Zobacz temat - [R25 1.4(103) '99/00] Stuki w zawieszeniu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4(103) '99/00] Stuki w zawieszeniu

RoG - Sob Lis 24, 2007 11:52
Temat postu: [R25 1.4(103) '99/00] Stuki w zawieszeniu
Witam ponownie,
Po różnych cudach z 75 postanowiłem zająć się 25 żony, którą jeździłem podczas napraw mojego bydlęcia. Otóż wyraźnie słyszalne są stuki podczas jazdy po nierównościach poprzecznych (np. powstające przed skrzyżowaniami "tarki" odciskane przez TIRy) i kostce brukowej. Po zmianie opon z letnich 195 na zimowe 175 objawy się nasiliły. Przy okazji wymiany oleju i filtrów poprosiłem o sprawdzenie zawieszenia (wówczas jeszcze opony letnie) i mechanik stwierdził, że zawieszenie jest w idealnym stanie. Po zmianie kół na zimowe i nasileniu objawów wybrałem się znów z tą przypadłością do mechanika i i tym razem nic nie znalazł. Po podniesieniu auta i oględzinach postanowił się przejechać, by sprawdzić. Aż żal po jakich dziurach jeździł a objawy nagle zniknęły! Co to może być u licha?

Nadmienię, że mieszkam przy brukowanej ulicy (kocie łby) i takie stuki już się pojawiły przy 60tys przebiegu. Wówczas okazało się, że to sworznie wahaczy i oba przednie zostały zregenerowane. Objawy podobne a wahacze w porządku... :bezradny:

Chyba się załamie, bo na dodatek skończyło mi się sprzęgło w 75 :beczy: ale to już inna historia...

[ Dodano: Wto Lis 27, 2007 21:39 ]
Oj, nie wiem jak Wam dziękować za tą wylewność :razz: Dopiszę, że po przejechaniu 300km od wizyty u mechanika stuki znów się pojawiły, narazie ciszej, ale już są... Czy to możliwe,żeby po podniesieniu auta nie było luzów a po postawieniu na kołach się pojawiały?

piter34 - Pon Gru 03, 2007 11:25

Te stuki to z przodu/tyłu?
RoG - Pon Gru 03, 2007 20:12

piter34 napisał/a:
Te stuki to z przodu/tyłu?

No fakt...istotna informacja. Z PRZODU.

Czuć to także na kierownicy, więc zacząłem się zastanawiać czy to może kolumna kierownicza...

ADAM1 - Pon Gru 03, 2007 23:17

Sprawdzales , czy to czasem nie klocki stukaja w zaciskach?
RoG - Pon Gru 10, 2007 10:14

ADAM1 napisał/a:
Sprawdzales , czy to czasem nie klocki stukaja w zaciskach?

sprawdzone: to nie to....niestety