|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200 SDI]
Michal982 - Pią Sty 04, 2008 09:06 Temat postu: [R 200 SDI] Trochę się przeliczyłem w tym roku i zrobiłem za duże zapasy paliwa. Tak więc zostało mi jakieś 100 litrów letniego oleju napedowaego. Ponieważ paliwo przechowywane jest w nieogrzewanym garażu podczas ostatnich mrozów zauważyłem, że zrobiło się mętne Gdzieś czytałem, że to na skutek wydzielenie sie parafiny. Oczywiście teraz jeżdzę na paliwku zimowym, ale chciałem się dowiedzieć czy gdy na wiosnę temperatura podskoczy paliwo znowu będzie czysciutkie i bez problemu będe mógł je wlać do baku samochodu. Czy możę trzeba wlać tam jakiś uszlachetniacz, a może jakoś filtrować???? Trochę bym się wkurzył gdyby tyle paliwa mi się zmarnowało
Brt - Pią Sty 04, 2008 09:12
Nic mu sie nie powinno stać Ale zawsze przy wlewaniu do baku warto lać przez sitko, na wszelki wypadek
giewu - Pią Sty 04, 2008 10:21
jeśli w tej chwili tankujesz zimowy olej napędowy, a zgromadzony zapas czeka do cieplejszych dni to w ogóle nie powinieneś się przejmować ... mętnienie oleju (wytrącanie się parafiny) to zwykłe zjawisko fizyczne i w momencie gdy ten zgromadzony w garażu olej się ociepli zmętnienie zniknie
lamer - Pią Sty 04, 2008 10:24
Swoją drogą to dobry moment na przetestowanie jakiegoś środka przeciw wytrącaniu parafiny. Jestem ciekaw efektów po wlaniu do tych zapasów!
Michal982 - Pią Sty 04, 2008 10:43
lamer słyszałem że te wszystkie środki działaja zapobiegawczo jeszcze przed wytraceniem się parafiny. Potem to juz chyba tylko dodatnia temperatura może pomóc. Ale nie ma problemu żebym cos tam wlał i zobaczył efekty.
sTERYD - Pią Sty 04, 2008 12:03
niewielka ilość nafty lub benzyny powinna rozpuścić trochę cząsteczek parafiny, ale przy porządnie zamarzniętym paliwie to już tylko czekanie do lata
|
|