Zobacz temat - [R620] Jaki płyn do przekładni kierowniczej?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Jaki płyn do przekładni kierowniczej?

rolfik - Czw Wrz 27, 2007 21:30
Temat postu: [R620] Jaki płyn do przekładni kierowniczej?
Witam.

Wymieniajac silnik w swojej 620 postanowiłem wymienić równiez płyn wspomagania kierownicy.I tu mam pytanko , wlałem płyn czerwony Mobilka czy pompa będzie pracowała dobrze?
Z tego co wiem to w vw jest z tym problem , jest tam konkretny płyn o innym kolorze.Na szukaczce nic nie znalazłem wiec postanowiłem zapytać.

Pozdrawiam.

Tomi - Pią Wrz 28, 2007 07:09

ZTCP Dextron III do skrzyń automatycznych (czerwony)
piter34 - Wto Paź 02, 2007 17:04

RAVE podaje, że to ma być Dexron II (niebieski chyba).
sTERYD - Wto Paź 02, 2007 23:40

moim zdaniem pomarańczowy ;)
ale ja to jestem daltonista :P

piter34 - Sro Paź 03, 2007 09:53

W obydwu moich R200 był/jest niebieski. :lol:
thef - Sro Paź 03, 2007 11:44

U mnie też pomarańczowo ;)
mcjg - Sro Paź 03, 2007 11:55

piter34 napisał/a:
RAVE podaje, że to ma być Dexron II (niebieski chyba).
Ma być ten płyn ale on jest czerwony. Różnej maści mechanicy patrzyli w mój zbiornik i twierdzili, że biały ale po zlaniu okazało się że czerwony.
Brt - Sro Paź 03, 2007 12:06

u mnie jest czerwony :)
giewu - Sro Paź 03, 2007 18:54

przy samochodach pracuję od ładnych paru lat i nigdy nie spotkałem się z innym kolorem oleju we wspomaganiu niż czerwony :shock: ... czytałem o innych kolorach (zazwyczaj żółty), ale kolorystyka wynika jedynie z "udziwnień" producenta samochodu i jego wymagań od producenta oleju, którym to układ wspomagania jest zalewany
rolfik napisał/a:
...wlałem płyn czerwony Mobilka czy pompa będzie pracowała dobrze?...
rolfik najprawdopodobniej wlałeś, któryś z olejów MOBIL ATF DEXRON ... i niezależnie od tego, który z nich nalałeś (czy syntetyk, czy mineralny, czy Dexron II, czy Dexron III) to na pewno żadna krzywda Twojemu układowi wspomagania się nie stanie ...
moim zdaniem temat uważaj za zamknięty ;)

rolfik - Sro Paź 03, 2007 19:49

Dzięki koledzy za odpowiedzi.Teść mechanik też mówił że to nie ma różnicy, on w sklepie ma tylko czerwony płyn mobila i nikt nigdy nie zapytał o inny.Wolałem się upewnić a puki co wspoimaganie ładnie pracuje.Naczytałem się troche o tych płynach na www.bus-forum.pl , byłem wtedy przed wymianą płynu w mojej t-4 i niby do niej też był jakiś konkretny kolor płynu,wlałem ten w/w i pompa chodzi już chyba rok ok.

Pozdrawiam.

thef - Wto Paź 09, 2007 20:44

Czerwony/pomarańczowy - to pewnie wynik subiektywnych odczuć wzrokowych :wink: , ale Piter mógłby sprawdzić, tak dla jasności, czy aby na pewno ma niebieski :wink: .
piter34 - Sro Paź 10, 2007 11:38

thef napisał/a:
Piter mógłby sprawdzić, tak dla jasności, czy aby na pewno ma niebieski

Mógłby. Za moment wracam.

[ Dodano: Sro Paź 10, 2007 12:43 ]
Przez ściankę zbiorniczka wygląda na niebieski. Po odkręceniu korka wygląda jak czarny, a jaki jest naprawdę... pewnie czerwony ;-)

thef - Sro Paź 10, 2007 12:52

piter34 napisał/a:
a jaki jest naprawdę...
Naprawdę, to do wymiany ;)
gajowy - Sro Lis 07, 2007 10:14
Temat postu: [R600 2.0Si LPG 98r]
Cholercia u mnie tez jakis czarniawy. Ile płynu idzie na wymianę w 620 Si i czy trudno go zmienić? Zrobię to sam garażowym sposobem czy potrzebny jest warsztat? Pozdro