|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] LPG Przewody zapłonowe, świece
kris88 - Pon Paź 29, 2007 08:34 Temat postu: [R416] LPG Przewody zapłonowe, świece Witam
Nadciąga zima więc temat na czasie.
Mój Roverek 96r rano jak jest zimny przez 2-3min szarpie i czasem brak mu mocy.
Chcę wymienić przewody zapłonowe i świece. Jakie polecacie i co jeszcze warto wymienić z układu zapłonowego.
Pozdrawiam.
giewu - Pon Paź 29, 2007 08:43 Temat postu: Re: [R416] LPG Przewody zapłonowe, świece
kris88 napisał/a: | ...Chcę wymienić przewody zapłonowe i świece. Jakie polecacie i co jeszcze warto wymienić z układu zapłonowego... | ogólnie polecane przez użytkowników są wyroby firmy NGK ... oprócz przewodów i świec wymień palec i kopułkę rozdzielacza
paff - Pon Paź 29, 2007 08:46
ale szarpie na LPG czy na Pb95? bo jezeli na LPG to nic dziwnego bo reduktor LPG potrzebuje cieplego chlodziwa zeby zima dobrze rozprezyc gaz......
kris88 - Pon Paź 29, 2007 09:09
paff napisał/a: | ale szarpie na LPG czy na Pb95? bo jezeli na LPG to nic dziwnego bo reduktor LPG potrzebuje cieplego chlodziwa zeby zima dobrze rozprezyc gaz...... |
Instalacja LPG pełna sekwencja BRC, z gazem zero problemów (przełącza się przy 30st.C).
paff - Pon Paź 29, 2007 09:42
"Mój Roverek 96r rano jak jest zimny przez 2-3min szarpie i czasem brak mu mocy. "
ale czy szarpie tuz po odpaleniu na benzynie? czy pierwsze chwile po przejsciu na gaz
poza tym warto elementyzaplonu wymienic zwlaszcza na gazie, ale przed wymiana dobrze je zdiagnozowac w jakim sa stanie
Primo - Wto Paź 30, 2007 15:37
Witam a co jeśli na przerywa i brak mu mocy na bezynie?? zanim przełączy sie na gaz
giewu - Wto Paź 30, 2007 17:20
Primo napisał/a: | Witam a co jeśli na przerywa i brak mu mocy na bezynie?? zanim przełączy sie na gaz |
wtedy dobrze by było sprawdzić silnik krokowy (odpowiadający za ssanie) i przepustnicę
... instrukcje na naszej stronie głównej w Technicznym FAQ
kris88 - Sro Paź 31, 2007 07:25
paff napisał/a: | ale czy szarpie tuz po odpaleniu na benzynie? czy pierwsze chwile po przejsciu na gaz
|
Nie zaobserwowałem wpływu rodzaju zasilania na owe zjawisko. Podejżewam układ zapłonowy
giewu - Sro Paź 31, 2007 08:58
kris88 napisał/a: | ...Nie zaobserwowałem wpływu rodzaju zasilania na owe zjawisko. Podejżewam układ zapłonowy |
Cytat: | ... oprócz przewodów i świec wymień palec i kopułkę rozdzielacza |
telis7 - Sro Paź 31, 2007 16:25 Temat postu: a jesli silniczek krokowy bzyczy,czy to pewnie ze jest oki? a moze być tak ze silniczek krokowy slychac jak sobie bzyczy a mimo to jest cos z nim nie tak? np jakies zanieczyszczenia? i przez to powodowac szarpanie czy dławienie?
MieszAs - Sro Paź 31, 2007 16:37
Ja mam to samo...
Przy odpalaniu rano przy temperaturach ponizej 10st., silnik pracuje nierowno.
Odpalam oczywiscie na benzynce.
Mam nowe swiece i nowe kable....
sTERYD - Sro Paź 31, 2007 17:05
telis7 napisał/a: | a moze być tak ze silniczek krokowy slychac jak sobie bzyczy a mimo to jest cos z nim nie tak? np jakies zanieczyszczenia? i przez to powodowac szarpanie czy dławienie? |
tak oczywiście
silniczek krokowy dysponuje bardzo małym momentem, i dlatego musi być czysty, jak tylko coś go przyblokuje to zaraz gubi kroki i nie wykonuje takich ruchów jak powinien, mimo że teoretycznie pracuje normalnie
MieszAs napisał/a: | Mam nowe swiece i nowe kable.... |
a kopułka, palec, cewka
Zigg - Sob Lis 24, 2007 00:28
Podepnę sie pod temat - o ile można...
