|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Płyn do wspomagania ukł kierowniczego
prezes_jelonek - Czw Gru 20, 2007 12:18 Temat postu: [R416] Płyn do wspomagania ukł kierowniczego Witam wszystkich mam pytanie, ubywa mi płynu z układu wspomagania, wiem gdzie i jest to łatwe do opanowania ale nie wiem co dolać... czy to co zakupie jest mieszalne z tym co jest od nowości czy trzeba wymienić całość... pozdrawiam
giewu - Czw Gru 20, 2007 12:40
kup cokolwiek co w nazwie będzie miało Dexron II lub Dexron III i dolej bez obaw
7Tomi - Czw Gru 20, 2007 14:19
Ostatnio szukałem pilnie oleju do wspomagania a drextona nie było nigdzie. Na jednej ze stacji gość polecił mi MOBIL ATF 220. Zakupiłem dolałem i nic złego sie nie dzieje. Później sprawdzałem na stronie i ma tą samą klasyfikacje co Drexton II. Więc można spokojnie wlać w przypadku braku Drextona.
general_p - Czw Gru 20, 2007 17:32
U mnie też po zakupie auta brakowało płynu. pojechałem do warsztatu. Tam mechanik tłumaczył mi, że płyny do układu wspomagania są niemieszalne. W dużym uproszczeniu - dla takiego laika jak ja wyjaśniał, że występują w trzech kolorach (czerwonym, żółtym i zielonym) i przy dolewaniu w zasadzie można się tym kierować zielony do zielonego, czerwony do czerwonego itd. Oczywiście nie wiem czy to prawda. W każdym bądź razie powiedziałem mu, by po naprawie usterki po prostu wymienił płyn. Co też zrobił (po co ryzykować) na dobrą sprawę to nawet nie wiem jaki płyn wlał. Dużo to nie kosztowało. T o co zostało dał mi i trzymam w bagażniku. Chyba z ciekawości przeczytam co mi wlał.
Pozdrawiam
giewu - Czw Gru 20, 2007 20:45
general_p napisał/a: | ...mechanik tłumaczył mi, że płyny do układu wspomagania są niemieszalne... |
między innymi w związku z powyższym napisałem koledze prezes_jelonek co ma kupić i czym uzupełnić niedobór
prezes_jelonek - Czw Gru 20, 2007 22:51
Dzieki wielkie za odpowiedz pozdrawiam
piter34 - Pią Gru 21, 2007 14:35
Tomi_114 napisał/a: | Ostatnio szukałem pilnie oleju do wspomagania a drextona nie było nigdzie. |
Może dlatego, że ten płyn nazywa się "dexron", a nie "drexton"...?
7Tomi - Pią Gru 21, 2007 22:36
piter34 napisał/a: | Tomi_114 napisał/a: | Ostatnio szukałem pilnie oleju do wspomagania a drextona nie było nigdzie. |
Może dlatego, że ten płyn nazywa się "dexron", a nie "drexton"...? |
Whatever
|
|