Zobacz temat - SOLVED [r25 idt 2000r] wymiana filtru paliwa, problem!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - SOLVED [r25 idt 2000r] wymiana filtru paliwa, problem!

vector2 - Pią Gru 28, 2007 15:12
Temat postu: SOLVED [r25 idt 2000r] wymiana filtru paliwa, problem!
wymienilem dzisiaj filtr paliwa, odlaczylem, podlaczylem odpalilem silnik troszke popracowal zgasl i nie chce odpalic :( co moze byc przyczyna ?
PTE - Pią Gru 28, 2007 15:15

Może się zapowietrzył.
thef - Pią Gru 28, 2007 15:23

PTE napisał/a:
Może się zapowietrzył.
Ano własnie. Czy przed uruchomieniem silnika odpowietrzyłeś filtr? Powinien mieć na górze śrubkę odpowietrzającą, trzeba ją odkręcić lekko i pompować gruszką aż poleci jednolity strumień paliwa i potem dokręcić. Jeżeli nie masz gruszki napełnij filtr paliwem za pomocą strzykawki.
vector2 - Pią Gru 28, 2007 15:37

mozlwie ze odrazu przed uruchomieniem nie odpowietrzylem,ale skumalem po chwili ,podpompowalem gruszka ale nic nie pomoglo, z ta srobka kombinowalem ale strasznie ciezko jest zakrecona wiec ja zostawilem, ale widocznie trzeba bedzie ja odkrecic :) zaraz ide sprawdzic :) thx
Brt - Pią Gru 28, 2007 15:42

zdejmij weżyk wylotowy i pompuj aż paliwo bedzie lecieć, póżniej zakręć i pompuj dalej no i później próbuj odpalić ;)
vector2 - Pią Gru 28, 2007 16:01

thef napisał/a:
Powinien mieć na górze śrubkę odpowietrzającą, trzeba ją odkręcić lekko i pompować gruszką aż poleci jednolity strumień paliwa i potem dokręcić
własie odpowietrzylem filtr ta srobka, w sumie powietrza teorytycznie juz nie ma ale krece i kreci i aku mi sie rozladowal :/ aj a na wieczor potrzebuje auta :)
thef - Pią Gru 28, 2007 16:36

Zdejmij wężyk wylotowy z filtra i zobacz czy jak pompujesz gruszką to podaje to paliwo.
vector2 - Pią Gru 28, 2007 16:42

zdjalem wezyk, podaje paliwo jak pompuje gruszka, ale jakos nie chce zalapac :/ hmm przeciez to nie mozliwe ze mogelm cos zepsuc zdejmujac stary filtr i montujac nowy :/
thef - Pią Gru 28, 2007 16:54

vector2 napisał/a:
hmm przeciez to nie mozliwe ze mogelm cos zepsuc zdejmujac stary filtr i montujac nowy :/
No raczej nic nie mogłeś zepsuć. Mniemam, że strzałki na filtrze są w dobrą stronę, zresztą skoro gruszka daje rade to powinno być ok. Może pompa jeszcze nie może załapać. Spróbuj trochę kręcić, potem pompować gruszką i znowu kręcić, powinien w końcu załapać, oby tylko aku nie padł w międzyczasie.
vector2 - Pią Gru 28, 2007 17:09

no wlasnie tez mi sie tak wydawalo ze nie moglem nic zepsuc :P nie no szczalkeczki napewno sa w dobra strone :) no coz pozostaje mi krecic :P tez tak mysle ze powinnien zalapac :/ ale ciezko to mu idzie :/
Brt - Pią Gru 28, 2007 19:07

no jak opróżniłeś pompę, to tylko metoda napisana przez thefa. Pożycz prąd od kogoś i kręć. Tylko daj też rozrusznikowi czasem odpocząć. ;) A następnym razem pamiętaj, żeby najpierw napełnić gruszką filtr, a dopiero później krecić ;)
vector2 - Pią Gru 28, 2007 19:43

heh teraz napewno bede pamietac :) no i ide dalej krecic :) moze sie uda :)
piter34 - Wto Sty 08, 2008 18:30

vector2 napisał/a:
no i ide dalej krecic :) moze sie uda

Udało się?

vector2 - Wto Sty 08, 2008 19:51

oczywiscie ze sie udalo :) a przy okazji doszedlem do wniosku ze moj akumulator juz przeszedl swoje lata swietnosci i bylo trzeba wymienic :)