|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45,1.8, 2000r] Pytanie o autoalarm
tomaszo81 - Wto Lis 27, 2007 14:26 Temat postu: [R45,1.8, 2000r] Pytanie o autoalarm Witam serdecznie
Swojego roverka kupiłem z "instalacją alarmową" - pilot z dwoma przyciskami (czarny, z tworzywa) - sprowadziłem go z niemiec .
Pytanie - czy możliwe jest aby była to standartowa instalacja alarmowa montowana w fabryce (o ile takowa istnieje) a jeśli tak to czy można gdzieś dostać schemat centralki alarmowej ? (np. w celu dołożenia dodatkowych czujników)
PHJOWI - Wto Lis 27, 2007 16:56
zobacz co pisze na odwrocie tego pilota, 100% procent roverów ma alarm w standardzie, jako takiej możliwości nie ma dołożenia czujek lub innych pierdołek.
tomaszo81 - Wto Lis 27, 2007 19:24
Na odwrocie pilota jest napisane : LUCAS 17TN KEY
a poniżej:SRD-MPT ...
Ponawiam jednak pytanie - czy można gdzieś dostać schemat takowej standartowej centralki alarmowej ?
Czy taka standartowa instalacja alarmowa oprócz podłączonych krańcówek drzwiowych ma jakieś czujniki np.udarowy,mikrofalowy, ultradźwiękowy... ?
Jeśli nie - to będe prawdopodobnie musiał "uśpić" jakoś tą centralkę i pomęczyć się z instalacją nowej
przemo285 - Wto Lis 27, 2007 19:52
Jest opcja podłączenia ultradżwięków (jeżeli nie masz), na podsufitówce są albo czujniki albo zaślepka - nad słupkiem środkowym po stronie pasażera , zobacz czy masz instalację pod zaślepką (powinna być)
Brt - Wto Lis 27, 2007 20:29
Powinno dać się dołożyć ultradźwięki. A schemat układu alarmowego znajdziesz w RAVE. (RAVE --> pytanie nr 5 w technicznym FAQ na str. klubowej)
tomaszo81 - Wto Lis 27, 2007 23:59
Tak się zagłębiłem w lekturę RAVE'a i doszedłem do wniosku, że po kij mam wydawać kilka stówek na jakiś alarm i męczyć się z monażem jak mój roverek ma niczego sobie fajne zabezpieczenie
Co najwyżej sprawdzę czy mam czujniki ultradźwiękowe - jak nie to doinstaluje i gra muzyka...
[ Dodano: Sro Lis 28, 2007 15:22 ]
Poszukuję czujnika ultradźwiękowego do alarmu w roverku 45.
Proszę o przesyłanie ofert lub użytecznych informacji gdzie mozna dostac takowy
R-200 - Czw Lis 29, 2007 00:59
Tak właściwie to po co te ultradżwięki? Nawet jeśli masz oryginalną instalację na słupku to i tak nie będzie działać po podłączeniu. Prawdę mówiąc więcej kłopotu niż ewentualnych korzyści. Przecież jeśli ktoś będzie chciał wejść do środka to przez blachę nie przejdzie.
przemo285 - Czw Lis 29, 2007 07:21
Ultradżwięki zabezpieczają na wypadek np.wybicia szyby (bez otwarcia drzwi) A na jakiej podstawie twierdzisz że nie będą działać-nie rozumiem
tomaszo81 - Czw Lis 29, 2007 14:44
... no właśnie - dlaczego miałby nie działać ten czujnik ?
Znalazłem ofertę za 50 PLN - używany .
Tylko ciekawe czy jak odczepie zaślepkę to czy będzie tam na mnie czekała wtyczka z kabelkami czy będę musiał ciągnąć nową instalację ... ? oby czekała bo demontaż konsolki to niezbyt miłe zajęcie .
R-200 - Czw Lis 29, 2007 18:06
To jeszcze zależy chyba od konfiguracji sterownika. Jeśli nie było w oryginale to mogą nie działać. Tak myślę, jeśli by były w konfiguracji a ich nie ma to byłby jakiś skutek braku.
PHJOWI - Czw Lis 29, 2007 18:19
prawdopodobnie sam czujnik się odzywa do centralki, gdyż jak wchodzę do testbook do jest seria pytań tak/nie i tam też jest czy ma czujnik . Także nic nie czeba programować , tylko podłączyć i zobaczyć co będzie się działo
przemo285 - Czw Lis 29, 2007 19:04
Dokładnie tak jak mówi PHJOWI , powinny dzałać bez problemu , dodam tylko że czujniki się uzbrajają dłużej niż sam alarm ok 1 do 1.5 min
piter34 - Wto Gru 04, 2007 12:10
przemo285 napisał/a: | Dokładnie tak jak mówi PHJOWI , powinny dzałać bez problemu , dodam tylko że czujniki się uzbrajają dłużej niż sam alarm ok 1 do 1.5 min |
I to jest bardzo cenna uwaga, gdyż wielu użytkowników próbowało sprawdzać działanie czujek. Czekali kilkanaście sekund, aż dioda na zegarach/w drzwiach zacznie migać powoli, zaczynali taniec na fotelach i alarm się nie włączał...
A tu widać trzeba być po prostu cierpliwym.
msf - Czw Cze 03, 2010 19:19
Brt napisał/a: | Powinno dać się dołożyć ultradźwięki. A schemat układu alarmowego znajdziesz w RAVE. (RAVE --> pytanie nr 5 w technicznym FAQ na str. klubowej) |
A teraz gdzie to można znaleźć? Co prawda jestem w posiadaniu poradnika Haynesa ale schematu alarmu jakoś znaleźć w nim nie mogę. Też myślę nad założeniem czujnika ultradźwiękowego i już wiem, że kabli pod zaślepką brak
|
|