|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i 96'] piszczenie hamulców podczas hamowania
pakooo - Sob Sie 25, 2007 20:57 Temat postu: [R214i 96'] piszczenie hamulców podczas hamowania Witam
Mam taki mały problem z hamulcami .Podczas hamowania zaczynają piszczeć dodam ze tarcze są grube i klocki tez i nie maja zadziorów. Proszę o pomoc.
Brt - Sob Sie 25, 2007 21:06
A może to wina rantu na brzegu tarczy?? Spróbuj go spiłować i zobacz, czy bedzie poprawa.
giewu - Sob Sie 25, 2007 21:11 Temat postu: Re: [R214i 96'] piszczenie hamulców podczas hamowania
pakooo napisał/a: | Witam
Mam taki mały problem z hamulcami .Podczas hamowania zaczynają piszczeć dodam ze tarcze są grube i klocki tez i nie maja zadziorów. Proszę o pomoc. | czy to piszczenie występuje przy jakimkolwiek hamowaniu czy jedynie przy lekkim naciśnięciu pedału,a po mocniejszym ustępuje?
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:20
pakooo napisał/a: | Mam taki mały problem z hamulcami . |
Ja też mam podobny problem. Klocki mam z (bodajże) FOMARU. Okładzina jeszcze na nich jest.
Przy lekkim wcisnieciu pedału piszczy a przy mocnym zgrzypi jak by juz byly same blachy. Stało sie to po wymianie tarcz na nowe (wymieniałem bo stare mi popękały). Nowe są idealne, zadnych rantów - gładziutkie.
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:25
Maciek321 napisał/a: | ...Ja też mam podobny problem. Klocki mam z (bodajże) FOMARU. Okładzina jeszcze na nich jest.
Przy lekkim wcisnieciu pedału piszczy a przy mocnym zgrzypi jak by juz byly same blachy. Stało sie to po wymianie tarcz na nowe (wymieniałem bo stare mi popękały). Nowe są idealne, zadnych rantów - gładziutkie. | najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy będzie kiepskiej jakości okładzina cierna klocków ...
thef - Sob Sie 25, 2007 22:26
Czasem już tak jest, że klocki piszczą. Albo się dotrą do tarczy, albo to wina samych klocków, albo jakieś obce ciało dostało się między klocek a tarczę. Możliwości jest wiele.
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:28
giewu napisał/a: | najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy będzie kiepskiej jakości okładzina cierna klocków ... |
Na starych tarczach nie bylo piszczenia... Poza tym, FOMAR to chyba nie bylejaka firma. Ale chyba cos z tymi klockami nie tak, bo jak wyczyszcze felgi to za 2 dni są czarne, jak by pokryte sadzą....
thef - Sob Sie 25, 2007 22:29
Maciek321 napisał/a: | Na starych tarczach nie bylo piszczenia... Poza tym, FOMAR to chyba nie bylejaka firma. Ale chyba cos z tymi klockami nie tak, bo jak wyczyszcze felgi to za 2 dni są czarne, jak by pokryte sadzą.... |
Bardzo bilsko jesteśmy wyjaśnienia tych odgłosów. Coś nie tak z okładziną. Czy na wszystkich kołach jest tak samo?
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:29
thef napisał/a: | albo jakieś obce ciało dostało się między klocek a tarczę. |
Czyli co? Myślę, ze na dłuższą mete to malo prawdopodobne. Poza tym miedzy klockiem a tarczą nie ma zbyt wiele przestrzeni na ciała obce.
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:32
thef napisał/a: | Możliwości jest wiele. |
- niska jakość elementów ciernych (klocki)
- zła regulacja (w przypadku hamulców bębnowych) odległości szczęk od bębna
- "zeszklenie" okładzin ciernych
- niewyczyszczona (hamulce tarczowe) blaszka pomiędzy klockiem, a tłoczkiem zacisku
- ciała obce (np. kurz)
...dodajcie coś jeszcze
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:32
thef napisał/a: | Czy na wszystkich kołach jest tak samo? |
NIe. Tylko na 2 przednich. Tyl robi się czarny, ale po bardzo długim czasie.
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:34
Maciek podejrzewam, że w Twoim przypadku wymiana klocków załatwi sprawę. Choć zdziwiony jestem, że zmieniałeś tarcze, a zostawiłeś stare klocki.
