|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Stłuczka - brak świec żarowych
kwazi - Pon Gru 03, 2007 07:22 Temat postu: [R420] Stłuczka - brak świec żarowych Witam,
Jakiś czas temu miałem stłuczkę swoim Roverkiem 420D. Stłuczka niby z pozoru nie taka straszna uderzenie jednak było. Po samym zdarzeniu okazało się że po przekręceniu kluczyka nie zapala się kontrolka od świec żarowych. Próba odpalenia kończy się nie powodzeniem . Niestety o samochodach wiem nie za wiele dlatego proszę o pomoc. Czy jest może jakiś czujnik, który się przestawi w razie uderzenia lub coś w tym stylu. Pozdrawiam Karol
sTERYD - Pon Gru 03, 2007 17:46
jest coś takiego jak wyłącznik bezwładnosciowy, (taki gumowy grzyb) który trzeba wcisnać w razie stłuczki powinien się znajdować za konsolą środkową przy nogach kierowcy
thef - Pon Gru 03, 2007 18:43
sTERYD napisał/a: | jest coś takiego jak wyłącznik bezwładnosciowy, (taki gumowy grzyb) który trzeba wcisnać w razie stłuczki powinien się znajdować za konsolą środkową przy nogach kierowcy | O ile występuje, bo w dieslach to z tym różnie, w starszych nie ma w nowszych owszem. Ja na początek sprawdziłbym też przekaźnik świec żarowych, może dostał przy uderzeniu i jest zwalony - nie wiem tylko jak zachowuje się w takim przypadku kontrolka grzania.
Skiba - Pon Gru 03, 2007 19:33
thef napisał/a: | Ja na początek sprawdziłbym też przekaźnik świec żarowych, może dostał przy uderzeniu i jest zwalony - nie wiem tylko jak zachowuje się w takim przypadku kontrolka grzania. |
Ja jak miałem spalony przekaźnik świec, to co dziwne kontrolka zachowywała się normalnie, zapalała się i gasła ...
kwazi - Pon Gru 03, 2007 20:52
Dzięki za rady. Niesttey do soboty nie dam rady zajrzeć ale potem dam znać co i jak. Przy okazji wyczytałem, że jest coś takiego jak bezpiecznik świec żarowych, w dodatku bardzo blisko miejsca uderzenia, więc to może być to. Dam znać jaki efekt.
|
|