|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Czy ma koło dwumasowe
piotrek_ - Czw Sty 03, 2008 18:03 Temat postu: [R620] Czy ma koło dwumasowe jestem nowy co najbardziej siada w silniku 2.0tdi
sTERYD - Czw Sty 03, 2008 19:03
ten samochód ma zwykłe koło zamachowe, a najczęstsza awaria to przecieranie się kabelków i niestykanie kostek w wiązce silnika
piotrek_ - Czw Sty 03, 2008 19:08
dzieki czyli nie jest tak zle a jak z zawieszeniem np. w 600 bo to chyba honda acord w innym ubraniu
sTERYD - Czw Sty 03, 2008 19:10
Z tego co mi wiadomo to z zawieszeniem nie jest tak kolorowo, i nie wszstko z acorda pasuje, ale silnik akurat jest ten sam
piotrek_ - Czw Sty 03, 2008 19:21
czyli to nie calkiem honda a jak z jego zywotnoscia zawieszenia
jak jest z dostepem czesci zamiennych i ich cenami
sTERYD - Czw Sty 03, 2008 19:24
strasznie dociekliwy jesteś
poczytaj sobie to się dowiesz. na początek polecam to:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#21
WhoLeeGuns - Czw Sty 03, 2008 23:30
Piotrek# napisał/a: | czyli to nie calkiem honda a jak z jego zywotnoscia zawieszenia
jak jest z dostepem czesci zamiennych i ich cenami |
Ja jednak jestem zdania że zawieszenie jest kropka w kropkę identyczne z tym z accorda. Wszystko - sprężyny, amortyzatory, sworznie, wahacze, wszelkie łączniki gumowe itp. hamulce (tarcze zaciski klocki) też takie samie. Są jednak różne rodzaje tych elementów (nie wszystkich) które wynikały z różnic w modelach silników i rocznikach. Do '96 sprężyny były dłuższe o 10mm, modele z silnikami diesla i ti ponoć miały inne amortyzatory przednie ( zapewne ze względu na wagę tych silników dostosowano odpowiednio charakterystykę amorków - wyczytane w EPC) - jednak wszyscy znani producenci tacy jak KYB, koni, blistein ( czy jak to się pisze) traktują je tak samo. Hamulce też były w dwóch odmianach (ale tylko przednie) w słabszych modelach średnica tarczy 260 mm w mocniejszych 282mm - i w hondach i w roverach za to tylne zawieszenie i heble identyko we wszystkich modelach jedyna zmiana to skrócenie sprężyn po '96.
Taki jest bieżący stan mojej wiedzy - myślę że bardzo wiarygodny
|
|