Moim zdaniem Fomar nie jest dobrą firmą
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:34
giewu napisał/a: | - ciała obce (np. kurz) |
Nie no... Wiem ze kurz to jest ciało obce, ale w tym przypadku??? To nie powieka oka i oko....
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:35
Maciek321 napisał/a: | thef napisał/a: | Czy na wszystkich kołach jest tak samo? |
NIe. Tylko na 2 przednich. Tyl robi się czarny, ale po bardzo długim czasie. | przód zawsze szybciej i mocniej hamuje stąd bardziej widoczne tego ślady
Brt - Sob Sie 25, 2007 22:36
Dokładnie. Przód siędużo szybciej "brudzi" niz tył.
thef - Sob Sie 25, 2007 22:36
Cytat: | NIe. Tylko na 2 przednich. Tyl robi się czarny, ale po bardzo długim czasie. |
Czytaj post wyżej
Wymiana klocków załatwi sprawę. Dobra firma nie zawsze równa się super hamulce. MaReK chyba już coś kiedyś o tym mówił. Po prostu nie wszystkie klocki będą dobrze działać na wszystkich tarczach i w tym tkwi ten szczegół. Tak mi się przynajmniej wydaje.
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:36
Maciek321 napisał/a: | giewu napisał/a: | - ciała obce (np. kurz) |
Nie no... Wiem ze kurz to jest ciało obce, ale w tym przypadku??? To nie powieka oka i oko.... | więc będę bardziej precyzyjny kurz hamulcowy czyli to co Ci na felgach osiada
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:37
giewu napisał/a: | Choć zdziwiony jestem, że zmieniałeś tarcze, a zostawiłeś stare klocki. |
Kurde... wiem, powinienem je zmienić, ale bylo ich jeszcze ponad pół, a nie mialem kasy wtedy (czasami taki jednodniowy brak) a musialem wymienic tarcze bo stare byly juz jak promienie słonca, tak spekane, ze ja sie dziwie ze jeszcze żyję. Obie: prawa i lewa.
giewu napisał/a: | Moim zdaniem Fomar nie jest dobrą firmą |
To co? Lukas?
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:39
Maciek321 napisał/a: | ...
giewu napisał/a: | Moim zdaniem Fomar nie jest dobrą firmą |
To co? Lukas? | powiem tak .... jestem na świeżo po wymianie wszystkich tarcz i klocków hamulcowych w moim autku .... wszystko założone ATE
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:39
giewu napisał/a: | przód zawsze szybciej i mocniej hamuje stąd bardziej widoczne tego ślady |
Tak, tak, wiem... Poza tym w przodzie są mocniejsze hamulce (większe klocki, szersze tarcze, wieksze zaciski) więc ma co brudzić, ale jednak mimo wszystko... Więć jakie klocki kupić treraz?
[ Dodano: Sob Sie 25, 2007 11:40 pm ]
giewu napisał/a: | wszystko założone ATE |
Tarcze mam ATE.
giewu - Sob Sie 25, 2007 22:42
i takie same klocki bym Ci właśnie doradzał
thef - Sob Sie 25, 2007 22:44
OT: Rekord zainteresowania tematem I to o tej porze??? Hmmmm.. po prostu ROVERki.pl
Maciek321 - Sob Sie 25, 2007 22:46
giewu napisał/a: | i takie same klocki bym Ci właśnie doradzał |
No i dzięki. Będę szukał...
thef napisał/a: | OT: Rekord zainteresowania tematem I to o tej porze??? Hmmmm.. po prostu ROVERki.pl |
"Rozkręcili się.... Chłopcy"
Wie ktoś z jakiego filmu to cytat?
marthinez - Sob Sie 25, 2007 22:47
Maciek321 napisał/a: | "Rozkręcili się.... Chłopcy"
Wie ktoś z jakiego filmu to cytat? |
Chłopaki nie płaczą.
krzych1 - Nie Sie 26, 2007 08:37
Witam.
pakooo napisał/a: | Podczas hamowania zaczynają piszczeć |
A nasmarowałeś je?
Gdzieś wyczytałem, że klocki niektórych firm zawsze będą piszczeć, są po prostu za twarde, a szczególnie jeżeli zostaną zamontowane do bardzo twardych tarcz. Zasada jest taka - im lepsze klocki, tym się szybciej zużywają (są miękkie) - trochę wbrew logice, nie? Zapewne masz i twarde (czyli raczej kiepskie) klocki i twarde tarcze (takie powinny być), stąd cały problem.
|
|