Zobacz temat - [rover 200 1.4] Spalony silnik

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rover 200 1.4] Spalony silnik

tommar88 - Nie Paź 07, 2007 12:52
Temat postu: [rover 200 1.4] Spalony silnik
Witam . Jestem nowy na tym forum poniewarz dopiero od 2 tygodni zostałem nieszczęśliwym posiadaczem rovera 200 rok prod. 1998/99 silnik 1.4 8v . Auto kupiłem sprowadzone z niemiec przewoźnika , była w nim uszkodzona uszczelka pod głowicą (podobno typowa awaria w tym modelu) pozaty stan samochodu był idealny. Auto tydzień temu oddałem do jednego z pobliskich mechaników ,cieszył się on dobrą opinią wiec byłem spokojny ze moje autko bedzie dobrze naprawione. W piątek póżnym wieczorem odebrałem auto z naprawy, wszystko wydawało się w porzadku .Silnik pracował idealnie , zostały wymienione wszystkie paski, oleje filtry i komplet firmowych uszczelek. Wczoraj rano udałem sie wraz z rodzina do sklepu . Zbliżając je z powrotem do domu zaczeliśmy czuć smród paliwa. Wiechałem na podwórko zgasiłem silnik a z pod maski zaczął sie wydobywać czarny dym. Szybko z pomocą straży i sąsiadów zaczeliśmy gasić pożar jednak zdązyło spalić sie wiekszość kabli , osprzetu , plastików i węży pod maską, a ja popażyłem sobie dłonie otwierając maskę :cry: . Spróbuję dogadać się z mechanikiem bo niewątpliwie to on zawinił , a w ostateczności będę zmuszony udać się do sądu.
Ineresuje mnie gdzie można w miare tanio zakupić potrzebne części np. z rozbiórki anglika?
Czy w tych modelach rovera występowały silniki hondy, jeśli tak to czy były one wolne od przegrzewania jakie wystepuje w silnikach serii k i jak one są oznaczone. Chodzi mi po głowie dogadanie się z mechanikiem, zakupienie rozbitka lub anglika z takim silnikiem i przełożenie go do mojego auta. Co o tym myślicie?

piter34 - Nie Paź 07, 2007 15:44

tommar88 napisał/a:
Witam

Witaj,

tommar88 napisał/a:
Auto kupiłem sprowadzone z niemiec przewoźnika , była w nim uszkodzona uszczelka pod głowicą (podobno typowa awaria w tym modelu)

Typowa w silnikach serii K.

tommar88 napisał/a:
próbuję dogadać się z mechanikiem bo niewątpliwie to on zawinił , a w ostateczności będę zmuszony udać się do sądu.

Jak udowodnisz ponad wszelką wątpliwość, że to jego wina...? :???:

tommar88 napisał/a:
Ineresuje mnie gdzie można w miare tanio zakupić potrzebne części np. z rozbiórki anglika?

www.allegro.pl
www.roverki.pl/garage.php

tommar88 napisał/a:
Czy w tych modelach rovera występowały silniki hondy, jeśli tak to czy były one wolne od przegrzewania jakie wystepuje w silnikach serii k i jak one są oznaczone.

W posiadanym przez Ciebie modelu nie montowano silników Hondy.

tommar88 napisał/a:
Chodzi mi po głowie dogadanie się z mechanikiem, zakupienie rozbitka lub anglika z takim silnikiem i przełożenie go do mojego auta. Co o tym myślicie?

Wszystkie pomysły są bardzo dobre. Ciekaw jestem reakcji mechanika na Twoje zarzuty... :roll:

tommar88 - Nie Paź 14, 2007 21:32

Jestem w trakcie szukania części do mojego autka. I stad moje pytanie.
Zauwarzyłem że angliki maja zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego oraz servo po innych stronach komory silnika :???: . Czy te wszystkie elementy łącznie z wężykami będą pasować do wersji z kierownicą po lewej stronie. Czy juz ktoś to przerabiał i jak jest z wiązką elektryczną :?:

ADAM1 - Nie Paź 14, 2007 22:13

Skontaktuj sie z firma PH Jowi(szceguly na stronie klubowej), oni ci wiele moga doradzic i moga miec dla ciebie potrzebne czesci - niekoniecznie nowe :wink: