|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wyrzuca olej bagnetem
robert_k - Wto Wrz 25, 2007 15:20 Temat postu: [R75] Wyrzuca olej bagnetem Po wymianie oleju mechanik zauważył na pracującym silniku wypływ oleju przy wyjętym bagnecie- podejrzewa że jest zapchana odma, tym bardziej że olej był mocno przepracowany (samochód świeżo kupiony -może bez wymiany jeździł z 40 tyś. km- informacja z licznika) Proszę o informacje czy może to być prawdopodobna przyczyna czy coś więcej i ewentualnie czy czyścić odmę czy kupić nową.
Valander_wwa - Wto Wrz 25, 2007 23:18
Jaki przebieg ma auto - jaki olej był nalany, oraz w jakiej kondycji jest silnik - przynajmniej na oko (wibracje, praca wyciek) >?
robert_k - Sro Wrz 26, 2007 08:38
Silnik ma przebieg 91 tys, pracuje równo, bez żadnych dymków, moc ma chyba też dobrą - wiec to podchodzenie oleju mnie bardzo zdziwiło. Nie wiem na jakim oleju jeździł - wymieniłem na Mobil syntetyk do Turbo spełniający normy określone w instrukcji. Olej nie wyrzuca mi bagnetu więc na razie spokojnie jeżdżę. Jutro zamierzam przeczyścić odmę .
henryk - Sro Wrz 26, 2007 08:46
W innym aucie miałem zatkaną odmę - wypychało bagnet i po dłuższej jeździe przy zwiększonym ciśnieniu oleju padły mi jakieś uszczelniacze, które się rozszczelniły po wyczyszczeniu odmy i powrocie ciśnienia oleju do stanu normalnego. Nie był to R75 więc niekoniecznie to się musi powtówrzyć ale nie lekceważ tego.
robert_k - Wto Paź 02, 2007 07:06
jednak odma - po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy
pozdrawiam
|
|