|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [218sd, 96r kanciak] Problemy z odpaleniem silnika :(
biermi77 - Nie Paź 14, 2007 22:03 Temat postu: [218sd, 96r kanciak] Problemy z odpaleniem silnika :( Witam!! Mój znajomy ma taki problem...ładował akumulator...podłączył go spowrotem...przy podłączaniu zaczął wyć alarm (alarm jest fabryczny z rover'a)...i teraz już nie może go odpalić przy pomocy kluczyka (na pych się udało)...teraz rozrusznik nie kręci. Samochód zachowuje się tak jakby był słaby akumulator, czyli występuje tylko "pstrykanie" (akumulator jest dobry)...gdzie szukać usterki?? może ktoś miał taki problem to bardzo bym prosił o porady!!
[ Komentarz dodany przez: thef: Nie Paź 14, 2007 22:18 ]
Dodałem nawiasy do tematu i dookreśliłem model autka. Proszę zapoznać się z zasadami kącika i forum
PHJOWI - Nie Paź 14, 2007 22:09
wejć do środka zamkni drzwi i duś na pilocie kila razy zamknięcie i otwarcie, powinno pomóc, jeśli nie to komputer i zczytanie kodu , w jakiej wersji masz nadwozie już nowy model czy kanciak?
biermi77 - Nie Paź 14, 2007 22:15
Cytat: | w jakiej wersji masz nadwozie już nowy model czy kanciak? |
kanciak
Cytat: | komputer i zczytanie kodu |
co to znaczy?? mógłbyś bardziej opisać tą czynność??
PHJOWI - Nie Paź 14, 2007 22:18
żeby odpalić rovera w trybie awaryjnym każdy powinien posiadać kod immo , składa się z 4 cyfer i wprowadza się go zamkiem w drzwiach kierowcy zamknięcie/otwarcie
biermi77 - Nie Paź 14, 2007 22:23
kodu nie ma...a to pierwsze nie pomogło
[ Dodano: Nie Paź 14, 2007 22:25 ]
a może to problem z bezpiecznikiem??
PHJOWI - Nie Paź 14, 2007 22:26
skąd jesteś?
biermi77 - Nie Paź 14, 2007 22:27
z Anglii - Hednesford (koło Birmingham)
[ Komentarz dodany przez: thef: Nie Paź 14, 2007 22:31 ]
Dodaj tą informację do swojego profilu.
piter34 - Pon Paź 15, 2007 15:38
biermi77 napisał/a: | z Anglii - Hednesford (koło Birmingham) |
hehe. Cios nokautujący.
Pierwsza rzecz. Skoro rozrusznik pstryka, to moim zdaniem nie jest to immo, bo immobiliser całkowicie odcina obwód rozrusznika. Nic wtedy nie powinniśmy usłyszeć oprócz charakterystycznego ijoijoijoijo.
Masz oczywiście pilocik Lucas 3TXA, prawda?
Jest tam jakaś czerwona na desce? Świeci się? Powinna być między prędkościomierzem i obrotomierzem.
Da się zamknąć i otworzyć auto pilotem?
biermi77 - Pon Paź 15, 2007 21:32
Cytat: | Da się zamknąć i otworzyć auto pilotem? |
nie da się ani zamknąć ani otworzyć pilotem
Cytat: | Masz oczywiście pilocik Lucas 3TXA, prawda? |
Tak
Cytat: | Jest tam jakaś czerwona na desce? Świeci się? |
jak otwozy dzwi lub wlaczy zaplon swieci dioda, jak zamknie drzwi "mruga"
piter34 - Wto Paź 16, 2007 12:51
biermi77 napisał/a: | nie da się ani zamknąć ani otworzyć pilotem |
No to ja bym zaczął od wymiany baterii w pilocie, a następnie synchronizacji pilota z centralką (opis na stronie klubowej).
biermi77 napisał/a: | jak otwozy dzwi lub wlaczy zaplon swieci dioda, jak zamknie drzwi "mruga" |
Czy słychać sygnał dźwiękowy (takie "ijoijoijoijoijoijoijo") jak przekręcasz kluczyk celem uruchomienia silnika? Czy słychać pracę rozrusznika?
biermi77 - Wto Paź 16, 2007 21:10
Cytat: | No to ja bym zaczął od wymiany baterii w pilocie, a następnie synchronizacji pilota z centralką (opis na stronie klubowej). |
bateria została wymieniona
Cytat: | Czy słychać sygnał dźwiękowy (takie "ijoijoijoijoijoijoijo") jak przekręcasz kluczyk celem uruchomienia silnika? Czy słychać pracę rozrusznika? |
jak przekreci kluczyk to slychac tylko "pyk"(krótki dźwięk)
piter34 - Sro Paź 17, 2007 11:09
biermi77 napisał/a: | bateria została wymieniona |
Ustosunkuj się do drugiej części mojej wypowiedzi
Cytat: | a następnie synchronizacji pilota z centralką (opis na stronie klubowej). |
biermi77 - Sro Paź 17, 2007 21:50
próbował zsynchronizować ale mu nie wyszło, jutro jedzie do serwisu z autkiem.
ale post może zostac jak najbardziej, pewnie komuś pomoże bo raczej chodzi o dobrą synchronizacje
piter34 - Czw Paź 18, 2007 09:58
biermi77 napisał/a: | bo raczej chodzi o dobrą synchronizacje |
Synchronizacja to nie jest jakaś skomplikowana operacja. Wystarczy przecież nacisnąć 4 razy przycisk na pilocie. Skoro się nie udało, a baterie są dobre, to problem pewnie leży gdzie indziej...
|
|