Zobacz temat - [R45] ]Wymiana klocków/tarcz hamulcowych

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] ]Wymiana klocków/tarcz hamulcowych

Cherman - Pon Sty 07, 2008 14:45
Temat postu: [R45] ]Wymiana klocków/tarcz hamulcowych
Jak poznać kiedy należy wymieniać klocki hamulcowe (z punktu widzenia użytkownika, nie mechanika). Czy kiedy żywot klocków zacznie dobiegać końca, dadzą jakoś o sobie znać na przykład poprzez piszczenie? Nie iwem kiedy poprzedni wlasciciel wymienial te elementy, a nie chciałbym którego s dnia wylądować w rowie. Nadmienię, że w marcu 2007 roku przeszły badania diagnostyczne śpiewająco. Kiedy więc wymieniać?
sTERYD - Pon Sty 07, 2008 14:51

oj piszczą piszczą :)
zauważysz na pewno :mrgreen:

PTE - Pon Sty 07, 2008 15:00

Zdejmij koło, odkręć zacisk i zobacz ile jeszcze zostało.
Cherman - Pon Sty 07, 2008 15:16

Pierwsza odpowiedź znacznie bardziej przypadła mi do gustu. Nie mam warunków, narzędzi, ani czasu, żeby się babrać pod samochodem, choć czasem nachodzi mnie chęć poznania wszystkeigo od podszewki. Thx steryd... uspokoiłeś moje skołatane nerwy.
sTERYD - Pon Sty 07, 2008 15:24

luzik:)
nie ma się co stresować

BTW: co ze spotem :?:

lamer - Pon Sty 07, 2008 15:24

Żebyś nie cieszył się za bardzo to dodam tylko, że jak będziesz kontrolował klocki to wystarczy być może wymiana tylko tego elementu w odpowiednim momencie. Jeżeli poczekasz na piszczenie albo tarcie to prawdopodobnie zajedziesz też tarcze hamulcowe i będziesz zmuszony wymienić komplet :(
sTERYD - Pon Sty 07, 2008 15:26

lamer, nie wiem czy zauważyłes w swojej 400 taką dziwna blaszkę przy klockach...
ona powoduje piszczenie odpowiednio wczesniej :cool:

lamer - Pon Sty 07, 2008 15:34

Jasne. Jest to tzw. "akustyczny czujnik zużycia klocków". Tylko czy postawisz swoją wypłatę, że kolega Cherman na pewno je ma?
sTERYD - Pon Sty 07, 2008 15:35

a czemu miałby nie mieć?
lamer - Pon Sty 07, 2008 15:38

A temu, że jak masz kupione autko od kogoś to nigdy nie masz pewności co on tam robił... Dlatego ja jak kupiłem 400-kę to mimo małego przebiegu zacząłem od wymiany kompletu filtrów, płynów, rozrządu i przeglądu hamulców i zawieszenia. I uważam, że każdy zdrowo myślący właściciel używanego auta powinien tak robić.
wolarz - Pon Sty 07, 2008 15:40

sTERYD napisał/a:
a czemu miałby nie mieć?

U mnie okazało się że na tylnych klockach ktoś te blaszki upier..... :shock:
Zupełnie nie wiem dlaczego :bezradny:
Pierwszy raz to chyba lepiej je obejrzeć :wink:

LOLO1 - Wto Sty 08, 2008 20:38

WITAM
W moim roverku 416 brak klocków objawił się piszczeniem oraz grzaniem się tarcz hamulcowych.Wymiana trwała około 30 minut.