Zobacz temat - [Freelander] Sygnalizator świec żarowych

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Sygnalizator świec żarowych

OndrO - Czw Sie 30, 2007 14:34
Temat postu: [Freelander] Sygnalizator świec żarowych
Witam wszystkich,

Nie zapala mi się sygnalizator grzania świecy żarowej przy silniku Td4,
wcześniej miałem diesle i zawsze coś tam się paliło i wiedziałem kiedy dalej przekręcić.
Czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć czy ta lampka tam jest, czy powinna się zapalać, a może zapala się tylko zimą?

Brt - Czw Sie 30, 2007 14:56

Na duuży % powinna być. Moze się spaliła zarówka?? Możesz spróbować poświecić w kontrolki latarką i powinieneś zobaczyć, czy jest gdzieś symbol świecy żarowej.
Paul - Czw Sie 30, 2007 15:22

OndrO napisał/a:
Nie zapala mi się sygnalizator grzania świecy żarowej przy silniku Td4

Nie, żebym się znał :P , ale w niektórych autach załączanie się grzania świec uzależnione jest od temperatury zewnętrznej. Nie masz tego w instrukcji opisanego czasem?
Jeżeli o tym producent nie wspomina, to zostaje sprawdzić bezpieczniki, przekaźnik i czy dochodzi napięcie do świec.

henryk - Czw Sie 30, 2007 20:07

Na tej oficjalnej stronie masz link do miejsca gdzie można pobrać instrukcje do konkretnego modelu i roku produkcji. Wg informacji, na stronie może być wymagana rejestracja, pobranie ma być bezpłatne:
www.landrover.co.uk/gb/en...fo_Overview.htm
Co jak co ale rysunek tablicy musi tam być.

Mariusz418 - Czw Sie 30, 2007 20:19

WITAM . TAK JAK KOLEGA NAPISAŁ POWYŻEJ ŚWIECE ŻAROWE DZIAŁAJĄ DOPIERO PRZY 2 STOPNIACH . DODATKOWO JEST AGREGAT GRZEWCZY ///WEBASTO /// PRZY LEWYM NADKOLU

POZDRAWIAM
MARIUSZ 418 WAWA :lol: :lol:

OndrO - Pią Sie 31, 2007 08:28

Witam,
dzięki za wszystkie podpowiedzi,
mam nadzieję że te 2 stopnie u mnie działają,
bo lampke namierzyłem,
a jak działa to webasto?
czy nie trzeba do tego pilota?

Mariusz418 - Pią Sie 31, 2007 08:50

WITAM
MOŻNA ROSŻERZYĆ WEBASTO O DODATKOWE CZĘŚCI // ZEGAR I WIĄZKA /// I WTEDY MOŻNA PROGRAMOWAĆ NA GODZINĘ I WŁĄNCZA NADMUCH W ŚRODKU I OGRZEWA KABINĘ . A U CIEBIE TYLKO ZAŁĄNCZA SIĘ SAMO I DOGRZEWA SILNIK

POZDRAWIAM
MARIUSZ 418 WAWA

maciej - Pią Sie 31, 2007 09:13

OndrO napisał/a:
a jak działa to webasto?
czy nie trzeba do tego pilota?

Poszukaj opisu na stronie www.roverki.pl - jest opis do R75, ale zasada działania będzie identyczna.

baruda - Czw Lis 22, 2007 00:31

Witam ale przy turbo-sprezarce nie trzeba grzac dlugo zarowych swiec.
Sprawdz zarowe i poczekaj na 2 stopnie hehehe
pozdrawiam

Brt - Wto Gru 25, 2007 21:06

a co ma turbo do świec żarowych :shock:
Rowan - Wto Gru 25, 2007 21:42

No bo zanim odpalisz to boski czujnik twojej obecności przy samochodzie sprawdzi, czy jesteś blisko i jeśli tak to włączy turbosprężarkę i nagrzeje silnik, ciepłym powietrzem wtedy nie trzeba już świec żarowych. :hahaha:
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :D