Zobacz temat - [R416] Biały dym z rury

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Biały dym z rury

lenny0071 - Nie Gru 23, 2007 23:25
Temat postu: [R416] Biały dym z rury
WItam! Posiadam Rovera 416 sli. Od kilku miesiecy zauważąm biały dym wydobywający się z rury wydechowej. Od razu uprzedze że to nie jest uszczelka pod głowicą.Z czego to może wynikac bo ja już sie poddaje.Płynu chłodniczego nie ubywa. Nawet po przejechaniu wielu kilometrow sytuacja wygląda tak samo. Dym nie pojawia sie od razu po uruchomieiu silika ale kilka chwil po, np jak przegazuje go troche. Pomocy!
maciej - Nie Gru 23, 2007 23:33

Przeczytaj zasady tego kącika i zmień temat na zgodny z nimi (użyj przycisku "Edytuj" przy pierwszym poście w tym temacie) - to pozwoli łatwiej znaleźć Twój temat osobom znającym się na Twoim modelu - niektórzy zaglądają tylko do tematów dotyczących modelu, na którym się znają.

Temat poruszany wielokrotnie - to nie jest problem. ;)

Jeśli od kilku miesięcy, to pewnie od czasu, kiedy zrobiło się trochę chłodniej.

Produktem spalania benzyny/ropy/gazu jest oprócz dwutlenku węgla (CO2) również woda (H20). Jeśli jest ciepło, to woda ze względu na temperaturę gazów wydechowych wydostaje się jako para wodna - bezwonna i niewidoczna i rozchodzi się w powietrzu.

Natomiast jeśli robi się chłodniej, to ta para tuż po wyjściu z wydechu się skrapla i powstaje mieszanka drobnych rozpylonych kropelek w powietrzu (taka mgła) i stąd biały dym. :)

wsl - Pon Gru 24, 2007 00:37

Macieju Ty naukowcu... :P Narysuj jeszcze schematy i budowę cząsteczkową :P ;)

Pozdrawiam gorąco :)

maciej - Pon Gru 24, 2007 00:49

Hm... To już pewien problem na forum, a programów graficznych nie lubię, bo talentu jakoś brak... ;)
Choć przygodę z komputerami zaczynałem w czasach ASCII-art, więc w sumie mógłbym spróbować. ;)

lenny0071 - Pon Gru 24, 2007 20:59

Mam nadzieje ze nic sie nie dzieje, ale newet jak temperatura jest troche wyzsza to widac ten dymek, troche mniej ale zawsze... NIe wiem juz sam moze sie czepiam, ale w innych samochodam az tak tego nie widac. Moze byc tego jakas jeszcze przyczyna?
maciej - Pon Gru 24, 2007 21:09

ZTCW to wszystko masz ok.
Gdyby coś było nie tak, to ubywałby Ci albo płyn albo olej, ale jeśli olej to dymek byłby niebieski i nie zmieniał się w zależności od temperatury.
Jeździć i się nie przejmować.

Dlaczego to różnie w różnych autach - bo różne konstrukcje układu wydechowego, lepsze lub gorsze spalanie, różny czas pracy od odpalenia itp. - powodów mogą być tysiące.