Zobacz temat - [R220 SDi 97r] nie chce zapalic

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 SDi 97r] nie chce zapalic

sokol8811 - Sro Lut 06, 2008 12:54
Temat postu: [R220 SDi 97r] nie chce zapalic
witam dzis rano pojechalem na zakupy. po przyjsciu ze sklepu wsiadam do samochodu wkladam kluczyk rozrusznik kreci a auto nie zapala! jaka moze byc przyczyna.
Brt - Sro Lut 06, 2008 13:12

1. jakiś problem z paliwem - spróbuj popompować gruszką
2. czujnik położenia wału korbowego - może gdzieś styku nie ma

sokol8811 - Sro Lut 06, 2008 13:18

gruszka pompowalem az zrobila sie twarda i dalej nic.
a gdzie jest ten czujnik położenia wału korbowego :oops: (jestem posiadaczem od 2 tygodni i nie wszystko wiem gdzie jest)
czy moga byc jeszcze jakies inne przyczyny?

Brt - Sro Lut 06, 2008 13:25

czujnik jest pod turbiną od tyłu koła zamachoewego. Nie jest łatwo niestety do niego się dostać, ale patrzac od góry na skrzynię i turbinę widać taki kabelek ze złączką nad skrzynią i on włąśnie biegnie do czujnika położenia wału. Od góry skrzyni jest też impulsator prędkościomierza, więc nie pomyl tych dwóch urządzeń.

Inne przyczyny mi do głowy nie przychodzą :roll:
Zawsze warto też bezpieczniki sprawdzić, ale małoprawdopodobne jest spalenie bezpiecznika samo z się.

marcopolo - Sro Lut 06, 2008 13:38
Temat postu: Sprawdź immobiliser....
Ja swojego Roverka mam od miesiąca i też miałem taki problem. W ciągu tygodnia 2 razy wylądowałem z nim u mechaników, którzy w sumie nic nie znaleźli.
Na koniec poprzeni właściciel, od którego go kupiłem wziął samochód do swojego zaufanego warsztatu i wyrzucił z niego pewien dodatkowy immobiliser.
Było to jakieś tydzień temu.
Wczoraj niestety znów miałem problem za zapalaniem. Odkryłem, że nie zawsze po włączeniu zapłonu załącza mi się pompa paliwowa.
Po kilkukrotnym zamknięciu i otwarciu drzwi z pilota, pompa się załączyła i samochód odpalił.
Muszę jednak coś z tym zrobić bo mnie to też denerwuje...
Bedę szukał jakiegoś dobrego elektryka samochodowego, który to naprawi.
Pozdrawiam

Remigiusz - Sro Lut 06, 2008 13:39

Wymialesz od zakupu filtr paliwa :?:

Ja bym tobie radzil wymienic filt paliwa jak piszesz ze od niewadna masz autko dopiero. Moglo sie juz zapchac po prostu.

Tak to mi nic do glowy nie przychodzi wiecej co by moglo byc przyczyna. A jak wygladala temp zenwatrzna w tedy.

sokol8811 - Sro Lut 06, 2008 13:49

tez tak mysle ze to moze byc filtr paliwa.
a co do temp to bylo +5

Brt - Sro Lut 06, 2008 13:59

powinien chociaż zakaszleć na tym co było w pompie :roll: ale filtr paliwa warto wymienić tak czy tak. 10 minut roboty.
sokol8811 - Sro Lut 06, 2008 15:01

a wiec tak pojechalem na ten parking gdzie stal moj rover wsiadam i zapalil bez problemu! hmmm... Cóż to mogło być ?
Brt - Sro Lut 06, 2008 15:04

czujnik położenia wału :] :lol:

a tak serio to sprawdź se kody błędów ;) Z szukaniem gdzie jest opis jak to zrobić myślę, że se poradzisz ;)
Pozatym standardowa porada dla tego silnika: posprawdzać złącze przy pompie wtryskowej ;)

sokol8811 - Sro Lut 06, 2008 17:12

ok kody bledow sprawdze dopiero jutro.
piter34 - Czw Lut 07, 2008 17:02

sokol8811 napisał/a:
ok kody bledow sprawdze dopiero jutro.

No i co się okazało?