej pokazywać olej a wcześniej tego nie było o czym to może świadczyć

nie wiem, o którą prawą stronę Ci chodzi :???:
Czy jest to prawa stojąc przodem do otwartej maski i na górze jest ta blacha, to chyba jest zaślepka wałka rozrządu, i pewnie padł uszczelniacz (15-20 minut roboty ;))
Jeśli z tej samej strony na dole, to jest to wziernik do sprzęgła, i jeśli tam leci olej, to znaczy że padł siemmering na wale korbowym, a jego wymiana wymaga zdjęcia skrzyni :(
Jeśli jest to prawa strona samochodu, to tam zazwyczaj jest rozrząd, więc nie wiem co tam za blacha występuje... :???:

kerys - Nie Sie 26, 2007 09:14

jest to prawa strona stojąc przodem do maski i jest to w górnej części silnika mniej więcej w kształcie owalnego prostokąta z przykręconymi śrubami. Z tego co zrozumiałem to jest zaślepka wałka rozrządu ale czy przed wymianą uszczelniacza trzeba spuścić olej i czy wymiana oleju mogła wpłynąć negatywnie " źle dobrany rodzaj oleju"
bizon9ek - Nie Sie 26, 2007 09:22

Siema, wymień uszczelniacz wałka, to bedzie jakies 15pln + robocizna, najlepiej zrob sam, olej nie ma na to wpływu poprostu się zuzył.
Pozdro

sTERYD - Nie Sie 26, 2007 21:54

kerys napisał/a:
Z tego co zrozumiałem to jest zaślepka wałka rozrządu ale czy przed wymianą uszczelniacza trzeba spuścić olej i czy wymiana oleju mogła wpłynąć negatywnie " źle dobrany rodzaj oleju"

Oleju nie musisz spuszczać, poprostu to odkręć, wyjmij siemmering, który tam siedzi, kup taki sam i włóż spowrotem :)
Olej raczej nie ma na to wpływu, poprostu jak każda uszczelka ruchoma z czasem się zużywa :(

kerys - Pon Sie 27, 2007 17:03

dzięki sTERYD jutro to zrobię bo ja sie bałem ze jak to odkręcę to mi olej zacznie sie wylewać już klikam pomógł
sTERYD - Pon Sie 27, 2007 17:25

nie ma za co :)
Wystarczy pomyśleć, że przecież jak samochód chwilkę postoi to olej sobie spływa do miski (grawitacja czy coś... ;)) więc raczej go tam nie będzie ;)
Daj znać jak poszło :)

kerys - Nie Lip 06, 2008 13:51

witam co robić z pod każdej uszczelki leje się olej po wymianie. wlałem olej lotos 10w-40
sTERYD - Nie Lip 06, 2008 17:50

możliwości jest kilka:
najczęstsza- niedokładnie oczyszczone lub uszkodzone miejsca przylegania uszczelek
rzadsza- uszkodzenie uszczelek podczas montażu, (zbyt mocne dokręcenie, skaleczenie itp.)
najrzadsza- wadliwe uszczelki
niestety w każdym przypadku skończy się to wymianą uszczelki :(