|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Po 5 min.jazdy słabnie i dymi
Iras - Wto Paź 30, 2007 20:59 Temat postu: [Freelander] Po 5 min.jazdy słabnie i dymi 2.O DI Witam...mam problem od kilku dni mój Freelanderek niedomaga....po zapaleniu jadzie normalnie jakieś 5min. a następnie bardzo osłabnie i dymi na czarno. Jak wypnę przepływomierz to jedzie jakieś 5 kilometrów i powtórka tzn.. spadek mocy tak jakby turbo się wyłączyło i strasznie śmierdzi tak jakby parafiną. Przewody intercoolera całe..
Poradżcie co to może być??????
ADAM1 - Wto Paź 30, 2007 22:37
Iras napisał/a: | Poradżcie co to może być?????? |
1 Zapchany filtr paliwa
2 Nieszczelny uklad zasilania paliwem(zapowietrza sie )
3 Nie wiem czy posiadasz gruszke do odpowietrzania, bo w niej czasem lubia sie zawiesic zaworki i tez nie puszcza paliwa
Pozdrawiam
ENU - Sro Paź 31, 2007 00:07
moze silnik nie lubi oleju jadalnego
przemo285 - Sro Paź 31, 2007 07:16
Sprawdż zawór EGR i podciśnienia dochodzące do niego
Brt - Sro Paź 31, 2007 09:45
Cytat: | Sprawdż zawór EGR i podciśnienia dochodzące do niego |
o tym samym pomyslałem zdejmij te rurki z niego i zaślep na próbę obie i zobaczysz czy się coś zmieni daj znać
Iras - Sro Paź 31, 2007 12:53
Zawór ERG już dawno mam nieczynny i rury zaślepione ....to nie to
baruda - Sro Lis 21, 2007 23:27
Iras mysle ze masz zepsuta turbine (Turbo-sprezarka).
Podobno takie sa objawy(dymienie i spadek mocy). Jak jest zimny silnik nie mozna wlaczac turbiny
czyli od 3 tys obroty wlaczaja turbine.
pozdrawiam
ADAM1 - Sro Lis 21, 2007 23:35
baruda napisał/a: | Jak jest zimny silnik nie mozna wlaczac turbiny
czyli od 3 tys obroty wlaczaja turbine. |
Alez turbina zaczyna prace z chwila odpalenia silnika, conajwyzej moze niepracowac prawidlowo, tzn. nie pompuje odpowiedniego cisnienia do ukladu
baruda - Czw Lis 22, 2007 00:08
Witam ... wiec o tym mowie, to mialem na mysli.
Podczas jazdy freelanderem TD kopa dostaje przy 3tys obrotow,
wiec mialem na mysli zeby przy zimnym silniku nie gonic go to tych obrotow...
pozdrawiam
Rowan - Czw Lis 22, 2007 15:00
baruda napisał/a: | Podczas jazdy freelanderem TD kopa dostaje przy 3tys obrotow |
Ale to nie znaczy że turbina pracuje od 3k rpm, tak jak to jest w turbo benzynie.
Poprostu wtedy jest czuć dobre przyspieszenie diesla(osiąga wysoki moment obrotowy).
|
|