|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214Si 1,4 98] wysokie CO + wysokie zużycie paliwa
remikwiat - Wto Gru 11, 2007 16:39 Temat postu: [214Si 1,4 98] wysokie CO + wysokie zużycie paliwa Witam
Wysokie CO + wysokie zużycie paliwa ( miasto 15 L / 100 km). Filtr powietrza wymieniony, silnik krokowy OK, czujnik temp. widać że działa ( wskazuje tak jak zawsze przed wysokie CO...). Może układ zapłonowy??? - świec ani tym podobnych rzeczy nie wymieniałem. Czy może sonda lamda??? Doradźcie...
piter34 - Wto Gru 11, 2007 16:41
remikwiat napisał/a: | Czy może sonda lamda??? |
Bingo
To na pierwszy ogień, bo wysokie CO świadczy o bogatej mieszance.
remikwiat - Wto Gru 11, 2007 16:58
Taka sonda to jest typowa dla danego modelu, czy może być pochodna np. od innego roverka? Oraz koszt takiej nowej sondy??
piter34 - Wto Gru 11, 2007 17:02
remikwiat napisał/a: | Oraz koszt takiej nowej sondy?? |
Patrz na allegro. Szukaj sond uniwersalnych 4-przewodowych, 0-1V firm BOSCH oraz NTK.
remikwiat napisał/a: | Taka sonda to jest typowa dla danego modelu, |
Dla danego modelu (a raczej systemu wtryskowego) jest typowa tylko wtyczka. Sonda podejdzie każda jak wymieniona wyżej.
remikwiat - Wto Gru 11, 2007 18:18
piter34 napisał/a: | Szukaj sond uniwersalnych 4-przewodowych, 0-1V firm BOSCH oraz NTK. |
Sprawdziłem na allegro, ceny wahają się od 80 - 100 zł. Jesteś pewny, że opisane przez Ciebie sondy pasują do mojego roverka?? - ja nie zaglądałem pod spód i przyznam, że to dla mnie czarna magia.. Mam akurat troche zaskurniaków, wiec od razu bym zamówił..
piter34 - Sro Gru 12, 2007 09:58
remikwiat napisał/a: | Jesteś pewny, że opisane przez Ciebie sondy pasują do mojego roverka?? |
Tak, pasują (pod warunkiem, że jest oczywiście dobry gwint, ale ten jest ustandaryzowany).
Uważaj tylko, aby nie kupić jakiejś podróbki.
greg_szczytno - Sro Gru 12, 2007 10:52
Jeżeli chodzi o CO to taka moja sugestia - zobacz czy masz katalizator czy może ktoś go wyciął i wstawił rurkę lub coś podobnego. Faktem jest że za zużycie paliwa pwenie winowajcą jest sonda. U mnie niby wszystko z sadą ok, a CO mam wysokie - brak katalizatora. Chyba że w tych autach nie było kat
piter34 - Sro Gru 12, 2007 12:01
greg_szczytno napisał/a: | sonda. U mnie niby wszystko z sadą ok, |
No to w końcu to jest "sonda", czy "sada"?
A tak na marginesie i całkiem offtopowo, to kiedyś kumpel mi tłumaczy jak dojechać do pewnego sklepu i mówi "on jest tam gdzie som sondy". ja sobie myślę o co mu chodzi, a oczywiście chodziło, że sklep jest w pobliżu Sądu Rejonowego...
greg_szczytno - Sro Gru 12, 2007 12:35
piter34 napisał/a: | to jest "sonda", czy "sada"? | heheh niech już będzie ta sonda . Mam żonę kurpianeczkę to tak czasami sie przejęzyczę
remikwiat - Wto Gru 18, 2007 22:14
Witam, chciałbym się podzielić spostrzeżeniami po wymianie sondy lambda na nową:
- daje sie wyczuć poprawę pracy silnika ( jest jakby cichszy i praca jest "równiejsza")
- samochód jest bardziej dynamiczny
- niestety analiza spalin nadal powyżej normy ( CO od 1,5 do 2,3 )
- zużyie paliwa (jak przejade ponad 100 km to napiszę)
Co można jeszcze zrobić poza wymianą sondy lambda, by obniżyc CO ? Dodam, że katalizator nie jest wycięty... No i ciekawe ile mi teraz spali, bo jak narazie to ma fajnego kopa
piter34 - Sro Gru 19, 2007 11:08
remikwiat napisał/a: | - niestety analiza spalin nadal powyżej normy ( CO od 1,5 do 2,3 ) |
A jaki wychodzi współczynnik lambda na analizie spalin?
Podaj więcej danych.
remikwiat - Sob Gru 29, 2007 00:19
Witam po tak długiej nieobecności... Poza sondą lambda wymieniłem czujnik temp. płynu chłodniczego oraz świece. Analiza spalin wygląda nastepujaco:
- CO 1,06%, czyli nadal za dużo ( 0,5% powinno być )
- współczynnik lambda 0,89 , czyli za mało...
- zużycie paliwana w mieście 13 l/100 km - po wymianie sondy lambda (po wymianie świec + czujnika temp. narazie nieznane).
- zużycie paliwa na trasie 6,8 l/100 km
- dynamika jazdy wręcz taka jak go kupiłem około rok temu - czyli super
Podejrzewam, że zużycie paliwa w mieście nie wyjdzie ciekawie.. Co by można jeszcze zrobić, by obniżyć CO ?
Acha, do pracy mam około 3 km, wiec silnik zbytnio się nie nagrzewa, może zadługo jadę na ssaniu (a nawet całą drogę) i przez to mam duże zużycie paliwa, a przez to tak wysokie CO ?
[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 12:17 ]
A tak sobie myślę a włąściwie to gdzieś wyczytałem, bo najpierw wymieniłem sondę lambda ( bo wszystko na to wskazywało, by zacząć najpierw od tego), ale po wymianie owej sondy nie zresetowałem komputera, może tu jest pies pogrzebany?
piter34 - Wto Sty 08, 2008 18:32
remikwiat napisał/a: | - współczynnik lambda 0,89 , czyli za mało... |
Czyli bogato...
Co pokazuje sonda lambda...? (sprawdź miernikiem napięcie na wtyczce oraz na wejściu komputera)
Cytat: | A tak sobie myślę a włąściwie to gdzieś wyczytałem, bo najpierw wymieniłem sondę lambda ( bo wszystko na to wskazywało, by zacząć najpierw od tego), ale po wymianie owej sondy nie zresetowałem komputera, może tu jest pies pogrzebany? |
Nie ma konieczności resetowaniu kompa po wymianie sondy.
remikwiat - Wto Sty 08, 2008 18:46
Zmierzyłem napięcie jak podają w opisie technicznym, czyli napiecie na przewodzie sygnałowym sondy ( czarny przewód ) - napiecia wacha się od 1,5 V do 1,8 V z częstotliwością około 2 sekundy, przy dużych obrotach zachowuje się podobnie.
piter34 napisał/a: | (sprawdź miernikiem napięcie na wtyczce oraz na wejściu komputera) |
czy właśnie tak zmierzyłem to nie wiem - w tych sprawach jestem laikiem
sTERYD - Wto Sty 08, 2008 22:27
tak, ale napięcie masz kosmiczne
Twoja sonda nie ma prawa takiego wytwarzać, chyba, że jest zmieniona przez kogoś na 2 voltową...
a czy nie mierzyłes przypadkiem na sondzie odpiętej?
piter34 - Wto Sty 08, 2008 22:28
remikwiat, jaką sondę Ty tam włożyłeś (oznaczenia, producent)???
Twoja sonda powinna pracować w zakresie 0-1V
|
|