|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R618] Elektryka
pimo28 - Czw Sty 03, 2008 11:08 Temat postu: [R618] Elektryka
Problem dotyczy kilku spraw.
1. Przestały mi działać elektryczne szyby przód i tył oraz elektryczne lusterka.
2. Pojawiła się kontrolka ABS. Jak byłem za przeglądzie ponoć tylne prawe koło mniej chwyta. Jak to sprawdzić ?
3. Problem mam z podświetlaniem tablicy tzn pokrętła biegów nawiewu, ciepło-zimno oraz przycisków obiegu powietrza i A/C.
4. Wiatrak chłodnicy - po nagrzaniu się silnika - nie działa "normalnie" tylko wtedy gdy załączona jest klimatyzacja.
Pewnie trzeba pojechać na komputer. Może ktoś wie gdzie we Wrocławiu można tanio podłączyć mojego ROVERka ?
Szukam już od jakiegoś czasu i albo chcą potęrzne pieniądze (150zł-250zł) albo twierdzą że nie mają końcówek żeby podłączyć moją 618Si.
Wszystkie te usterki nie wystąpiły jednocześnie.
Jestem nowy na forum (03-01-08) ale juz poczytałem na temat domowego sposobu sprawdzenia komputera.
Bedę wdzięczny na wszelkie informacje.
Przemo_Wrocław
grib - Czw Sty 03, 2008 11:26
pimo28 napisał/a: | z elektryczne lusterka. |
często przepala się ten mały włącznik,ale u ciebie to chyba coś więcej pimo28 napisał/a: | tylne prawe koło mniej chwyta |
to chyba nie sprawa abs tylko zacisku lub klocków
------------
grib
pimo28 - Nie Sty 06, 2008 19:43 Temat postu: [R 618Si 1997 + gaz] Punkt 1 załatwiony.
Nie wiedziałem że jeszcze są bezpieczniki koło lewej nogi kierowcy
Ale inne punkty jeszcze nie ruszone.
marthinez - Nie Sty 06, 2008 22:07
pimo28 napisał/a: | 2. Pojawiła się kontrolka ABS. Jak byłem za przeglądzie ponoć tylne prawe koło mniej chwyta. Jak to sprawdzić ? |
Sprawdź kody błędów. Opis jest w technicznym faq na str. głównej. Przy odczycie błędów migać ma kontrolka ABS a nie check engine.
pimo28 napisał/a: | 3. Problem mam z podświetlaniem tablicy tzn pokrętła biegów nawiewu, ciepło-zimno oraz przycisków obiegu powietrza i A/C. |
Popalone są żaróweczki. Z pokrętłami ciężka sprawa. Ja kiedyś opisywałem w starszych postach wymianę. Sprawdź moje posty
pimo28 napisał/a: | 4. Wiatrak chłodnicy - po nagrzaniu się silnika - nie działa "normalnie" tylko wtedy gdy załączona jest klimatyzacja. |
Co to znaczy "nie działa normalnie". Jest teraz dość zimno i ma prawo się nie załączać. Jeśli wskaźnik na desce nie "szaleje" to wszystko ok. Z klimą tak ma być. pimo28 napisał/a: | Pewnie trzeba pojechać na komputer. Może ktoś wie gdzie we Wrocławiu można tanio podłączyć mojego ROVERka ?
Szukam już od jakiegoś czasu i albo chcą potęrzne pieniądze (150zł-250zł) albo twierdzą że nie mają końcówek żeby podłączyć moją 618Si. |
Zajrzyj na stronę główną do działu części i warsztaty. Jesteś z Wrocka więc ze znalezieniem fachowca od Roverków nie powinieneś mieć problemów.
pimo28 - Wto Lis 11, 2008 22:10
Oj dawno mnie nie było
Marthinez dzięki za wypunktowanie
Wentylator chłodnicy nie włącza się dalej. Wskazówka od temperatury dochodzi prawie na czerwone pole i nic. Jak włączę klimę działa wentylator i temp. spada.
Byłem już u mechaników "fachowców" ale we Wrocławiu trudno o dobrego mechanika do Roverka 618.
NEOSSS - Wto Lis 11, 2008 23:25
pimo28, sprawdz czujnik rozowy na zielona wtyczke jest on przy wyjsciu z pompy wody do przewodu gornego chlodnicy, on odpowiada za wlaczanie wentylatora
pimo28 - Pią Sty 30, 2009 18:53
NEOSSS napisał/a: | pimo28, sprawdz czujnik rozowy na zielona wtyczke jest on przy wyjsciu z pompy wody do przewodu gornego chlodnicy, on odpowiada za wlaczanie wentylatora |
Jakiś czas minął od ostatniej wizyty.
Faktycznie jeśli chodzi o niedziałający wentylator była to awaria czujnika.
NEOSSS bardzo dziękuję za pomoc. Oj przydała się. Ale jest jedno ale
Do przewodu górnego chłodnicy faktycznie jest czujnik ale on odpowiada za tak zwane dochłodzenie silnika po wyłączeniu go.
Czujnik który odpowiada za włączenie wentylatora (gdy silnik jest odpalony) jest również po lewej stronie z tym że jest podłączony do dolnego przewodu.
Znajduje się on na tej samej wysokości tyle że przed nim.
Żeby go spokojnie zdemontować i zamontować sprawny najlepiej odkręcić pokrywę obudowy filtra powietrza i bez problemu wymienić.
Dzięki wielkie za naprowadzenie.
NEOSSS - Sob Sty 31, 2009 16:00
pimo28, nie ma sprawy... nie sprecyzowalem dokladniej ktory czujnik za co odpowiada ale widze ze juz wiesz
pimo28 - Sob Sty 31, 2009 17:31
Cały czas się uczymy :):)
Teraz wszystko śmiga że hej
|
|