|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Mgłowe spryskiwacze przedniej szyby
yoshi - Wto Gru 25, 2007 12:11 Temat postu: [R400] Mgłowe spryskiwacze przedniej szyby Witam, mam takie pytanie: bo skoro do Civica 6 generacji pasują dysze od Citroena C3 to czy pasują one też do Rovera 400D z 96'. Sprawdzał to ktoś a może ktoś ma jakieś inne pomysły jak taki efekt otrzymać?
chudson - Sro Gru 26, 2007 15:43
na allegro są takie dysze do civica za całkiem rozsądne pieniądze, na oko wygląda ,że będą pasować i sam sie czaje na ich zakup
rovero - Sro Gru 26, 2007 15:49
Ja w MG mam dysze z Nowego Renault Clio i pasują bez problemy jak sie pomysli, więc jesli pasuja na oko to da się to jakoś założyć
maciej - Sro Gru 26, 2007 15:53
Ale o co chodzi???
Chyba jestem nie na czasie, a to raczej do działu tuning...
AndrewS - Sro Gru 26, 2007 21:34
chodzi o nowoczesne koncowki spryskiwaczy, ktore robia mgielke na szybie, a nie dwa strumienie, musze przyznac ze bardzo fajnie sie to sprawuje, bo ta mgielka osadza sie odrazu na calej szybie, widzialem takie cus w VW Caddy , nie wiem czy to kwestia samych koncowek, byc moze potrzeba tez do tego specjalnej pompki, zeby wytworzyla wyzsze cisnienie
Brt - Sro Gru 26, 2007 23:22
AndrewS napisał/a: | nie wiem czy to kwestia samych koncowek, byc moze potrzeba tez do tego specjalnej pompki, zeby wytworzyla wyzsze cisnienie |
hehe o tym samym pomyślałem ale jakiś prekursor może założy i da cynk co z tym fantem dalej począć i czy w ogóle zadziała
yoshi - Pią Sty 04, 2008 14:39
Jeżeli mamy pewną informacje że Civic i Rover mają takie same dysze to nie ma problemu z tymi z C3
blue827 - Sob Sty 05, 2008 00:43
u mnie spryskiwacze słabo sikają 4 strumieniami, ale to chyba wina słabej pompy, ciekawy jestem czy jakbym założył takie rozpylające spryskiwacze to czy ciśnienie byłoby wystarczające.
tutaj artykulik o wymianie spryskiwaczy w citroenie xm:
http://www.klub.citroen.t...icle.php?id=252
Chester - Sob Sty 05, 2008 07:30
rozmawiałem ze sprzedawca takowych spryskiwaczy....
jak sie okazuje to one nie maja żadnej regulacji wysokości więc może sie okazać ze niektórych autach szyba będzie spryskana tylko do polowy i cale podszybie. Z tego co mówił to nie trzeba wymieniać pompki, także trzeba sie zastanowić czy kąt pomiędzy maską a szybą jest podobny jak w Hondzie i C3..... może być tylko problem z ich montażem bo z tego co widziałem mają trochę inne mocowanie.
Może w następnym tygodniu coś ruszę w swoim R jeśli się uda zrobie do tego dokumentację na fotkach i opisze wrażenia co ważne jeśli nie będzie mi to działało to mogę zwrócić te spryskiwacze także życzcie mi powodzenia
yoshi - Pią Sty 11, 2008 22:36
Ktoś coś ruszył ?
Wazzabii - Pią Sty 11, 2008 23:07
http://www.allegro.pl/ite...ze_mglowe_.html
TomC - Sob Sty 12, 2008 00:22
Dobre!!
Tylko nasuwa mi się pytanie czy zaczepy są takie same?
Niby według rocznika powinno pasować jednak...
Kupiłem
Jak zamontuję to zdam relację
giewu - Sob Sty 12, 2008 09:06
TomC napisał/a: | ...Kupiłem
Jak zamontuję to zdam relację |
z niecierpliwością oczekuję na relację z montażu i efektów wymiany
maslo227 - Sob Sty 12, 2008 17:12
w ogłoszeniu jest napisane "Witam. Mam do zaoferowania nowoczesne spryskiwacze mgłowe do Hondy Civic 4, 5 i 6 generacji"
Kanciak i 4gen. Civica to prawie to samo chyba sie skusze . Muszę tylko napastować sąsiada który ma civica żelazko i sobie porównam miejsce montażowe.
