|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1,4i 97r] odpala i gaśnie // gotuje się
infe - Nie Gru 23, 2007 20:30 Temat postu: [R200 1,4i 97r] odpala i gaśnie // gotuje się Witam!
Problemy z roverkiem zaczęły się 2 dni temu. Po przejechaniu kilku kilometrów auto zgasło (powoli traciło obroty). Po przekręceniu kluczyka było słychać, że pracuje pompka, rozrusznik kręci i na chwile odpalało i od razu gasło (ok. 1 sek). Wieczorem podjechałem żeby je sholowac. Popróbowałem jeszcze odpalić i po kilku nieudanych próbach w końcu odpaliłem i mogłem spokojnie jeździć.
Następnego dnia wyjechałem w dłuższą trasę jednak bardzo szybko okazało się, ze ogrzewanie nie działa mimo rozgrzanego silnika. Zjechałem na pobocze i po chwili wskaźnik temp podskoczył prawie na maks i woda w zbiorniku wyrównawczym się zagotowała. Dolałem płynu do chłodnic i odpaliłem – nic to nie dało auto ciągle się grzało a ogrzewanie nie dawało ciepła. Po ok. godzinie znowu spróbowałem i tym razem ogrzewanie działało, a autko się nie przegrzewało. Przejechałem ok. 60km bez żadnych problemów. Dzisiaj po przejechaniu kilkuset metrów auto ponownie zgasło- tak jak 2 dni temu i na razie nic nie wskazuje na to, że znów się samo naprawi.
Co może być przyczyna tych kłopotów?
NEOSSS - Pon Gru 24, 2007 20:49
A może poszła Ci uszczelka pod głowicą? Auto się gotuje, gaśnie i nie ma ogrzewania - podobne objawy... Sprawdź czy płyn nie idzie do oleju lub na odwrót...
piter34 - Wto Sty 08, 2008 12:44
infe napisał/a: | Co może być przyczyna tych kłopotów? |
Np. zapowietrzony układ chłodzenia.
Sam pisałeś, że dolewałeś, ale nie pisałeś, że odpowietrzyłeś (a jak dolewałeś było mało płynu...)
...tyle że to może być przyczyną braku ogrzewania, a nieodpalaniem to trzeba inaczej kombinować (sprawdzić, czy jest iskra, paliwo, itp.)
|
|