Zobacz temat - [R45] Drobna kolizja

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Drobna kolizja

kosman - Sro Lut 13, 2008 11:38
Temat postu: [R45] Drobna kolizja
Witam. Miałem drobną stłuczkę przedwczoraj i uderzyłem w w nissana. U niego powstało małe wgniecenie a u mnie prawie nic nie widać, że było uderzenie. Zderzak przedni jest cały; z tym, że wyciekał jakiś płyn - prawdopodobnie z chłodnicy. Odstawiłem szybko auto do warsztatu. Dałem gościowi kasę na ten zderzak co mu się wgniótł i teraz nie wiem co robić? Mam AC i nie wiem czy stracić zniżki i zgłaszać szkodę czy może na własny koszt usunąć wadę - chłodnicę. Chciałem jeszcze dodać, że jak jechałem do warsztatu to nie miałem ogrzewania więc nie wiem czy poszło coś jeszcze czy może to wina tylko uciekającego płynu? Proszę pomóżcie, bo samochód stoi a mi jest potrzebny.
Paul - Sro Lut 13, 2008 12:04

Brak ogrzewania może być spowodowany za niskim poziomem płynu - normalka, jeżeli masz wyciek.

Co do AC, to sam oceń, ile będzie naprawa kosztowała a ile zniżek stracisz. Być może to tylko rozszczelnienie jakiegoś połączenie i nie ma o czym mówić (czego Ci życzę) :D

Brt - Sro Lut 13, 2008 12:06

to co cieknie, to może być też klima :roll: posprawdzaj stan wszystkich płynów i poogladaj dokładnie i stwierdź co jest do wymiany, a następnie przelicz czy bardziej się opłaca utracić częsc zniżek czy też naprawić samemu.
kosman - Sro Lut 13, 2008 12:26

W sumie mechanik nie widział żadnego pęknięcia, więc nie wiem skąd tak naprawdę ciekło? Dzisiaj spróbuje posprawdzać te płyny. I jeszcze jedno? Czy może lepsze byłoby sklejenie tej chłodnicy niż kupowanie nowej?
Paul - Sro Lut 13, 2008 12:29

kosman napisał/a:
Czy może lepsze byłoby sklejenie tej chłodnicy niż kupowanie nowej?

Jeżeli to sama chłodnica (właściwa), to raczej new. Gdyby to był jakiś króciec/łącznik, to warto o klejeniu/spawaniu pomyśleć :D

kosman - Sro Lut 13, 2008 12:34

Mechanik mi powiedział, że ma jakiegoś faceta co się zajmuje takimi rzeczami i że jeszcze daje gwarancję na to sklejenie. Choć wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł?
Brt - Sro Lut 13, 2008 12:36

wszystko zależy od tego co zobaczy :roll: dalej zastanawia mnie ten wyciek. A klima Tobie działa ??
kosman - Sro Lut 13, 2008 12:40

Działała do tej pory i była szczelna na 100%. A teraz to nie wiadomo co mogło tak właściwie pójść. Bo jeśli się okaże,że poszło coś oprócz chłodnicy i jeśli sam będę pokrywał koszty to mogę być nieźle stratny. Zresztą zastanawia mnie też jedno. Otóż jak taki rzeczoznawca może mi wycenić szkodę skoro tak naprawdę w trakcie naprawy może okazać się co jest uszkodzone?
Paul - Sro Lut 13, 2008 13:15

kosman napisał/a:
Otóż jak taki rzeczoznawca może mi wycenić szkodę skoro tak naprawdę w trakcie naprawy może okazać się co jest uszkodzone?

Likwidator (niekoniecznie rzeczoznawca) ocenia szkody i robi protokół. Jeżeli podczas naprawy wyjdzie coś więcej, to wzywasz likwidatora i robi protokół dodatkowy.

kosman - Sro Lut 13, 2008 13:27

a jak to jest z tym odszkodowaniem? Zwracają całość czy potrącają jakąś część z powodu, że to ja spowodowałem kolizję?
Paul - Sro Lut 13, 2008 13:42

kosman napisał/a:
Zwracają całość czy potrącają jakąś część z powodu, że to ja spowodowałem kolizję?

Od tego jest ubezpieczenie, żeby zwróciło całość, jednak różne firmy stosują różne wybiegi/rodzaje polis. To musisz wyjaśnić ze swoim ZU :]

kosman - Sro Lut 13, 2008 13:48

Ok dzięki.
Paul - Sro Lut 13, 2008 13:52

kosman napisał/a:
Ok dzięki.

Powodzenia i nie daj się wyślizgać ZU :D