Jestem przed wymianą przewodow, swiec itp...
Przy odpalaniu zimnego silnika na benzynie wszystko jest OK (R214Si-98).
W momencie gdy ten osiągnie temp 30 st przełancza się na LPG i albo od razu albo po doslownie kilku sekundach od przełączenia silnik dostaje trzepaczki trwającej kilka sekund. Po tym wszystko ustaje i jest normalnie. Dzieje sie tak zawsze na zimnym, ten sam schemat.
Gdy złapie go podczas ruszania lub rozpoczęcia jazdy - odpuszczan na te kilka sekund pedał gazu. Czy to bedzie jakiś problem z instalacją, listwą wtryskiwaczy LPG czy, być moze starą, instalacją elektryczną ? Zaznaczam, ze na benzynie takie zjawisko wogóle nie występuje.
Pozdrówki
KuBaB - Sob Lis 24, 2007 12:23
Mam podobnie. Spróbuj zrobić mały test: w chwili kiedy czujesz, że zaraz gaz się przełączy, puść pedał gazu, żeby się przełączył kiedy pedał nie jest wciśnięty. Powienien łagodnie zmienić i wtedy nie poczujesz. To szarpanie może być spowodane brakiem dawki paliwa w chwili zmiany.
Zigg - Sob Lis 24, 2007 14:27
To nie bedzie to. Ja mam sekwencje, wiec przelancza sie po osiagnieciu 30 st.C ORAZ przekroczeniu obrotow 1600 rpm. Jesli nie przegazuje na postoju to sie nigdy nie przełączy .
KuBaB - Sob Lis 24, 2007 19:56
Zigg: ja też mam sekwencję:) Oczywiście, że się nie przełączy na postoju. Chodziło mi o przełączenie w trakcie jazdy. Jak sie zapali pomarańczowa (przynajmniej u mnie jest taki kolor) dioda, to za kilka sekund puszczasz na chwilę pedał gazu, żeby się przełączyło. Poza tym mój gazownik nic nie mowił o jakimś przekraczaniu obrotów - zresztą u mnie to "nie działa". Spróbuj przy najbliższej okazj i pochwal się co wyszło.
Zigg - Sob Lis 24, 2007 21:49
KuBaB, załapałem o co Ci chodzi
No więc, niezaleznie od tego czy w czasie jazdy natychmiast odpuszczę (zresztą i tak musze bo auto robi buuuu) czy na postoju przegazuje do 2 kRPM, przełączy się i obroty natychmiast spadają i sie statkują - jest tak samo...
W przyszłym tyg. wymienie elektryke, bo raczej starawa jest : kable, swiece, palec i kopułkę - jeśli sie nie poprawi to bede musiał podskoczyć do gazowców. Niemniej jednak na benzynie wszystko jest tip-top...
Zdrówki
piter34 - Pon Gru 03, 2007 11:55
Zigg napisał/a: | To nie bedzie to. Ja mam sekwencje, wiec przelancza sie po osiagnieciu 30 st.C ORAZ przekroczeniu obrotow 1600 rpm. |
Jeśli są to obroty rosnące to ja się nie dziwię, że coś może szarpać (zwłaszcza jeżeli cylindry są przełączane wszystkie jednocześnie na LPG, a nie sekwencyjnie).
REJU - Pon Gru 03, 2007 12:41 Temat postu: [216 97r. B+G] Podepne sie pod temat:)
czyjezeli z silniczkiem krokowym jest cos nie tak to silnik zle pracuje zarowno na bezynie i na gazie, czy moze byc tak ze na benzynie jest wszystko ok a na gazie nie???
piter34 - Pon Gru 03, 2007 12:59
REJU napisał/a: | czyjezeli z silniczkiem krokowym jest cos nie tak to silnik zle pracuje zarowno na bezynie i na gazie, czy moze byc tak ze na benzynie jest wszystko ok a na gazie nie??? |
Powinno być źle zarówno na benzynie, jak i na gazie.
|
|