|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Sprzęgło
kiko - Pon Paź 29, 2007 20:36 Temat postu: [R416] Sprzęgło gdy wciskam pedał sprzęgła to pierwsze 2,3 cm wchodzi bez oporu ale głębiej już normalnie, z oporem. myśle że to pompka jest zapowietrzona, ponieważ gdy odkręciłem filtr powietrza aby się do niej dostać to docisłem sprzęgło do końca (ręcznie) i podpompowałem pompke pedałem sprzęgla, potem sprzęgło już chwytało wysoko bez luzów na początku wciskania ale tylko na chwile. Bo po pochwili znów pompka trochę spadła i było jak wczesniej. pomóżie co zrobić. jak sprawdzić szczelność układu?, jak odpowietrzyć układ?, i gdzie znajduje się płyn do pompki
[ Komentarz dodany przez: thef: Pon Paź 29, 2007 21:16 ]
Retusz tematu.
sTERYD - Pon Paź 29, 2007 20:58
pod filtrem powietrza to jest wysprzęglik
pompka jest przy pedale, na ścianie grodziowej pod skrzynką bezpieczników pod maską
i tam też jest zbiorniczek
sprawdź czy jest w zbiorniczku płyn
jeśli nie ma to obejrzyj dokładnie pompkę (trzeba zanurkować w okolice pedałów i tam do dźwigni pedału sprzęgła dochodzi pręt od tłoczka pompki, jeśli jest tam mokro to pompka cieknie, jeśli cieknie wysprzęglik to będziesz miał mokro na skrzyni tam, gdzie zaglądałeś
jeśli nie ma plynu, to po dolaniu powinien się trochę odpowietrzyć, jeśli płynu nie ma w ogóle to trzeba wykręcić wysprzęglik i dać mu zassać jak strzykawce oczywiście z pomocą grawitacji
dokładniejsze opisy już były więc szukanie nie boli
płyn to hamulcowy dot 4
a pompkę można uszczelnić zestawem reperaturkowym (odpowiednio dopasowane oringi) najlepiej najpierw rozmontować, a potem dopasowywać, wysprzęglika niestety tak się nie da bo jest z plastiku
kiko - Wto Paź 30, 2007 17:43
sprawdziłem układ i odpowietrzyłem, wysprzęglik jest ok z pompki też nic nie cieknie no i też dolałem płynu. Co jeszcze może być powodem tego. jeśli pompka to jak ją odkręcić?, jak się do niej dostać?
sTERYD - Wto Paź 30, 2007 17:50
musisz zdjąć tą skrzynkę bezpieczników pod maska i odkręcić dwie śruby, którymi pompka jest przykręcona do ściany grodziowej, ale najpierw oczywiście odczepić od pedała
jeśli chodzi o rozbieranie samej pompki, to nie wiem dokładnie
co jeszcze może być:
-źle założony korek zbiorniczka (trzeba go starannie założyć bo zeskoczy) i płyn się wychlapie.
-może puszczać szybkozłącze.
-może być dziurka w którymś wężyku...
kiko - Sob Lis 03, 2007 22:55
w poniedziałek będe miał komplet pompka + wysprzęglik (200zł)ale tak z ciekawości mam pytanie o ile powinno odchylić się ramie sprzęgła
[ Dodano: Czw Lis 08, 2007 21:34 ]
naszczęście już skończyłem auto ok. problem leżał w braku sprężyny w wysprzęgliku, i dlatego nie dociskał do końca. biegi wchodzą czysto bez żadnych zgrzytów i co ważne dla mnie płynnie.
|
|