|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Reflektory i dziwna folia...
xROnx - Czw Gru 27, 2007 16:41 Temat postu: [R200] Reflektory i dziwna folia... Bylem dzisiaj na myjni recznej i po umyciu mojego roverka i przyjachaniu do domu oczom moim ukazalo sie cos dziwnego (niepokojacego). Mianowicie z przednich lamp zaczela odchodzic jakas folia przezroczysta. zerwalbym ja jednak robi sie problem: gdy ja zrywam to pozostaje slad taki ze robi sie to matowe i bardzo nie ladne. Ponizej zalaczam fotki. Folie taka mam na obu lampach z tym ze z tego jednego tak strasznie juz odchodzi ze az wisi. Co z tym zrobic? Sa jakies srodki na "wypolerawanie" plastiki reflektora? O co chodzi? Mial juz ktos taki przypadek?
Paul - Czw Gru 27, 2007 16:47
Te typy tak mają niestety
U mnie to lakiernik przy okazji załatwił (niestety nie wiem jak).
Zrób gdzieś na boku próbę z rozpuszczalnikiem albo acetonem, czy plastyku nie zeżre i spróbuj to zmyć (to matowe to zapewne resztki kleku z folii)
Chester - Czw Gru 27, 2007 17:16
u mnie to samo .. najlepiej ściągnij całkiem ta folie i tak jak wyżej rozpuszczalnik i próba. U mnie zdarłem do końca folie ale nic nie robiłem reflektory są trochę matowe ale mi to nie przeszkadza ważne że dobrze świecą...
xROnx - Czw Gru 27, 2007 17:38
no nic sprobuje z tym rozpuszczalnikiem.bo tam gdzie wczesniej folia zeszla (jeszcze nie za mojej kandecji uzytkowania)to widac ze ten mat troche zszedl... moze i mi sie uda. Fakt w swieceniu to nic nie przeszkadza... no ale nie bede jezdzil przeciez z tak sterczaca folia...
Chester - Czw Gru 27, 2007 17:44
właśnie z tego powodu zdarłem do końca tą folie podczas któregoś mycia autka co mi będzie wisiała jakaś folia ...
Brt - Czw Gru 27, 2007 17:57
mozna też spróbować jakąś pastą polerską po zerwaniu folii przepolerować ten plastik. Ale polecam najpierw spróbować gdzieś w niej widocznym miejscu
truten23 - Nie Gru 30, 2007 20:02
w R 416 si 97r. też taka folia jest?? jak kupilem roverka, to zauważylem ze mam jakoś dziwnie matowe lampy, jakby byly przetarte czyms żracym
Paul - Nie Gru 30, 2007 22:12
Możliwe, że tak - polerka nie zaszkodzi
truten23 - Nie Gru 30, 2007 22:23
pasta plerska chaba powinna zalatwić sprawę...
Paul - Nie Gru 30, 2007 22:26
truten23 napisał/a: | pasta plerska chaba powinna zalatwić sprawę... |
Tylko najpierw sprawdź gdzieś na boczku, czy nie zaszkodzi zamiast pomóc
xROnx - Nie Gru 30, 2007 23:46
napisze tak: z ciekawosci wzielem paste tempo(bo taka mialem jeszcze w domu)i wyprobowalem na boczku klosza.pomoglo ale nie w 100% (dalbym jakies 84% po wypolerowaniu pastu patrzac na wprost klosza matowienie zniklo. patrzac pod swiatlo widac takie smugi jakie pozostawil ten klej(czy co tam bylo pomiedzy kloszem a ta nieszczesna folia) takze rezultat pozytywny jakis tam jest. chcialem pozrywac cala folie ale niestety.odeszla tylko tam gdzie sterczala po spotkaniu z myjnia.probowalem to podgrzewac suszarka ale to nic nie pomagalo....
PTE - Pon Gru 31, 2007 09:24
Ja też poleruję od czasu do czasu klosze pastą polerską, bo podczas mycia nie można ich doczyścić.
Gdzieś czytałem (opinie na autocentrum.pl, a może i na roverki.pl?) żeby przy myciu nadwozia R200 myjką ciśnieniową nie kierować strumienia wody na reflektory, gdyż po jakimś czasie doprowadza to do rozwarstwienia plastiku.
7Tomi - Pon Gru 31, 2007 10:44
Jest coś co pomoże w 100% Pasta lekkościerna AUTO-MAX - w malej tubce (kolor tubki granatowy). Znajomy rozbił ostatnio lampe tylną w Audiku. Kupił nową i różnica pomiędzy star a nową była baaardzo widoczna. Po przepolerowaniu Auto-Maxem starej nie było ani śladu różnicy w odcieniach .
A tak wyglądają lampy z R 400 po przepolerowaniu tą pastą.
donmulanka - Pon Gru 31, 2007 11:06
Mielismy taki sam problem.. u znajomego lakiernika wzielismy polerke taka szczotka przejechaliosmy i potem ładnie takim bardzo zadkim papierkie msciernym do oszlifowania zeby gladziutkie bylo a na koniec pasta polerska i po problemie lampa jest ladniejsza i jasniejsza niz byla. radze zrobic to samo.
xROnx - Pon Gru 31, 2007 11:21
Tomi_114 napisał/a: | Jest coś co pomoże w 100% Pasta lekkościerna AUTO-MAX - w malej tubce (kolor tubki granatowy). Znajomy rozbił ostatnio lampe tylną w Audiku. Kupił nową i różnica pomiędzy star a nową była baaardzo widoczna. Po przepolerowaniu Auto-Maxem starej nie było ani śladu różnicy w odcieniach .
A tak wyglądają lampy z R 400 po przepolerowaniu tą pastą. |
no lampy swieca sie jak ....
tez bym zdjal juz ta folie tylko przestala zchodzic. a nastepnym razem jak pojade do myjni to powiem zeby nie kierowali strumienia na lampy...
jak zdjac ta nieszczesna folie........
|
|