Zobacz temat - [R216 GTi 92'] "Terkotanie" na biegu jałowym

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R216 GTi 92'] "Terkotanie" na biegu jałowym

kovalek - Czw Sty 10, 2008 16:33
Temat postu: [R216 GTi 92'] "Terkotanie" na biegu jałowym
Witam kolegów !

W ostatnim czasie w roverku coś zaczęło terkotać na biegu jałowym. Ogłos słychać siedząc w kabinie z okolic konsoli środkowej. Mimo godziny poszukiwania nie znalazłem winowajcy. Na zewnątrz auta (pod maską) nic nie słychać.

Terkotanie ma miejsce tylko na wolnych obrotach (około 800-850/min), gdy obroty wzrosną, lub spadną o jakąś małą wartość (50) to już terkotanie ustaje. Odgłos jakby plastik o plastik, albo metal o metal (ciężko wyczuć).

Może ktoś miał podobny problem i podsunie jakiś trop. Proszę o pomoc, bo odgłos jest dośc irytujący :(

Chester - Pią Sty 11, 2008 04:29

a może któryś z plastików wpada w drgania?? sprawdziles czy coś sie nie poluzowało??
giewu - Pią Sty 11, 2008 08:36

Chester napisał/a:
a może któryś z plastików wpada w drgania?? sprawdziles czy coś sie nie poluzowało??
już tyle razy powtarzałem: "czytajmy ze zrozumieniem", przecież kolega kovalek wyraźnie napisał
kovalek napisał/a:
...Mimo godziny poszukiwania nie znalazłem winowajcy. Na zewnątrz auta (pod maską) nic nie słychać....

Paul - Pią Sty 11, 2008 08:40

kovalek napisał/a:
Proszę o pomoc, bo odgłos jest dośc irytujący

Mam to samo :<
kovalek napisał/a:
Może ktoś miał podobny problem i podsunie jakiś trop.

Jestem na etapie śledztwa, ale na razie bez sukcesów :płacze:

PHJOWI - Pią Sty 11, 2008 09:12

zobaczcie na kanale czy osłony nie stukają te nad rurami wydechowymi termoizolacja
Wojtek - Pią Sty 11, 2008 09:15

Czy po wciśnięciu sprzęgła się coś zmienia?
PHJOWI - Pią Sty 11, 2008 09:25

jak było by łożysko to na zewnątrz też by to było słychać
Chester - Pią Sty 11, 2008 15:55

gniewu opanuj sie czasem warto sprawdzic 101 razy ... bo może si okazac ze cos sie pominęło.. ja ostatnio demontowalem cala konsole zeby zalozyc linke od pokretla, a nie sprawdzilem przy okazji zarowek i kilku innych rzeczy i teraz czeka mnie jeszcze raz taka sama robota....
Brt - Pią Sty 11, 2008 15:57

kovalek wyjmij kratkę środkowego nawiewu i zobacz, czy dalej hałasuje ;)