Zobacz temat - [R414] Boczek drzwi!!! Załamka!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414] Boczek drzwi!!! Załamka!

patryq1 - Czw Sty 24, 2008 00:19
Temat postu: [R414] Boczek drzwi!!! Załamka!
Witam. Chciałem opisać małą przygode z drzwiami w moim rowerku która rozpoczeła sie całkiem niewinnie a doprowadziła mnie do szewskiej pasji. :beczy:
Któregoś razu postanowiłem wymienić lusterko zewnetzrne od prawej strony,sama wymiana banalnie prosta, zdjąć maskownice , odkręcić trzy śruby Torx, wymienić lusterko . Wiec zeby odkrecic te śruby trzeba zdjąć cały boczek drzwi który jet mocowany na klipsach (chyba jednorazowych bo wiekszość popękała) i na dwóch śrubach w podłokietniku i małej śrubce nieco poniżej lusterka. Ok, zdjecie nie jest takie trudne ale co dalej jak to załozyć?? Masakra-nie widziałem gorszego rozwiązania!!!! Tu podnosze to tam opada i jeszce te śruby- krew mnie zalała. :bezradny: Postanowiłem to zostawić mechanikowi. Gdy wczoraj podjechałem do mechanika i pokazałem usterke, powiedział ze nie będzie zadnego problemu z naprawą a koszt to 15Euro. Dodam ze na Irlandzkie ceny to nawet ok. Zastałem go dziś w dobrym nastroju i zostawiłem mu dziś samochód o 10:00 a wróciłem po 13tej... Gość wyzywał na czym świat stoi!! Jeszcze mu pomagałem w końcu przykręciliśmy boczek drzwi na blachowkręty. A na koniec powiedział coś w stylu KEEP AWAY FROM FUCKING ROVER :trzymasie: W sumie mam to gdzieś czy widać te śruby czy nie :grin: a co wy myślicie ? Też mieliście takie przygody?

TomC - Czw Sty 24, 2008 08:23

Z całym szacunkiem ale masz chyba 2 lewe ręce a ten irlandzki mechanik pewnie kosiarki naprawia.
Sam osobiście ściągałem 3 razy prawy boczek. Raz jak sprawdzałem stan prowadnicy od szyb i smarowałem je smarem silikonowym, dwa jak po kilku dniach sprawdzałem głośnik w drzwiach a trzeci raz po miesiącu jak sprawdzałem możliwość założenia lusterek elektrycznych w miejsce zwykłych i możesz wierzyć lub nie ale boczek zakładam sam, bez żadnych narzędzi i nic nigdy mi nie weszło albo popękało. Zasada jest jedna: cierpliwość i znajomość tematu.

A wkręty, którymi ten mechanik przykręcił boczek wsadził bym mu w d..ę i pokręcił wkrętarką akumulatorową :evil:

giewu - Czw Sty 24, 2008 08:48

TomC napisał/a:
Z całym szacunkiem ale masz chyba 2 lewe ręce a ten irlandzki mechanik pewnie kosiarki naprawia...

no nie sposób nie zgodzić się z kolegą TomC, procedura demontażu i montażu jest bardzo ładnie i dokładnie opisana w RAVE i wystarczyło jedynie ją przestudiować ... i taka uwaga na przyszłość: forum jest od tego, by pomagać więc w razie jakichkolwiek problemów staraj się czegoś tutaj dowiedzieć (szukając lub pytając) ;) ...
na pewno takie problemy już Ci się nie przytrafią :D
TomC napisał/a:
A wkręty, którymi ten mechanik przykręcił boczek wsadził bym mu w d..ę i pokręcił wkrętarką akumulatorową :evil:
:ok: :rotfl:
walkie - Czw Sty 24, 2008 08:56

Nawet ja potrafię ściągnąć i założyć boczek w naszej 45 :D