|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Jaki płyn do przekładni kierowniczej?
rolfik - Czw Wrz 27, 2007 21:30 Temat postu: [R620] Jaki płyn do przekładni kierowniczej? Witam.
Wymieniajac silnik w swojej 620 postanowiłem wymienić równiez płyn wspomagania kierownicy.I tu mam pytanko , wlałem płyn czerwony Mobilka czy pompa będzie pracowała dobrze?
Z tego co wiem to w vw jest z tym problem , jest tam konkretny płyn o innym kolorze.Na szukaczce nic nie znalazłem wiec postanowiłem zapytać.
Pozdrawiam.
Tomi - Pią Wrz 28, 2007 07:09
ZTCP Dextron III do skrzyń automatycznych (czerwony)
piter34 - Wto Paź 02, 2007 17:04
RAVE podaje, że to ma być Dexron II (niebieski chyba).
sTERYD - Wto Paź 02, 2007 23:40
moim zdaniem pomarańczowy
ale ja to jestem daltonista
piter34 - Sro Paź 03, 2007 09:53
W obydwu moich R200 był/jest niebieski.
thef - Sro Paź 03, 2007 11:44
U mnie też pomarańczowo
mcjg - Sro Paź 03, 2007 11:55
piter34 napisał/a: | RAVE podaje, że to ma być Dexron II (niebieski chyba). | Ma być ten płyn ale on jest czerwony. Różnej maści mechanicy patrzyli w mój zbiornik i twierdzili, że biały ale po zlaniu okazało się że czerwony.
Brt - Sro Paź 03, 2007 12:06
u mnie jest czerwony
giewu - Sro Paź 03, 2007 18:54
przy samochodach pracuję od ładnych paru lat i nigdy nie spotkałem się z innym kolorem oleju we wspomaganiu niż czerwony ... czytałem o innych kolorach (zazwyczaj żółty), ale kolorystyka wynika jedynie z "udziwnień" producenta samochodu i jego wymagań od producenta oleju, którym to układ wspomagania jest zalewany
rolfik napisał/a: | ...wlałem płyn czerwony Mobilka czy pompa będzie pracowała dobrze?... | rolfik najprawdopodobniej wlałeś, któryś z olejów MOBIL ATF DEXRON ... i niezależnie od tego, który z nich nalałeś (czy syntetyk, czy mineralny, czy Dexron II, czy Dexron III) to na pewno żadna krzywda Twojemu układowi wspomagania się nie stanie ...
moim zdaniem temat uważaj za zamknięty
rolfik - Sro Paź 03, 2007 19:49
Dzięki koledzy za odpowiedzi.Teść mechanik też mówił że to nie ma różnicy, on w sklepie ma tylko czerwony płyn mobila i nikt nigdy nie zapytał o inny.Wolałem się upewnić a puki co wspoimaganie ładnie pracuje.Naczytałem się troche o tych płynach na www.bus-forum.pl , byłem wtedy przed wymianą płynu w mojej t-4 i niby do niej też był jakiś konkretny kolor płynu,wlałem ten w/w i pompa chodzi już chyba rok ok.
Pozdrawiam.
thef - Wto Paź 09, 2007 20:44
Czerwony/pomarańczowy - to pewnie wynik subiektywnych odczuć wzrokowych , ale Piter mógłby sprawdzić, tak dla jasności, czy aby na pewno ma niebieski .
piter34 - Sro Paź 10, 2007 11:38
thef napisał/a: | Piter mógłby sprawdzić, tak dla jasności, czy aby na pewno ma niebieski |
Mógłby. Za moment wracam.
[ Dodano: Sro Paź 10, 2007 12:43 ]
Przez ściankę zbiorniczka wygląda na niebieski. Po odkręceniu korka wygląda jak czarny, a jaki jest naprawdę... pewnie czerwony
thef - Sro Paź 10, 2007 12:52
piter34 napisał/a: | a jaki jest naprawdę... | Naprawdę, to do wymiany
gajowy - Sro Lis 07, 2007 10:14 Temat postu: [R600 2.0Si LPG 98r] Cholercia u mnie tez jakis czarniawy. Ile płynu idzie na wymianę w 620 Si i czy trudno go zmienić? Zrobię to sam garażowym sposobem czy potrzebny jest warsztat? Pozdro
|
|