Wazzabii - Sob Sty 12, 2008 23:25
a myslal ktos nad chromowanymi nakladkami na spryskiwacze dodatkowo?
widzialem takie cos w hondzie accord i musze powiedziec ze poprawia wyglad, a co dopiero w Roverku gdzie mamy chromowany grill...
jak upoluje to sie pochwale
tylko najpierw musze kupic te spryskiwacze mglowe jak beda pasowaly
String - Nie Sty 13, 2008 09:53
obejrzyj sobie filmik ze spotu z Zieonej Góry, gdzie w 600tce pojawiły się takie "chromowane" spryskiwacze. Agro-tunning - tyle powiem Sam właściel (kupił wraz z takimi spryskiwaczami) śmiał się i zasłaniał do zdjęć
Co innego te mgłowe - czekam na doświadczenia kolegów i być moze także się zdecyduję
AndrewS - Nie Sty 13, 2008 22:47
Masło napisał/a: | Kanciak i 4gen. Civica to prawie to samo chyba sie skusze |
o tym samym pomyslalem
z drugiej strony jednak, np. taki blotnik od hony concerto i kanciaka wyglada na taki sam, a niestety jest troche inny
cos mi sie zdaje ze wzrosnie temu koledze sprzedaz na allegro
AndrewS: z racji takiego samego tematu pozwolilem sobie polaczyc oba watki
pawpo11 - Wto Sty 15, 2008 20:14 Temat postu: SOLVED [R214Si '1997] spryskiwacze mgłowe :) Witam,
Postanowiłem zaeksperymentować i zaryzykować gdyż moje spryskiwacze (dysze) dawały tyle płynu na szybę nawet na postoju, że ciężko było cokolwiek przetrzeć. Kupiłem dysze od Civic http://www.allegro.pl/ite...ze_mglowe_.html i co???? Okazało się, że pasują bez żadnych przeróbek, wystarczy wyciągnąć stare i włożyć te nowe. Jedyne co to odrobinę mają luzu na boki co w tym typie spryskiwaczy nie przeskadza w niczym.Poradziełem sobie z tym w 2 minuty. Zamiast gumowych uszczelek, które są w komplecie dodałem odrobinę silikonu uniwersalnego i jest SUPER - ufff nareszcie czysta szyba.
Pozdrawiam i życzę udanych zabiegów.
PAWPO
redjazz - Wto Sty 15, 2008 21:51
dzięki za info!!!
to na pewno cenna informacja i przekona sporo osób do tego zabiegu, którzy się do tej pory wahali. mnie przekonało
pozdro!
kwiatekt11 - Wto Sty 15, 2008 22:10
redjazz napisał/a: | dzięki za info!!!
to na pewno cenna informacja i przekona sporo osób do tego zabiegu, którzy się do tej pory wahali. mnie przekonało
pozdro! | w takim razie do 600 też będą pasowały
AndrewS - Wto Sty 15, 2008 22:19
ok, ale bylo sie dopisac do starego watku
AndrewS: watki zostaly połaczone
TomC - Sob Sty 19, 2008 22:01
A więc....
Spryskiwacze zamontowane. Są sporo większe przez co nie siedzą w plastikowym gniazdku ze starego spryskiwacza zbyt ciasno. Mają lekki luz ale kropelka silikonu powinna załatwić sprawę. Dodatkowo standardowe dysze mają założony plastikowy króciec kątowy od dołu i najlepiej przełożyć je na nowe dysze.
Co do "pryskania" ... dysze rozpylają bardzo fajnie jednak przynajmniej u mnie sięgają tylko do połowy szyby. To wystarczy aby startująca wycieraczka miała wystarczającą ilość płynu aby dokładnie wyczyścić szybę. Teraz pracuję nad zwiększeniem ciśnienia płynu. Myślę o wymianie pompki na bardziej wydajną przez co zwiększy się siła i ilość płynu na wylocie. Jak zwiększę ciśnienie to prawdopodobnie będę lekko szlifował spryskiwacze żeby podnieść strugę na szybie.
Co do obecnej konfiguracji. Jadąc 80km/h działają tak samo czyli połowa szyby. Jutro zrobię test przy 120.
KuBaB - Nie Sty 20, 2008 13:08
@TomC: można regulowac wysokość dyszy jak w fabrycznych? Czy wymiana pompki ma sens? To kolejne koszty, a miało być tak fajnie
TomC - Nie Sty 20, 2008 20:32
W nowych dyszach nie ma możliwości regulowania wysokości (przynajmniej ja nie widzę takiej możliwości)
Dziś przeszedłem test 120kmh.
Psika ale niestety bardzo nisko. Ledwie ponad deskę rozdzielczą siedząc za kierownicą czyli około 1/4 szyby. Myślę że w Civicu maska jest pod innym kątem i dodatkowo wydajniejsza jest pompka przez co na zdjęciach aukcji mokra jest cała szyba.
Gdzieś na forum znalazłem info o podobno pasującej pompce z Forda Focusa albo Scorpio, ktoś pisał również o pompce z Hondy. Trzeba to sprawdzić.
I tak będę demontował cały zbiorniczek do czyszczenia a przy okazji wymienię przewody.
Ogólnie jestem zadowolony. Po mieście jak znalazł gorzej z autostradą ale i wtedy wycieraczka pracuje na mokrej szybie więc jest ok.
Damian_Pietras - Pon Sty 21, 2008 12:24
zgadza sie u mnie jest
|
|