|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i] Silnik z poloneza do 214i?
Sliver - Sob Lut 16, 2008 19:43 Temat postu: [214i] Silnik z poloneza do 214i? Witam
rover 214 98 rok
Od jakiegoś czasu tłukło coś, byłem pewny że to głowica. Po zdemontowaniu okazało się że tłoki maja luzy w tulejach. Ceny są dosyc drogie wiec szukam silnika
Czy w polonezie z 95 roku bedzie pasował. Napewno ma inny kilektor ale czy blok i głowica bąda pasowały do łap w 214 ?
PHJOWI - Sob Lut 16, 2008 19:56
silnik pasuje tylko musisz swoje koło zamachowe zamontować , a tak wszystko jest to samo, ale jest pewne ale musisz dostać dobry egzemplarz poniewarz się troche naoglądałem silników od poldków i 90 % było podjechane i zaniedbane , najlepiej szukać od roverka.
Sliver - Sob Lut 16, 2008 20:16 Temat postu: ciekawe w jakim stanie są te własnie słyszałem o kole.
a który radzisz? nie bardzo opłaca mi się jechac po niego wiec chcę kupic wysyłkowo
http://www.allegro.pl/ite...ja_miesiac.html
http://www.allegro.pl/ite...ny_polecam.html
i ten od roverka ale cena
[ Dodano: Nie Lut 17, 2008 10:34 ]
Czy skrzynia z rovera podejdzie do silnika? Nie bedzie problemów z wałkiem?
piter34 - Pon Lut 18, 2008 15:00
Sliver napisał/a: | Od jakiegoś czasu tłukło coś, byłem pewny że to głowica. Po zdemontowaniu okazało się że tłoki maja luzy w tulejach. |
Czy oprócz "tłuczenia" występowały inne problemy?
...np. spadek dynamiki, kopcenie, nierówna praca, itp.
Sliver - Pią Lut 22, 2008 09:33
piter34 napisał/a: | Sliver napisał/a: | Od jakiegoś czasu tłukło coś, byłem pewny że to głowica. Po zdemontowaniu okazało się że tłoki maja luzy w tulejach. |
Czy oprócz "tłuczenia" występowały inne problemy?
...np. spadek dynamiki, kopcenie, nierówna praca, itp. |
Nie nic nie dymił, ladnie przyspieszał tylko na zimnym silniku tłukło cos mocno. Gdy sie nagrzał ucichał. Po zdjęciu głowicy okazało sie ze byl przegrzany, na cylindrach mial spore rysy a 2 tłoki maja luzy ze mozna nimi poruszać i widac piescienie
nabyłem silnik z poloneza 1.4 i chce go kutro przekładać. Aby nie popełnic jakiegos bledu chciałem sie was zapytac, które elementy trzeba poprzekladać?
Napewno łapy mocowanie bedzie inne i chyna koło zamachowe
A czy kolektor ssacy może zostac metalowy z poloneza?
Czy skrzyna rovera bedzie pasowała do tego silnika? mocowania i wałek?
PTE - Pią Lut 22, 2008 09:48
Coś niskie ceny tych silników...
AndrewS - Pią Lut 22, 2008 10:40
kolektor nie moze byc z poldka bo wlot bedzie z drugiej strony,
skrzynia bedzie pasowala, byc moze trzeba bedzie wyjac lozysko walka sprzeglowego z walu, ale to zobaczysz jak rozbierzesz swojego
piter34 - Pią Lut 22, 2008 12:38
Sliver napisał/a: | nabyłem silnik z poloneza 1.4 i chce go kutro przekładać. Aby nie popełnic jakiegos bledu chciałem sie was zapytac, które elementy trzeba poprzekladać? |
Koło zamachowe musi zostać ze starego silnika.
AndrewS - Pią Lut 22, 2008 15:38
o tym na poczatku wspomnial PHJOWI
piter34 - Pią Lut 22, 2008 17:25
AndrewS napisał/a: | o tym na poczatku wspomnial PHJOWI |
No fakt
kolin - Pią Lut 22, 2008 17:55
Nie chce być chamski ale nie kupił bym silnika za 450-550zł...
Swoją drogą kupiłeś któryś z tych motorów
pakooo - Pią Lut 22, 2008 18:57
Z tego co się orientuję to polonez z silnikem rovera ma silnik 16 zaworowy, wiec jak ty masz 214i to masz 8 zaworów.Na pewno będziesz musiał znaleźć komputer do 16v.Jeśli nie znalazłeś silnika jeszcze to mogę załatwić oczywiście od poldorovera.
PHJOWI - Pią Lut 22, 2008 19:56
po co to siejecie ferment z tymi komputerami:) , nic nie trzeba wymieniać będzie chodził na jego starym komputerku.
|
|