|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 214 I] Dziwnie zaprogramowany alarm
thunderas - Sro Lut 06, 2008 16:54 Temat postu: [R 214 I] Dziwnie zaprogramowany alarm Witam.
Jako, że jestem nowy i mimo przekopania forum nie znalazłem podobnego problemu.
Więc tak:
Jako, ze kupiłem uzywane autko to sam alarm dziwnie jest ustawiony.
Czy mozna samemu jakoś go poprostu odłączyć. Nie jest mi potrzebny a czasami sam sie uaktywnia w dziwnych momentach.
Wystarczy zamknać drzwi a on sam aie aktywuje nie musi sie go pilotem włączać.
Kolejny denetwujący przypadek to przy zamykaniu klapy z bagaznika na klucz tez sie wlącza co przy póxniejszym wsiadaniu w slączeniu stacyjki zaczyna wyć.
Mozna go jakos odłączyc lub przestawić?
oraz jak mam pilot w sumie plawisze sa wytarte tylko na jednym widac ledwo obrazek zamknietej kłódki, to jaki klawisz ma jaka funkcje?
ten po lewej włącza i wyłącza alart, tak mi się zdaje a ten drugi?
Brt - Sro Lut 06, 2008 18:58
hmmmm normalnie to działa tak, że tylko pilot włacza i wyłacza alarm, a przekręcenie kluczykiem zamka w drzwiach uruchamia tylko centralny. Może masz uszkodzoną wiązke tylnej klapy i coś głupieje. A co do pilota, to ten bez kłódki ma otwierać auto a ten z kłódką zamykać. Ustawiać to się raczej nic w alarmie nie da.
a oze uz jakiś magik grzebał rzy nim i stąd takie klocki
giewu - Sro Lut 06, 2008 19:02 Temat postu: Re: [R 214 I] Dziwnie zaprogramowany alarm
thunderas napisał/a: | ...ten po lewej włącza i wyłącza alart, tak mi się zdaje a ten drugi? |
ten po lewej czyli z kłódką zamyka auto (centralny zamek) i jednocześnie uzbraja alarm, a ten drugi odwrotnie
thunderas - Sro Lut 06, 2008 19:03
centralny zamek hmm nie działa przynajmniej tak mi się zdaje o ile on oczywiście w tym modelu jest.
Zobacze co z ta wiązką na tylnej klapie ale nie sądze chociaz warto zobaczyć.
A co do włączania to normalne, że jak przekręce kluczykiem by zamknac drzwi to on sie sam uruchamia?
piter34 - Czw Lut 07, 2008 17:10
thunderas napisał/a: | A co do włączania to normalne, że jak przekręce kluczykiem by zamknac drzwi to on sie sam uruchamia? |
Alarm uzbraja się, gdy zamykasz kluczem drzwi kierowcy. Nie uzbraja się, gdy zamykasz od strony pasażera lub przekręcasz kluczyk w zamku klapy tylnej.
[ Dodano: Czw Lut 07, 2008 17:11 ]
thunderas napisał/a: | Kolejny denetwujący przypadek to przy zamykaniu klapy z bagaznika na klucz tez sie wlącza co przy póxniejszym wsiadaniu w slączeniu stacyjki zaczyna wyć. |
Co wyje? Klakson?
thunderas - Czw Lut 07, 2008 18:49
piter34 napisał/a: | Co wyje? Klakson? |
Dokładnie tak.
To takjakby cała instalacja wyjściowo była własnie tma podłączona.
No cóż to trzeba bedzie sie chyba odpowienio nauczyc to obsługiwać albo z czasem faktycznie do jakiegoś warsztatu pojechac i go całkowicie odłączyć bo po co mi on na wyspie.
piter34 - Pią Lut 08, 2008 10:14
thunderas napisał/a: | To takjakby cała instalacja wyjściowo była własnie tma podłączona. |
Bo tak jest fabrycznie. Sygnał dźwiękowy alarmu jest wydawany przez syrenę klaksonu.
thunderas - Pią Lut 08, 2008 14:11
No cóz to trzeba bedzie przywyknac do tego "cuda techniki" i jakoś go uzywać z uwaga a z czasem jakos samo wejdzie to do normalnego uzytkowania auta.
problemik taki jest bo wczesniej nie miałem alarmów i to cos w rodzaju udogodnienia
piter34 - Pią Lut 08, 2008 16:39
thunderas, uważam że Twój alarm nie zachowuje się normalnie (aktywacja po zamknięciu drzwi...?) i bym szukał przyczyny...
Wazzabii - Sob Lut 09, 2008 12:14
ja powiem jak jest w R400
jak mam otwarte drzwi lub klape bagaznika i nacisne na pilocie zeby zamknal zamki i uzbroil alarm, to tylko pozamyka zamki, a alarm uzbroi sie dopiero gdy zamkne wszystkie drzwi i klape (chyba ze ktos ma walniety czujnik zamkniecia drzwi)
wtedy tez mrugaja dopiero 3 razy migacze..
wiec moze kolega cos pokrecil
fure otwieramy zawsze najpierw pilotem, bo zacznie wyc...
piter34 - Sob Lut 09, 2008 13:33
Wazzabii napisał/a: | fure otwieramy zawsze najpierw pilotem, bo zacznie wyc... |
Nie zacznie. Otwarcie kluczykiem też powoduje deaktywację alarmu.
thunderas - Nie Lut 10, 2008 11:25
Czyli dla pewności można rozumieć to tak
Otwierając drzwi od kierowcy alarm sie deaktywuje.
By otworzyć klapę bagażnika lub drzwi od pasażera to trzeba alarm deaktywowac kluczykiem.
I w druga strona tak samo.
Dopóki drzwi od kierowcy sa zamknietę na klucz wszelakie otwieranie innych zamków spowoduje włączenie alarmu więc trzeba to deaktywowac z pilota.
piter34 - Nie Lut 10, 2008 16:19
thunderas napisał/a: | By otworzyć klapę bagażnika lub drzwi od pasażera to trzeba alarm deaktywowac kluczykiem. |
...albo z pilota
|
|