Zobacz temat - [R420] Układ chłodzenia

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Układ chłodzenia

kamil1 - Czw Wrz 27, 2007 11:14
Temat postu: [R420] Układ chłodzenia
Mam malutką prośbę czy mógł by ktoś podpowiedzieć mi gdzie znajduję się otwór odpowietrzający układ chłodzenia w roverze 420 benzyna 1997 rok może jakiś mały schemacik z góry dzięki
Brt - Czw Wrz 27, 2007 11:22

na 90% nie ma takiego otworu. Odpalasz silnik odkrecasz korek układu chłodzenia i naciskasz wszystkie dostepne węze układu chłodzenia i w ten sposób odpowietrzasz układ. Układ powinien być nagrzany, zeby termostat się otworzył i właczone ogrzewanie wewnątrz auta ;)
yoonior - Czw Wrz 27, 2007 11:41

Nie wiem czy taka procedura pozwoli w pełni odpowietrzyć układ chłodzenia.

Akurat byłem dzisiaj u specjalisty (mam nieszczelny układ chłodzenia i ew podejrzenie na uszczelkę głowicy) i jego metoda próby odpowietrzenia układu była bardziej "fachowa" ale wymagała dodatkowego wyposażenia - zamiast korka w zbiorniczku wyrównawczym zamontował jakieś 'profesjonalne ' ustrojstwo do odpowietrzania z różnymi rurkami i pompą próżniową...

Ale fachowcem nie jestem :)

Brt - Czw Wrz 27, 2007 12:12

yoonior, Ty masz inny silnik (seria K) i w nim jest inna procedura, oraz jest śrubka odowietrzajaca. Seria T jest blisko spokrewniona z dieslami a je się własnie odpowietrza poprzez ściskanie wężów układu chłodzenia, jak zresztą sporo silników w innych markach samochodów ;)
yoonior - Czw Wrz 27, 2007 12:37

Rozumiem. Napisałem, że fachowcem nie jestem :oops: ale chciałem się podzielić spostrzeżeniem. Myślałem ze więszkość układów sie tak odpowietrza - widać jest inaczej...
wsl - Czw Wrz 27, 2007 12:49

Jest wiele sposobów. Te z odpowietrzaniem za pomocą zaworka to bardziej domowe już teraz sposoby :) Serwisy posiadają podciśnieniowe maszyny do wymiany oleju, płynu chłodniczego itp. Wygląda to mniej więcej tak, że serwisant podpina się tym urządzeniem po układ i wyciąga z niego wszystko co się tam znajduje :) Następnie również pod ciśnieniem wpompowuje odpowiedni płyn/ olej dzięki czemu unika się możliwości zapowietrzenia układu.
yoonior - Czw Wrz 27, 2007 13:12

wsl napisał/a:
Serwisy posiadają podciśnieniowe maszyny do wymiany oleju, płynu chłodniczego itp. Wygląda to mniej więcej tak, że serwisant podpina się tym urządzeniem po układ i wyciąga z niego wszystko co się tam znajduje :) Następnie również pod ciśnieniem wpompowuje odpowiedni płyn/ olej dzięki czemu unika się możliwości zapowietrzenia układu.

I dokładnie takim urządzeniem posługiwał się serwis w moim przypadku dzisiaj przy odpowietrzaniu i zalewaniu od nowa płynem chłodniczym :)