|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R216 GTi 92'] Wymiana klockow hamulcowych tył
kovalek - Sob Wrz 08, 2007 21:54 Temat postu: [R216 GTi 92'] Wymiana klockow hamulcowych tył pare dni temu zmieniłem z przodu tarcze i klocki. Nie było to trudne Teraz czas zmienić klocki z tyłu. Ale tam dochodzi reczny. Czy gdzieś znajdę jakiś opis co i jak? Kolega mówił, że jest o wiele trudniej i teraz boję się do całej operacji zabrać
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 08:49
wcale nie jest trudniej
opis jest w RAVE, wprawdzie dotyczy młodszego modelu (okrąglaka) ale hamulce tarczowe są takie same
różnice między przodem, a tyłem są takie:
-trzeba rozkręcić zacisk (obie śruby, a nie tylko jedną, dolną śrubę mocującą)
-nie wciska się tłoczka, tylko trzeba go wkręcić
-po złożeniu trzeba kilkunastokrotnie zaciągnąć ręczny, żeby sie wyregulował
oczywiście tak samo jak z przodu dobrze jest posprawdzać, czy prowadniczki zacisków nie są zapieczone, i czy nic nie cieknie
krzych1 - Nie Wrz 09, 2007 11:00
Witam.
kovalek napisał/a: | Czy gdzieś znajdę jakiś opis co i jak? |
sTERYD napisał/a: | wprawdzie dotyczy młodszego modelu (okrąglaka) ale hamulce tarczowe są takie same |
Opis dotyczy okrąglaków, ale na pewno się przyda: Wymiana klocków hamulcowych w ROVER 200 po 95r. (bez ABS )
Ps. Gdyby ktoś potrzebował, a nie chciało mu się szkukać na stronie klubowej , to jest jeszcze to: Wymiana klocków hamulcowych i tarcz w Roverku serii 100
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 15:47
ale linki, które podałeś dotyczą przodu, a kolega kovalek, pytał o tył
kovalek - Nie Wrz 09, 2007 16:03
No właśnie. Z przodem już sobie poradziłem. Ale nie wiem jak będzie z tyłem
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 16:10
dasz radę bez problemu
opisem w RAVE śmiało możesz sie posiłkować a i bez niego to naprawdę nic trudnego
|
|