Zobacz temat - R25 2.0 iDT 2000r - odgrzybianie klimatyzacji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - R25 2.0 iDT 2000r - odgrzybianie klimatyzacji

lineumaciel - Nie Wrz 02, 2007 19:18
Temat postu: R25 2.0 iDT 2000r - odgrzybianie klimatyzacji
Witam!

No cóż lekko mi z tej klimy zaczęło śmierdzieć ;-) . Może ktoś z was już się w to bawił?. A może lepiej oddać to do serwisu klimy, niech to zrobią?. Szczerze mówiąc chętnie bym sam to zrobił, bo po przygodach z elektrykiem gdzie połowę klipsów mi połamał z deski rozdzielczej, wolę jak mówiłem sam to zrobić.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne wskazówki ;-)

TomC - Nie Wrz 02, 2007 19:35

W sklepach są do kupienia środki do odgrzybiania klimatyzacji.
Spotkałem się z paroma a różnica polegała głównie na sposobie aplikacji.
Jedna z długim wężykiem do wsadzenia w kratki wentylacji i dawkowanie, inna do postawienia w samochodzie, uruchomienia bodajże na włączonej klimie przy zamkniętych drzwiach i obserwowaniu całości z zewnątrz :cool:

giewu - Nie Wrz 02, 2007 19:40

poza oddaniem auta do serwisu klimatyzacji masz do wyboru dwie opcje:
1. preparat do dezynfekcji (pianka) - musisz dostać się do filtr kabinowego, wyciągnąć go, wpsikać w jego miejsce preparat, zamknąć obudowę filtra uruchomić klimatyzację na okres kilku minut, zamontować ponownie filtr (ja osobiście jeszcze wpsikuję preparat w kanały nawiewowe
2. preparat do dezynfekcji (aerozol) - stawiasz preparat za siedzeniami przednimi na podłodze, uruchamiasz aerozol (to taki specjalny pojemnik, który będzie psikał samoczynnie przez kilka minut), uruchamiasz klimatyzację na zamkniętym obiegu ... po kilku minutach gotowe

henryk - Nie Wrz 02, 2007 19:48

Jeżeli nie wymieniałeś filtra kabinowego, to powinieneś to zrobić i wtedy przy okazji zastosować metodę 1 opisaną przez giewu. Szkoda pieniędzy na aerozol (metoda 2) gdybyś miał zamiast filtra szmatę.
Gdy będziesz wymieniał filtr w serwisie to niech to zrobią w Twojej obecności.

lineumaciel - Nie Wrz 02, 2007 20:03

Filtr kabinowy był wymieniony(sam go wymieniałem), nie odgrzybiałem klimy bo poprzedni właściciel zapewniał mnie że klima była odgrzybiana. Trzeba będzie siąść do tego samemu w weekend.

Dzięki za pomoc Koledzy

Brt - Nie Wrz 02, 2007 20:07

Skoro wymieniałeś filtr, to wiesz jak siedo niego dostać więc wyjmij go jeszcze raz, psiknij pianke na parownik i alej jak pisał giewu ;) proste szybkie i tanio ;)
Kysior - Pon Wrz 03, 2007 07:02

A możecie polecić jakiś konkretny preparat?
giewu - Pon Wrz 03, 2007 07:47

Kysior napisał/a:
A możecie polecić jakiś konkretny preparat?
słuchaj na rynku jest multum różnych środków, praktycznie każda firma oferująca w swoim asortymencie środki chemiczne do aut posiada również preparat do dezynfekcji klimatyzacji ... ja ostatnio korzystałem z preparatu CLIM firmy atas za 16zł ;)
Kysior - Pon Wrz 03, 2007 07:51

giewu napisał/a:
słuchaj na rynku jest multum różnych środków, praktycznie każda firma oferująca w swoim asortymencie środki chemiczne do aut posiada również preparat do dezynfekcji klimatyzacji ... ja ostatnio korzystałem z preparatu CLIM firmy atas za 16zł ;)

No właśnie ze względu na mnogość środków zadałem to pytanie - szukam jakiegoś sprawdzonego, który można ze spokojnym sumieniem polecić - zadowolony jesteś z CLIM? Na jak długo oczyszcza klimatyzację? Bo słyszałem, że są takie środki, które wystarczają ledwie na miesiąc, bardziej maskują brzydki zapach niż zwalczają grzybki :)

giewu - Pon Wrz 03, 2007 08:34

będąc szczerym nawet sam nie wiem na jak długo to wystarcza ... to jest tak tani środek, że używam go naprawdę często nie zwracając zbytnio uwagi na potrzebę odświeżenia klimatyzacji :mrgreen: ...