Zobacz temat - [R25] Regulacja świateł drogowych (długich)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Regulacja świateł drogowych (długich)

piotrek79 - Czw Gru 20, 2007 10:09
Temat postu: [R25] Regulacja świateł drogowych (długich)
Czy wie może ktoś jak można wyregulować światła drogowe w R25. Świecą trochę za nisko i chciałbym je trochę podnieść. Byłem w 3 stacjach diagnostycznych i wszędzie twierdzili że się tego nie reguluje.

Brt: poprawka tematu ;)

kris88 - Czw Gru 20, 2007 12:22

Dziwne
Moim zdaniem regulacja świateł przebiega we wszystkich samochodach podobnie, żeby nie napisać identycznie.

Przykładowa stronka (akurat do uno)
http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,377.html

piotrek79 - Czw Gru 20, 2007 12:44

Uno to nie ROVER tu są całkiem inne lampy. W R25 są dwa oddzielne lustra i żarówki, jedno jest od świateł mijania a drugie od drogowych. A jeżeli nie widziałeś jeszcze R25 to obejrzyj sobie galerie na stronie głównej roverków to będziesz wiedział o co chodzi.
giewu - Czw Gru 20, 2007 12:56

piotrek79 napisał/a:
...A jeżeli nie widziałeś jeszcze R25 to obejrzyj sobie galerie na stronie głównej roverków to będziesz wiedział o co chodzi.
ten tekst uważam za niepotrzebny i nic nie wnoszący do tematu
---------------
dopisek moderatora:
piotrek79 uzupełnij swój profil o miejsce zamieszkania, tutaj większość z nas jest z daleka :twisted:
--------------

nie mam pewności, ale nie wydaje mi się, by światło drogowe mogło mieć oddzielną regulację ... jeśli tak nie jest to wkręt regulacyjny położenia pionowego znajduje się na silniczku reflektora (akurat w pracy nie mam dostępu do Rave, by to sprawdzić dokładnie, ale na pewno ktoś zaraz Ci na to zerknie)

[ Dodano: Czw Gru 20, 2007 21:39 ]
miałem rację ... nie ma czegoś takiego jak oddzielna regulacja świateł drogowych i świateł mijania ... wkręt regulacji całego reflektora (w pionie) zaznaczyłem na poniższym obrazku
piotrek79 napisał/a:
...W R25 są dwa oddzielne lustra i żarówki, jedno jest od świateł mijania a drugie od drogowych..
tutaj niestety nie masz racji z tego względu, że pomimo iż to wygląda na oddzielne elementy to odbłyśnik reflektora jest jeden
piter34 - Pią Gru 21, 2007 13:17

piotrek79, wyregulowane już?
AndrewS - Pią Gru 21, 2007 22:39

w kanciaku tez jest regulacja do drogowych, po stluczce i moim lepieniu zaczepow lampy pojechalem na diagnostyke swiatel
piotrek79 - Sob Gru 22, 2007 15:06

Niestety nie ustawiłem .Gdy ustawię drogowe to mijania są za wysoko i odwrotnie gdy mijania są prawidłowo to drogowe są za nisko. Przed świętami nie będę już grzebał ponieważ nie mam czasu. Dzięki za pomoc.