Zobacz temat - [R618] Kontrolka rezerwy paliwa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R618] Kontrolka rezerwy paliwa

dnatal - Wto Sty 22, 2008 22:23
Temat postu: [R618] Kontrolka rezerwy paliwa
Kupiłem niedawno rovera 618i. Poprzedni właściciel powiedził mi ,że nie świeci się kontrolka rezerwy paliwa. Jaka może być przyczyna , i jak można tę usterke usunąć.
maciej - Wto Sty 22, 2008 22:33

Przeczytaj zasady tego kącika i zmień temat na zgodny z nimi (użyj przycisku "Edytuj" przy pierwszym poście w tym temacie) - to pozwoli łatwiej znaleźć Twój temat osobom znającym się na Twoim modelu - niektórzy zaglądają tylko do tematów dotyczących modelu, na którym się znają.

Wymienić żarówkę.

Nie słyszałem jeszcze o przypadku awarii wskaźnika, więc w pierwszej kolejności sprawdzałbym żarówkę. :)

dnatal - Sro Sty 23, 2008 06:23

Też pomyślałem o żarówce , ale jak sie do niej dostać? Czy trzeba wyciągać zegary?
A może jest prostsze dojście

piter34 - Sro Sty 23, 2008 12:04

dnatal napisał/a:
Poprzedni właściciel powiedził mi ,że nie świeci się kontrolka rezerwy paliwa.

Sprawdziłeś empirycznie, czy mówił on prawdę?

maciej - Sro Sty 23, 2008 14:00

dnatal napisał/a:
Też pomyślałem o żarówce , ale jak sie do niej dostać? Czy trzeba wyciągać zegary?
A może jest prostsze dojście

Prostszego to raczej nie ma - dobieranie się do żarówek od przegrody czołowej to jak remont silnika przez wydech. ;)

dnatal - Sro Sty 23, 2008 16:21

Nie ,nie sprawdzałem. Chyba jutro wskaźnik wejdzie mi na czerwone pole. Ale boję sie ,żeby nie stanąć w drodze.
piter34 - Czw Sty 24, 2008 10:12

U mnie rezerwa zaświeca się jak wskazówka jest na równi z "zerem" lub lekko poniżej.
dnatal - Czw Sty 24, 2008 18:22

wymieniłem żarówkę , była spalona

[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 05:28 ]
Niestety wymiana żarówki nie załatwiła sprawy. Kontrolka rezerwy wciąż nie świeci. Zgodnie z Rave zmostkowałem czerwono-zielony kabel z czarnym w kostce połączeniowej czujnika poziomu paliwa i kontrolka zaświeciła się.Wynika z tego ,że uszkodzony jest sam czujnik. A dokładnie element odpowiadający za kontrolkę rezerwy. Czy ktoś z forumowicz rozwiązywał już taki problem. Czy jest możliwa naprawa czujnika czy trzeba kupić nowy?
Jak wymontować czujnik? W rave pokazany jest do tego celu specjalny klucz. Czy można go zastąpić czymś innym?

sila - Czw Wrz 29, 2011 22:09

Troche odgrzebuje, ale także spotkałem się z tym problemem. U mnie po zmostkowaniu kabla przy baku kontrolka zapalała się więc problem tkwił w samym czujniku. Pytając w sklepach niestety mozna kupić jedynie cały pływak. Moim zbawieniem okazało się allegro i aukcja czujnika rezerwy do deawoo tico. Pasowal idealnie. Jedyne co trzeba zrobic to wymontować plywak i wymienić czujnik. Może komus pomoże. Ja już jestem po wymianie.