|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Pali jak smok 16 litr minimum !
chrupol - Sob Sty 19, 2008 15:47 Temat postu: [R420] Pali jak smok 16 litr minimum ! Witam
Moj roverek zacza palic jakis czas temu ogromne ilosci paliwa - benzyny (AUTO NIE NA GAZIE)
Na szczescie mam za 11 euro 16 litry benzy wiec nie jest tak zle z finansami ale czar niedlugo moze prysnac ...
Co nalezy sprawdzic, zeby dojsc dlaczego auto tak duzo pali ?
- sonda lambda ?
spaliny wychodzace strasznie smierda bebzyna
thef - Sob Sty 19, 2008 15:54
A czy nie zaczął palić tyle od momentu zastosowania tej taniej benzyny? Sondę można podejrzewać. A tak na początek, kiedy zmieniałeś filtr powietrza?
chrupol - Sob Sty 19, 2008 16:01
benzynka jest z pewnego zrodla i leje ja od czerwca i dopiero zima zacza palic te min. 16 litry
filtry mienialem z 7 tys. km temu
thef - Sob Sty 19, 2008 16:03
No to chyba trzeba będzie się uczepić tych spalin śmierdzących benzyną. Może wtryski leją albo co? Poczekaj na podpowiedź jakiegoś większego fachowca od benzyniaków .
PHJOWI - Sob Sty 19, 2008 16:26
sprawdz czy gdzieś nie kapie benzynA
chrupol - Sob Sty 19, 2008 16:40
PHJOWI napisał/a: | sprawdz czy gdzieś nie kapie benzynA |
nie no nic nie kapie jakby kapalo to bym sie nie pytal glupio czemu pali tyle
PHJOWI - Sob Sty 19, 2008 16:44
ja tobie radze , ponieważ benzyna szybko się ulatnia i też nic nie widać , miałem tak przy jednej 200 wszystko sprawdone a okazało się sączy rurki na zgięciu .
PHJOWI - Sob Sty 19, 2008 16:49
można też wtryskiwacze sprawdzić może ktróryś się zawiesił.
chrupol - Sob Sty 19, 2008 17:00
PHJOWI napisał/a: | ja tobie radze , ponieważ benzyna szybko się ulatnia i też nic nie widać , miałem tak przy jednej 200 wszystko sprawdone a okazało się sączy rurki na zgięciu . |
gdyby mialo to miejsce to napewno smierdzoalo by w srodku benzyna
skupilbym sie raczej na sondzie lambda bo z tego co sie orientuje odpowiada po czesci za podawanie odpowiedniej dawki paliwa, tylko czy jest jakis sposob aby w domowych warunkach sprawdzic sonde ?
sTERYD - Sob Sty 19, 2008 17:27
oczywiście, że jest:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#60
piter34 - Pon Sty 21, 2008 15:22
chrupol napisał/a: | skupilbym sie raczej na sondzie lambda bo z tego co sie orientuje odpowiada po czesci za podawanie odpowiedniej dawki paliwa, tylko czy jest jakis sposob aby w domowych warunkach sprawdzic sonde ? |
Możesz też podjechać do SKP. Tam zbadają Ci skład spalin i współczynnik lambda (kosztuje to ustawowo ok. 15PLN).
chrupol - Pon Sty 21, 2008 16:01
piter34 napisał/a: |
Możesz też podjechać do SKP. Tam zbadają Ci skład spalin i współczynnik lambda (kosztuje to ustawowo ok. 15PLN). |
oo dobra mysl, mam nadzieje, ze jak zajade i okaze sie, ze mam cos nie tak to mi nie zabiora dowodu albo "zanotuja" na przyszlosc
|
|